StoryEditorOCM

Sud odluku o prodaji Golden Horizona šalje Debeljaku poštom. Na Maršalove Otoke. Udaljene 13.723 kilometra

Piše Damir Tolj/sd
11. siječnja 2023. - 19:00

Gdje vuk podne zvoni, a lisica poštu nosi. Tamo vas danas vodimo po poseban škverski bomboncin! U epizodi "Put oko Debeljaka za 180 dana". Vežite se, polijećemo...

Od Trgovačkog suda u Splitu, nadležnog za ovaj slučaj, do egzotične državice Maršalovi Otoci, smještene duboko u Tihom oceanu - nadomak same datumske granice! - otprilike je 13.723 kilometra, po Googleovu izračunu. Daleko.

Nekako u isto vrijeme, udaljenost od istog tog splitskog suda do lokalnog brodogradilišta u Supavlovoj uvali iznosi oko 1,1 kilometar. Pješice - 14 minuta!

Tomislav Debeljak vlasnik je posrnulog "Brodosplita". "Brodosplit" je osnivač tvrtke "Brodosplit plovidba", a ona poduzeća koje se zove "XB Ahts Hero Shipping Inc". Na adresi: Trust company complex, Ajeltake road 00, 96960 Ajeltake island, Majuro, Maršalovi Otoci. Matični broj: 87820609933. Kao i čitavog niza sličnih, takozvanih "fikus kompanijica". Jer obično imaju samo poštanski sandučić i fikus, piše Slobodna Dalmacija.

Naša basna o vuku i lisici, pošti i podnevu posebno je zanimljiva jer nije tako ni rijetka kako biste pomislili. I u njoj nema baš ništa što bi prkosilo ili kršilo kakav zakon. Naprotiv, sve je po zakonu, u tom i jest čar!

image

Jedrenjak Golden Horizon čeka prodaju, za Debeljaka je to završena priča

 

 

Duje Klarić/Cropix

Ima jedan brod, eno vam ga i sada u škveru: jedrenjak, Debeljak oduvijek za nj govori da je najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu. Sav raskošan, za bajkovita putovanja južnim morima, dame u krinolinama, gospoda u frakovima. Zove se "Golden Horizon". Možda se i sjetite, pisali smo o njemu često, ne znamo više je li se o iti jednom našem brodu toliko govorilo posljednjih godina. Ima taj bark tešku povijest, ali da ne opterećujemo...

E, pa vlasnik tog jedrenjaka je upravo onaj pacifički Debeljakov fikus "XB Ahts Hero Shipping Inc". A Debeljakova sestra Vedrana direktorica je daleke kompanije. Pisali smo.

Uglavnom, na tom nesretnom jedrenjaku zabilježeno je čak sedam (7) hipoteka. Ukupno vrijednih 186 milijuna eura i 274 milijuna kuna. Sve zajedno - 222 milijuna eura. Ti zalozi višestruko nadilaze stvarnu vrijednost broda. Nema veze.

Glavni hipotekarni vjerovnik u slučaju tog jedrenjaka je VTB Bank (Europe) SE. Izvorno, ruski vlasnici, ali defakto razvlašteni uvođenjem zapadnih sankcija Rusiji zbog brutalne agresije na Ukrajinu. Pa njihova frankfurtska podružnica o kojoj govorimo više ne smije slijediti upute iz Moskve.

Budući da naš Debeljak VTB-u u Frankfurtu nije vratio dospjele kredite, bankari su se obratili Trgovačkom sudu u Splitu. I zatražili sudsku prodaju broda radi naplate (dijela) svoje tražbine u iznosu od 57,6 milijuna eura, uvećano za kamate.

I splitski sud donio je ovršno rješenje (Ovr-24/22) još 18. listopada. Jesenas. Brod se ima procijeniti, prodati i banku obeštetiti. E, sada postaje zanimljivo!

Sudsko rješenje treba nekako i uručiti vlasniku broda. Ukratko, Debeljaku. Da čovjek zna da će biti ovršen. Što je pošteno i logično! Međutoa, rekli bi Makedonci, vlasnik brod nije fizička osoba - Debeljak, već je vlasnik broda pravna osoba - ona Debeljakova prekooceanska firmica "XB Ahts Hero Shipping Inc".

Eto muke! Sudsko rješenje o ovrsi, odnosno prisilnoj prodaji broda i namirenju bankara, treba dostaviti formalnom vlasniku. Debeljakovoj firmi, na Maršalovim Otocima! Koliko ono, 13.723 kilometra udaljenima od voljene nam Hrvatske. A ne Debeljaku u škveru. Koliko ono, 1,1 kilometar od Trgovačkog suda u Splitu. Cccc...

image

Maršalovi Otoci - pa i nisu tako blizu

ILUSTRACIJA BOŠKO VESTIĆ

Na sudu su to ovako sročili:

"Rješenje o ovrsi broj: Ovr-24/22 od 18. listopada 2022. godine još nije dostavljeno ovršeniku."

I dalje:

"Dostava rješenja o ovrsi ovršeniku (zajedno s rješenjem kojim se poziva ovršenik da u roku od 30 dana postavi punomoćnika za primanje pismena u RH) obavlja se diplomatskim putem preko Ministarstva pravosuđa i uprave, a prema iskustvima koje ima ovaj sud u vezi s diplomatskom dostavom na Maršalove Otoke, postupak dostave pismena traje šest mjeseci i duže."

Opa, šest mjeseci i duže...

Srećom, aktualni ministar vanjskih poslova - šef diplomacije, rekao bi važno naš narod - Gordan Grlić Radman, rijetko elokventnim nastupom u New Yorku, na marginama zasjedanja Ujedinjenih naroda, ne tako davnog rujna 2019. godine, ugovorio je uspostavu diplomatskih odnosa s pacifičkom državom koja se sastoji od tridesetak atola i ima oko 70 tisuća stanovnika. Javila je tako bila Hina, prateći snažnu diplomatsku ofenzivu.

Kao da je znao da će nam jednog dana trebati! Doduše, nešto pažljiviji čitatelji ipak će se sjetiti da je do diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Maršalovih Otoka došlo ovako, Vladinim riječima:

"Stalna misija Republike Maršalovi Otoci pri UN-u je notom od 23. kolovoza 2019. godine izvijestila Stalnu misiju Republike Hrvatske pri UN-u o spremnosti i želji njihove vlade za uspostavom diplomatskih odnosa s RH. Postupak za uspostavu diplomatskih odnosa iniciran je bio već 2007. godine, kojom prigodom je Vlada RH donijela Zaključak o davanju suglasnosti za uspostavu diplomatskih odnosa, no isto se prema spomenutom aktu nije uspjelo realizirati te se stoga pristupilo izmjenama Zaključka."

Eto, kao naručeno! I kako pronicavo! Temelje smo utvrdili, naporima ministra Grlića, sada nam još preostaje grličanje, primitivna vještina slanja glasovne pošte na udaljena brda, kojom su dobro ovladali još naši stari. Dobro, u našem slučaju više se radi o udaljenim pacifičkim atolima, zadnjoj pošti prije datumske granice, nego o brdima iz vijenca Dinarida. Na redu je Grlićev kolega Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

Hm, ovdje je najbolje poslušati Gorana Baru: "Gdje je nestao čovjek, gdje se skrivao, iz vagona godina na tračnice ispao. Gleda gdje su znakovi, kojim putem krenuti, može li tko reći, gdje je put ka sreći..."

Drugim riječima, koje će naše diplomatsko predstavništvo na dalek put? Komu je najbliže?! Barba Google kaže da od Japana do Maršalovih Otoka ima 3848 kilometara. A iz Australije 5414.

image

Debeljak je oduvijek za Golden Horizon govorio da je najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu

Vojko BaŠić/Cropix

Znači, bliže bi bilo angažirati nekog našeg kamikazu iz ambasade u Tokiju: sveže maramu oko glave, obredno ispije posljednji sake, nabije poštansku kapu na glavu, upali pentu i zagrmi: "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te poštu slati..." Naprimjer.

Ali, izgleda da hrvatske važne diplomatske poslove s Maršalovim Otocima, smještenima u krugu Nauru - Kiribati - Guam - Savezne Države Mikronezije - Wake Island, ipak pokriva naša diplomatska mreža u Sjedinjenim Američkim Državama. Izbor bi, lupamo napamet, mogao pasti na naš generalni konzulat u Los Angelesu. Gradu anđela na Pacifiku. Koji oplakuje i Maršalove Otoke, nećete vjerovati - nekih 7777 kilometara zapadno.

Odiseja. Sve da je galiot jači i od Veloga Jože! Imat će kada, gorko i kroz rijetke zube koje skorbut još nije povadio, imat će kada zdvojno piskutati Nazora: "Pokle su me prikovali, zlizane za ove daski..." Šest mjeseci za dostavu sudskog rješenja o ovrsi na Maršalove Otoke?! U daleku poreznu oazu?!

Sumnjamo... Ali, propisi su propisi. Jer kada bi otpravnik letova splitske sudske pisarnice od tog sudskog pismena načinio avion i uputio ga da sleti 1,1 kilometar dalje u škver, na Debeljakov stol, naš bi brodograditelj s pravom smio vrisnuti da mu je oduzeto pravo na pošteno suđenje.

Čuli ste već za takve slučajeve - neuredna dostava! I ruski bankari mogu se slikati! A da je bilo poslati po nekom našem poduzetniku, tko zna koliko ih sve ima poštanske sandučiće na Maršalovim atolima! Gdje vuk podne zvoni, a lisica Debeljaku poštu nosi.

Eto, traži se lija za dostavu na kraj svijeta. Ako neće "Glovo".  Dok tiha mora zibaju stare "Pipse": "On je čuvar vremena, jahač mokrih valova, kao poštar lakog sna, on u snove dosurfa..."

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

24. travanj 2024 02:44