StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetharač ili utaja

Što stoji iza drakonskih kazni ugostiteljima? Vlasnici restorana: ‘Ovo je porezni masakr!‘; Država: ‘Samo ubiremo prihode od utajenih poreza‘

Piše Mišel Kalajžić/sd
26. svibnja 2022. - 07:43

Marićev “porezni masakr ugostitelja” ili ubiranje nezakonito stečenih prihoda od utajenog poreza? Je li ministar financija Zdravko Marić pretjerao ili samo provodi zakon?

Nakon vijesti da su na adrese poznatih restorana u Zagrebu ovih dana stigle kazne od 500.000 do četiri milijuna kuna, o tome u strahu po Kalelargi razgovaraju i zadarski vlasnici većih restorana, jer je najavljeno kako je riječ tek o početku “porezne presije” koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo od jednog zadarskog ugostitelja koji je inzistirao na anonimnosti (što zbog poreznih inspektora, što zbog nezamjeranja drugim kolegama ugostiteljima) – i na adrese zadarskih vlasnika većih restorana stigle su kazne teške nekoliko stotina tisuća kuna temeljem provedenih kontrola tzv. robno-materijalnog knjigovodstva.

- Ne bih komentirao imenom i prezimenom jer ne znam ni što mene čeka, ali prema onome što sam vidio ne znam je li to harač ili napokon uvođenje reda. Ako moj restoran radi šest milijuna kuna, a susjed do mene radi s većom terasom dva milijuna, onda tu meni nešto ne štima. A radi bolje od mene liti!

Onda je pitanje je li to harač ili je to ‘ajmo platit ono što inače ne plaćamo? Mislim da je u ovom slučaju to prije uvođenje reda, jer znam da su u Zadru već plaćene neke takve kazne, a mnogi od njih ne prijavljuju u potpunosti niti zaposlenike niti cijeli promet. Toga smo svi svjesni.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Kod mene nema niti jednog prijavljenog čovjeka ispod 5,5 tisuća kuna, a šefovi su prijavljeni na plaću i do 12 tisuća kuna. U mnogim restoranima su svi na minimalcu.

Ti koji kradu čak i ne znaju krasti. Ako nešto želiš zatajiti, onda ne možeš uzimati svu nabavu preko računa. Onda uzmeš pola preko računa, a pola u kešu koji si ionako zatajio pa ga moraš malo i investirati. Takvi vjerojatno nemaju problem, ali ako uzimaš sve preko računa, a prodaješ pola od toga preko računa, onda naravno da je to - to.

Priče o nekim maržama su, iskreno, priče za malu djecu. Da ne griješim, možda je stvarno u tome netko ni kriv ni dužan nafrkao zbog svega toga, ali prema mojim saznanjima, većina njih su skrili dio prihoda – uvjeren je zadarski ugostitelj.

Objašnjava svoje tvrdnje jednostavnim primjerom:

- Ako sam uzeo robe, hrane i drugih potrepština za 1,5 milijuna kuna, a izdao računa dva milijuna kuna, kako je to moguće? Morao sam izdati barem 4,5 milijuna kuna računa za tih 1,5 milijuna kuna robe. Znači, gdje je ta roba, odnosno, gdje je novac...

Netko pametan bi kucao pola robe preko računa, a pola u kešu, ali oni su toliko pohlepni i sve uzimaju preko računa, a sad pričaju o maržama. To je nešto najgluplje što sam čuo nakon dugo vremena, a bavim se tim poslom.

Može se i kod mene dogoditi da konobar ne izda račun i da na taj način pokrade novac, ali ja, odnosno moj restoran, ne krademo, to se jednostavno ne može dogoditi. Možda ovo što kažem ne paše većini, ali je jedina i prava istina - ističe ovaj ugostitelj.

Masovna kažnjavanja koja očigledno nisu zaobišla ni Zadar komentirao je i predsjednik Ceha zadarskih ugostitelja Robert Kovačević:

- Kad je riječ o nadzoru, uspostavili smo jedan most s Državnim inspektoratom i poreznicima da se najavljuju kontrole i to funkcionira. Ovdje se vjerojatno radi o individualnim poslodavcima kojima su pronađene neke manjkavosti u poslovanju i mi kao Udruženje, odnosno Komora obrtnika, ne znamo službeno o čemu se radi.

Znam da je prošle godine uveden jedan nadzor poslovanja u sigurno desetak ugostiteljskih objekata, točnije restorana s velikim prometima. Cijelo ljeto porezna je nadzirala njihove prihode i rashode. Nitko od njih nije bio sankcioniran, ali su s vremenom inspektori uspostavili neke koeficijente koji su pokazali nesklad između ulaska robe i prikazanih prihoda te su odlučili sada reagirati.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

U svakom slučaju, situacija je vrlo teška za ugostiteljstvo jer svaka kazna je dodatan trošak i opterećenje, što nas može dovesti do katastrofe. Mislim da bi zaključak trebao biti da je za nas PDV prevelik i mi ne podnosimo toliku stopu.

On bi trebao biti najviše 12 posto i na hranu i na piće i u tom bi trenutku sve profunkcioniralo, bez nedostataka. E u tom bi slučaju zbilja trebalo kažnjavati prekršitelje, a ova situaciju koju imamo sad je ustvari jedna borba za preživljavanje - istaknuo je predsjednik ugostiteljskog ceha.

Novoizabrani predsjednik Udruženja zadarskih obrtnika Emilio Bajlo kratko je kazao da je nakon pandemije koja je ugrozila čitav ugostiteljski sektor aktualno kažnjavanje udar na njih koji nije bio potreban na tako rigorozan način.

- Je li bilo nepravilnosti u radu, ne znam, jer je to individualno za svakog pojedinačnog ugostitelja. Uskoro imamo prvi upravni odbor u novom sazivu i raspravljat ćemo i o tome. Vjerojatno će se tada sigurno nešto više znati o novonastaloj situaciji - zaključio je.

24. travanj 2024 22:53