StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Dozirao‘ je udarac

Susjedu udario krampom u glavu i neće u zatvor; Vještaci zaključili: Da je htio ubiti ženu, mogao je to napraviti

Piše Marko Didić/sd
8. svibnja 2023. - 20:53

Snimka iz Rastovca kod Zagvozda, nastala sredinom srpnja 2021. godine, na kojoj stariji čovjek krampom u glavu udara susjedu, a potom juri i naganja njezinog tad brata postala je viralna, a pravno neuki ljudi koji su gledali tu snimku kometirali su da se ovdje radi o klasičnom pokušaju ubojstva kad je žena u pitanju, piše Slobodna Dalmacija.

No Županijski sud u Splitu nije bio takvog mišljenja te je starijeg gospodina sa snimke koji udara ženu, a riječ je o 75-godišnjem Ivanu Dujmoviću zvanom Šalto,  nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora u koji neće ići ako u naredne četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Dujmović je, dakle, osuđen za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede 62-godišnjakinji (koja živi u Brelima,a rodom je iz Rastovca) jer je 16. srpnja 2021. oko sedam sati ujutro uzeo "mašklin" čiji je drveni držak duljine 86 centimetara, a metalni dio je duljine 47 centimetra, te je srednje jakim zamahom, bočnom stranom pijuka udario ženu u desni dio glave, zadavši joj razderotinu glave i trzajnu ozljedu vratne kralježnice, što spada u lake tjelesne ozljede.

Policija dovršila istraživanje napada u Rastovcu: 73-godišnjak zbog međe krampom udario 60-godišnjakinju u glavu, osumnjičen za pokušaj ubojstva

Žena nije imala sreće da je ne pogodi oštri dio "mašklina" (metalni dio je duljine 47 centimetra, sa šiljkom na jednom kraju metalnog dijela, a s oštricom širine 6 cm na drugom kraju) nego je sam Dujmović dozirao udarac, namjerno je ne udarivši punim intenzitetom, kako je zaključio sudski vještak.

"Da je htio ubiti ženu on je to mogao i napraviti, samo da je upotrijebio jači udarac, neovisno kojim dijelom mašklina" zaključio je dr. Antonio Alujević, dok je psihijatrica dr. Sanja Batina zaključila u svom vještvu da je počinitelj u trenutku čina bio bitno smanjeno ubrojiv, iako se inače radi o sasvim normalnoj osobi čija je privremena duševna poremećenost bila vrlo kratkog trajanja (nekoliko minuta), nakon kojih se njegovo osobno i socijalno funkcioniranje ponovno vraća na razinu na kojoj je bilo prije tog poremećaja.

Za to djelo je Dujmović dobio deset mjeseci zatvora, a za kazneno djelo prijetnje 46-godišnjem bratu napadnute žene je dobio šest mjeseci zatvora. Sve je to objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine koja se neće izvršti ako 75-godišnjak ne napravi u tom razdoblju novo kazneo djelo.

Dujmović je upravo taj dan htio otići u crkvu na procesiju Gospe od Karmela, ali kada je kroz prozor vidio susjeda, uz kojeg se nalazila njegova sestra, kako nožem kida konop koji je on postavio na svoju zemlju to ga je veoma uzrujalo.

Pojasnio je da je na svom zemljištu dozvolio susjedu da izgradi septičku jamu, ali da premjesti njegovu staru maslinu, što ovaj nije ispoštovao te je tražio od njega da potpiše da mu daje to zemljište, što on nije htio.

Dujmović inače živi u Njemačkoj sa suprugom i djecom, te je kazao da boluje od povišenog šećera i tlaka, a ima protezu – umjetni kuk što mu nije smetalo da udara susjedu mašklinom i trči za njezinim bratom. Također je rekao da se mislio vratiti živjeti u Hrvatsku,ali da nakon ovog događaja to više ne misli.

Naime, Dujmović je nakon što je udario krampom susjedu više puta vikao kako će ubiti njenog brata te je za njim trčao s pijukom u ruci, prema njemu bacio pijuk ("mašklin"), a potom i krenuo prema njemu, ali ga je zadržao susjed.

Nakon toga je vikao da makne svoj automobil s njegove zemlje ili će ga razbiti te je prema automobilu krenuo s metalnom cijevi u ruci, a potom uzeo i kamen, ali su ga i u tom postupanju sprječavali susjedi.  Naposljetku je prema 46-godišnjaku na betonsku podlogu bacio staklenu čašu čije su se krhotine raspršile.

Žena napadnutog 46-godišnjaka, inače liječnica po zanimanju, iz kuće je snimala cijeli događaj pa je sudu dostavljeno i šest video snimaka.

"Samo nisam snimala kada sam muževoj sestri stavljala komprese na glavu nakon udarca čekićem", rekla je gospođa.

Susjed je pak na sudu rekao da ga čudi što je jedna liječnica snimala događaj, umjesto da pomogne.

 

23. travanj 2024 02:10