StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkandal u Vatikanu

Što stoji iza Papine odluke o smjeni uprave Caritasa: Nije problem u financijama, nego u međuljudskim odnosima; ‘Utvrđeni su negativni učinci po timski duh i moral osoblja‘

Piše Inoslav Bešker
23. studenog 2022. - 20:06
Gdje god da se okrene po Vatikanu - problemi. Papa Frane morao je reagirati i poslati ‘povjernika‘ u CaritasAfp

Dekretom potpisanim u ponedjeljak i objavljenim u utorak popodne papa Frane smijenio je upravu katoličke humanitarne organizacije Caritas Internationalis i postavio na njezino čelo – umjesto predsjednika kardinala Luisa Antonija Taglea i tajnika Aloysiusa Johna – svog povjerenika (komisara) Pier Francesca Pinellija, piše Slobodna Dalmacija.

Caritas Internationalis (međunarodna ljubav) je katolička međunarodna organizacija koja okuplja 162 nacionalne članice po mnogim zemljama u svijetu, dužne djelovati u korist ponajprije siromašnih i potlačenih. Gotovo sve nacionalne organizacije zvane Caritas su po pravu članice konfederacije Caritas Internationalis.

Za razliku od pojma amor, koji označava međuljudsku erotsku ljubav, caritas u klasičnome latinskome označava odanu ljubav.

Ciceronu je to štovanje i voljenje, kako bogova, tako i roditelja. Crkveni latinski preuzeo je taj pojam kao naziv beskrajne ljubavi kojom kršćanski Bog milosrdno obasipa svoju djecu. Benedikt XVI uputio je encikliku naslovljenu Deus caritas est (Bog je ljubav). Vjernici, ako poštuju Isusovu oproštajnu poruku apostolima da se vole kao što ih je on volio, osjećaju potrebu milosrdno, karitativno pomagati bližnjima, stvorenima na sliku i priliku Božju.

U tu svrhu Caritas nastaje u Njemačkoj 1897, pa u Švicarskoj 1901, itd. Papa Pio XII počeo je povezivati nacionalne organizacije od 1950. Konfederacija koordinira zajedničke akcije nacionalnih Caritasa. Među proglašenim ciljevima su pravednost i razvitak.

Financije nisu problem

Kako je obznanio vatikanski kurijalni Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvitka, "nakon procjene Caritasova rada sa strane neovisne komisije, uprava Caritasa Internationalisa podvrgnuta je privremenoj upravi u svrhu poboljšanja pravila i procedura upravljanja – iako je financijsko upravljanje bilo ispravno a ciljevi prikupljanja sredstava su postignuti – i na taj način bolje služiti saveznim organizacijama članicama diljem svijeta."

Povjerenik Pinelli je stručni i organizacijski savjetnik – što dodatno upućuje na zaključak da razlozi za inspekciju, pa za smjenu, nisu bili financijski, nego organizacijski. Pinelliju će pomagati Maria Amparo Alonso Escobar, dosadašnja voditeljica zastupanja konfederacije, te isusovac o. Manuel Morujão, zadužen za osobnu i duhovnu podršku osoblju. Imenovanjem povjerenika smijenjeni su svi odgovorni dužnosnici.

U Vatikanu se naglašava da imenovanje izvanrednog povjerenika za Caritas Internationalis neće utjecati na funkcioniranje organizacija članica ni na službu globalne solidarnosti koju one promiču, nego da će, naprotiv, poslužiti njihovu snaženju.

Sljedeća Opća skupština konfederacije Caritas Internationalis izabrat će predsjednika, glavnog tajnika i rizničara. Bit će održana redovno u svibnju 2023, uz fizičku nazočnost delegata nacionalnih Caritasa.

image

Ljubav - osnova djelovanja Caritasa. Sad je i to upitno

Tonći Plazibat/Cropix

U pripremi Opće skupštine, izvanrednom povjereniku će pomagati kardinal Tagle koji će se posebno brinuti za odnose s mjesnim crkvama i organizacijama članicama Caritasa Internationalis.

Prema novoj Apostolskoj konstituciji (ustavu) Rimske kurije, Praedicate Evangelium, Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvitka "vrši ovlasti koje su zakonom pridržane Svetoj Stolici u osnivanju i nadzoru međunarodnih karitativnih udruga i fondova osnovanih u te svrhe, u skladu s onim što je utvrđeno odgovarajućim statutima i u skladu s važećim zakonodavstvom" (čl. 174. § 3.).

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvitka "nadležan je za Caritas Internationalis (...), prema [svojim] statutima" (čl. 174. § 2.).

Ove je godine Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvitka naručio reviziju organizacije i radne dobrobiti Glavnog tajništva Caritasa Internationalis te usklađenosti s katoličkim vrijednostima ljudskog dostojanstva i poštivanja svake osobe. Provjeru je provelo povjerenstvo neovisnih stručnjaka.

Uz Pinellija su u tom povjerenstvu bili don Enrico Parolari i dr. Francesca Busnelli, oboje psiholozi. Osoblje Caritasa Internationalisa, kao i bivši zaposlenici i suradnici, pozvani su da sudjeluju u reviziji. Provedeni rad nije otkrio nikakve dokaze o lošem financijskom upravljanju ili neprikladnom ponašanju seksualne naravi, ali su istodobno istaknuta pitanja i područja koja zahtijevaju hitnu pozornost. Identificirani su nedostaci "povezani s postupcima upravljanja koji su izazvali negativne učinke po timski duh i moral osoblja."

Briga o najmanjima i patnicima

"Posljednjih godina vidjeli smo znatan porast potreba mnogih ljudi kojima Caritas pomaže i neophodno je da Caritas Internationalis bude dobro pripremljen za suočavanje s tim izazovima", rekao je kardinal isusovac Michael Czerny, prefekt Dikasterija za promicanje integralnoga ljudskog razvitka.

"Papa Franjo nas poziva da razmislimo o ‘poslanju koje je Caritas pozvan izvršiti u Crkvi... Milosrđe nije sterilna predstava ili jednostavan prilog koji treba donirati da se ušutka vlasita savjest. Nikada ne smijemo zaboraviti da milosrđe ima svoje podrijetlo i bit u samome Bogu (usp. Iv 4,8); milosrđe je zagrljaj Boga Oca svakom čovjeku, na osobit način prema najmanjima i patnicima, koji zauzimaju povlašteno mjesto u njegovu srcu‘ (27. svibnja 2019.). Te Papine riječi nadahnjuju sve uključene da osiguraju da Caritas Internationalis ispuni svoju misiju", poučno kaže kardinal Czerny.

19. travanj 2024 03:49