StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Srpski svet‘

Sumrak pameti: stranica koja okuplja ‘Krajišnike‘ i druge Srbe za amblem ima ‘srpsku sinjsku Alku‘, a kaže da su ovi poznati Hrvati ustvari - srpskog roda

Piše siniša kekez/sd
14. listopada 2022. - 15:37

Starost srpskih posezanja za tuđim teritorijem i baštinom, pa tako i hrvatskom, mjeri se stotinama godina. U siječnju ove godine srpsko Ministarstvo kulture i informiranja izašlo je s tezom da je dubrovačka književnost zajedničko naslijeđe Hrvata i Srba. Još drastičnijih posezanja bilo je i prije, a vojni napad na Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu bio je vrhunac agresivnih teritorijalnih aspiracija, piše Slobodna Dalmacija.

Navedeno su stavovi službene srpske politike, a u neslužbenoj sve je puno drastičnije. Na primjer na web stranici "Zapadni Srbi" na čijoj se naslovnici nalazi ni manje ni više nego - Alka. Stavljanjem Alke na na naslovnicu "Zapadni Srbi" su, alkarski rečeno, pogodili uništa. Naravno, može se ići i dalje pa ustvrditi da su i Adam i Eva bili, pogađate, Srbi, ali istočni pa nose istočni grijeh.

image

S c r e e n

Prije nego se zapitate što Alka radi na naslovnici web stranice "Zapadni Srbi" i planete na spoznaju da Srbi svojataju stotine godina dugu hrvatsku tradiciju - s koje se često izražavao nacionalni i vjerski duh ne samo sinjskoga kraja i često odašiljale oštre poruke takvim posezanjima - savjetujemo da malo pregledate o kakvoj je stranici riječ.

Na stranici se u poglavlju "Srbi u Dalmaciji" navodi da je prema popisu iz 1991. godine Srba u Dalmaciji bilo 114.801, odnosno 12,06 posto stanovništva. "Srbi su rasprostranjeni u oblastima: Ravni kotari, Bukovica, Kninska, Drniška, Vrlička, Imotska i Cetinska krajina, Zagora i Neretvanska oblast". Navodi se da je 1371. godine prešlo iz Bosne mnogo srpskog naroda koji se nastanio u brjegovitim stranama Dalmacije, "zabilježeni su u Zadru, Šibeniku i Obrovcu, a stigli su i pred zidine grada Trogira".

"Između 1413. i 1417. godine u Dalmaciju je prešlo tako mnogo Srba, da se iz te mase moglo dobiti 5.000 dobrih vojnika. Turci su i sami provodili preseljavanje Srba u svoje pogranične oblasti, pa je tako od 1523. do 1527. godine, iz Bosne, Hercegovine i Stare Srbije izvedena najveća seoba Srba u Dalmaciju. Prema Končarevićevom srpskom ljetopisu, tada je u Dalmaciju došlo više tisuća srpskih obitelji s mnogim svećenicima u mjesta napuštena od starosjedilaca - Hrvata", navodi se dalje u tome poglavlju da se neupućen čitatelj ne bi zapitao otkud toliko Srba zapadno od Srbije.

image

Pre­zi­me Ive Sanadera srp­skog je pod­rijetla, tvrde ‘Zapadni Srbi‘

Damjan Tadić/Cropix
image

I prezime Stjepana Mesića srpskog je podrijetla, tvrdi se na web stranici ‘Zapadni Srbi‘

Darko Tomaš/Cropix

Među Srbima nabrajaju se i Ivo Vojnović, Osman Đikić, Mehmed Meša Selimović, Musa Ćazim Ćatić, naravno i Ivo Andrić. Posebno je zanimljivo da u tekstu "Ime lozu krasi" od 15. listopada 2020. piše doslovno ovo: "Pot­pu­no je iz­vje­sno da oni ko­ji no­se pre­zi­me Sa­na­der, Me­sić ili Star­če­vić ima­ju srp­sko pod­rijetlo. Iako su ovo ime­na ­ak­tu­al­nih ili biv­ših hr­vat­skih li­de­ra, et­no­lo­zi Ra­do­mir Ra­kić i Ve­ra Sta­ni­sa­vlje­vić-Ra­kić, ko­ji se već de­setljeći­ma ba­ve pod­rije­tlom i pre­zi­me­ni­ma srp­skih obitelji tvr­de ka­ko ova pre­zi­me­na po­tječu sa te­ri­to­ri­ja na­sta­nje­nih srp­skim ži­vljem".

Web stranica "Zapadni Srbi" tu ne staje. U rubrici "Povijesna čitanka" od 20. studenog 2018. stoji tekst "Latinica je također srpsko pismo". Autor se u uvodu odmah ograđuje, ali od domaćih čitatelja: "Ovu temu će ostrašćeni Srbi teško shvatiti, a ne žele se ni potruditi da shvate, budući da se generalno gledano nemamo više za što uhvatiti jer su nam izmakli tlo pod nogama, i ne možemo reći ni za što naše da je naše jer su nam sve oteli. A oteli su nam jer smo im dali da nam otmu, jer su nekim Srbima mnoge važne stvari nevažne, pa malo po malo ostajemo bez svega našeg. Jezik su nam uzeli i preimenovali, a jedino je jezik jedina prava odrednica nekog naroda. Jezik je najvažniji, i kada smo to dali da nam uzmu, sve ostalo ide po logici stvari", navodi se na stranici.

"Neki Srbi crkvu poistovjećuju sa srpstvom, a crkva nije nešto posebno srpska, jer je kršćanska, a kršćanstvo je vrsta globalizma kojeg se kao pojma groze. Naša crkva je srpska onoliko koliko je preuzela naše stare pretkršćanske običaje kao svoje i nije nam izbacila slavljenje slava, kao druge crkve, ali ih je preimenovala u "krsne slave", pišu "Zapadni Srbi" i o crkvi.

U dijelu "Srpska krajina" donoseni su stihovi oz pjesme "Moja mati" (1879.) "srpskog pisca i propovjednika, franjevca Ljudevita Vuličevića iz Cavtata" koji glase: "Cavtat, srbski cvijet, divotno cvati sred srbskog Dubrovnika".

image

‘Zapadni Srbi‘ negiraju genocid u Srebrenici

Elvis Barukčić/AFP
image

Na web stranici tvrdi se da žrtve genocida u Srebrenici nisu Bošnjaci nego Srbi

Odd Andersen/AFP

Svojataju Srbi i Bosnu i Hercegovinu pa u tekstu "Komunistički teror u Sarajevu" od 13. siječnja 2022. autor teksta D.B. u prvom pasusu sam objašnjava: "Napisao sam ovakav bombastičan naslov jer su mi rekli da to privlači čitatelje. Na naslovnom slikopisu, naš stari naziv za fotografiju, se vidi najveći park na Baš Čaršiji u Sarajevu. Inače je stari naziv od prije pojave Osmanlija za ovo mjesto bio "Trgovište" i laž je da su Osmanlije osnovale ovaj grad, bio je i prije njihove okupacije".

Na stranici se može naći još tema šireg spektra, naravno srpskih, kao što su "Zabranjena arheologija i istorija Srba", "Razsrbljavanje Srba rasenizacijom Srbijanaca". Njemačkoj publici otvorenoga duha mogao bi biti intrigantan tekst "Vremena kad je Berlin bio srpski".

U tekstu "Razsrbljavanje Srba putem ‘znanstvenih‘ radova" piše doslovno ovo: "Prateći mnogobrojne "naučne" radove stiče se dojam da je najvažniji, a i jedini razlog njihovog pisanja i objavljivanja, taj da se zabašuri stvarno porijeklo vladara i stanovništva ovijeh našijeh krajeva i kako bi se razsrbio i ovaj prostor. Drugim riječima rečeno, kako bi se napravio genocid nad Srbima brišući nas iz istorije kao narod i dovodeći u pitanje naše postojanje."

‘Znanstveno‘ je originalan i intrigantan tekst: "I DNK projekat je u cilju rasrbljavanja", uz koji je objavljena i europska karta cijepljenja protiv Covida. U tekstu se, vjerovali ili ne, izlaže ovakva logika:

"Na ovim stranicama je već pisano o podvali tumača DNK analize gena o podrijetlu pojedinih naroda. Pisalo se još prije nekoliko godina, kada još nije vladala pomama među Srbima, da su svoje gene odlučili dati na analizu narodima koji nam u biti ne žele ništa dobro, što su dokazali nebrojeno puta do sada.

image

Najmučniji je tekst na web stranici negiranje genocida u Srebrenici

Screenshot ‘Zapadni Srbi‘

Davanje svog genetskog materijala na analizu pogubno je za Srbe iz dva razloga. Zato što će nas tumači analize prvo uvjeriti da nemamo ništa srpsko u sebi, nego neke gene naroda koji su mlađi od nas Srba, što je jednostavno nemoguće. Pobrkali su red stvari, ali ne slučajno. Slaveni su pojam koji se javlja kasnije u povijesti od pojma Srbin o kojem je također bilo riječi na ovim stranicama.

Drugo, znanost je otišla toliko daleko, pogotovo biologija, kemija i genetika, da nije nemoguće da u nekim laboratorijima onih koji već vladaju većinom svijeta, ali im ni to nije dovoljno, pa žele razviti viruse, odnosno otrove koji će imati učinak samo unutar određenih naroda ili rasa. Etnički orijentirano cjepivo, koliko god opasno zvučalo. Zato je ova karta obaveznih cjepiva vrlo intrigantna i tjera na razmišljanje.

Srbi, ako ne želimo da nas razsrbe pričom da nemamo srpske gene, nego bilo koje druge, samo ne srpske, i ne želimo da protiv nas razviju neko biološko-kemijsko oružje, ne dajimo naše gene na analizu", piše u tekstu protiv cjepiva.

Oba teksta su nastala plodne jeseni web stranice, između rujna i studenoga 2018., kada je obavljeno dosta tekstova.

Zbog negiranja strašnoga zločina najmučniji je svakako tekst "Pravi genocid u Srebrenici", kreiran 29. studenoga 2017. godine. Uz pozivanje na neke strane autore, u njemu piše:

"Zašto su Srbi, koji su uz Židove bili glavne žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, predstavljeni kao počinitelji genocida, a pravi počinitelji genocida, islamofašisti lojalni Aliji Izetbegoviću, korporativni mediji SAD-a, NATO-a i EU kao "žrtve"?

Zašto je Naser Orić, islamo-fašistički komandant Srebrenice i počinitelj masovnog genocida nad srpskim muškarcima, ženama i djecom u Srebrenici od 1992. do 1995. godine, dobio samo dvije godine kazne za ovaj monumentalni zločin protiv čovječnosti?

Svi se sjećamo zapadnih medijskih prevara i lažnih događaja u vezi sa događajima u Jeninu i Qani nedavno i kako su se ove medijske prevare koristile za demonizaciju Izraela i židovskog naroda. Dakle, apsolutno je presudno da i mi izlažemo zapadnu medijsku prevaru o događajima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini u srpnju 1995. godine, kako bismo otkrili koliko su korumpirani i nepošteni zapadni mediji, Američka, NATO i EU imperijalističke vlade koje su okrenule svijet naopako demonizujući žrtve masakra kako bi podržali islamo-fašističke počinitelje, čime su stvorili nove nezavisne islamističke države za islamo-fašiste (kao što SAD, NATO i EU trenutno rade na Kosovu u ime islamo-fašističke terorističke grupe OVK).

image

Tekst koji ‘dokazuje‘ da cjepivo protiv Covida ima svrhu razsrbljivanja

Screenshot ‘Zapadni Srbi‘

Sljedeći članak, dragi čitatelji, strašna je istina o tome što se dogodilo srpskim civilima u Srebrenici i Goraždu, šokantna istina koju su tako očajnički skrivali od svijeta fašistička ljevica Hamasa i PLO/Fataha, kao i pro-NATO imperijalističke kukavice na britanskim web lokacijama. U nastavku je teška opomena za sve nas! Ignoriranje ovoga je na vlastitu odgovornost.

Pravi genocid u Srebrenici, o kojem korumpirani, rasistički, proislamistički i nacistički mediji pod kontrolom korporacija nisu izvještavali, bilo je brutalno masovno ubojstvo, sjekirama, noževima, raznim bodežima, čekićima, željeznim šipkama, plamenom i eksplozivom, 3870 Srba, staraca, žena i djece u gradu Srebrenici i okolnim mjestima i selima (Bratunac, Skelani, Milići i drugo), kao i gradu Goraždu. Budući da slijede fotografije jako uznemirujućeg sadržaja (unakaženi leševi Srba) nastavak praćenja ove tematike nastavite klikom na link "Pravi genocid u Srebrenici", pišu brižni, a ostrašćeni autori web stranice "Zapadni Srbi". Pametnome dosta, savjesnome i previše.

U posljednje vrijeme web stranica je srećom puno manje aktivna. Zadnja objava je o promociji knjige "Njemački ratni izvještaji iz Drugoga svjetskog rata" u "Istočnom Sarajevu"od 21. rujna 2022. godine. Prije toga je 15. travnja 2022. objavljen tekst "Zapadni satanizam" s fotografijom Vladimira Putina, a ne rakete "Satana".

Stranica nema impresuma, a jedini kontakt je zapadni.srbi@gmail.com. Ima i reakcija posjetitelja:

"Pozdrav ekipi koja vodi sajt ‘Zapadni Srbi‘,

"student sam veterine u Novom Sadu, iz općine Gradiška, selo Elezagići. Za ovu stranicu sam saznao prije nekoliko dana. Ovim putem želim Vam zahvaliti i pohvaliti Vaš rad na očuvanju našeg srpskog jezika i rasvjetljavanju istine o nama Srbima, našoj povijestii. Svaka vam čast, samo tako nastavite i ubuduće. Radite posao od velike važnosti! Još jednom sve pohvale za rad i trud!", piše anonimni student.

Sadržaj web stranice "Zapadni Srbi" čini se pravim primjerom altenativnih činjenica iz doba kada je Donald Trump drmao svijetom. Sve se čini i bliskim teorijama utrote kao i pričama o "srpskom svijetu" koji, prema dobro upućenim analitičarima, gubi na zamahu.

image

Korištenjem ilustracije sinjske Alke ‘Zapadni Srbi‘ pogodili su uništa

Tom Dubravec/Cropix

Budući da bi teško bilo naći nekoga tko bi iz čistog patriotizma ili morbidne intelektualne zabave punio i odražavao stranicu, čini se da je riječ o plaćenoj platformi za izluđivanje nedoraslih i širenje konfuzije. Tko je dokon i nadasve smiren mogao bi malo baciti oko na stranicu da vidi čime se neki ljudi bave, koje teorije razvijaju, na kakvim temeljima i s kojim pretpostavkama se može graditi određeni pogled na svijet i rušiti postojeći.

Doduše takvo prebiranje po stranici nije bez opasnosti za umno i pdihičko zdravlje. Tko ne može imati umni i psihološki odmak, najbolje bi bilo da se odmakne od ekrana i mobitela da ne bi zabključio ne samo da je Zemlja ravna ploča, nego da je ona zapravo velika Srbija.

"Zapadni Srbi" imaju ekstenziju i na Facebooku, kojoj je Alka glavni dio vizualnog identiteta! Stranica je aktivna na dnevnoj bazi pa su jučer na primjer stavili video s prosvjeda za Ukrajinu i protuprosvjeda, uz tekst:

"Njemački građani kao da dolaze k sebi, kao da otkrivaju istinu o pronacističkoj prirodi ukrajinskog režima i rusko-ukrajinsko-američkom ratu, koju su korporativni mediji i NATO-ov propagandni mehanizam skrivali od njih. U ovom isječku od 10 sekundi čuje se kako Nijemci skandiraju ukrajinskim izbjeglicama okupljenim negdje u Njemačkoj: "Nazis raus!" ili "Nacisti van", "Nacisti idite kući". Ako je došlo do točke da Nijemci misle da je netko nacist, onda...", poantiraju "Zapadni Srbi" ne štedeći nikoga i tražeći naciste na obje strane, samo ne u svome dvorištu.

"Show" očito ide dalje, sve dok društvene mreže to trpe i dok ima zainteresiranih prijeći na tamnu stranu uma.

23. travanj 2024 14:40