StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMarš na Mariupolj

Što se zapravo krije iza dvije velike ukrajinske protuofenzive i što im je krajnji cilj: kreće li uskoro i treća kao kruna dosadašnjih koja bi potpuno potopila Ruse?

Piše Anita Belak-Krile/sd
4. listopada 2022. - 14:10

Nakon gotovo mjesec dana otkad traje dvostruka ukrajinska ofenziva u južnom i istočnom dijelu zemlju, postalo je jasno kakvu vojnu strategiju provodi Kijev. Vojni analitičari nemaju dileme oko toga da je plan Volodimira Zelenskoga da pojedinačno okruži, odsječe i uništiti dijelove ruskih snaga na jugu i istoku i istovremeno im prekine međusobne dodirne linije opskrbe. Potpuna izolacija bi rusku vojsku u Ukrajini ostavilo krhkom i podijeljenom, a Kremlju onemogućila pomoć i spašavanje, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Mike Martin, s Odsjeka za ratne studije na britanskom King‘s Collegeu u Londonu, analizirao je ovu taktiku na trenutnim kartama bojišnice uz komentar: “Evo kako ja mislim da rat završava"  

Objasnio je koja su dva nastojanja Ukrajinaca. Na istoku izvan slobodnog grada Harkiva, kao i južnije u regiji Donbas, ukrajinske brigade nastavljaju s nizom akcija koje su započeli početkom rujna kada su prvi put iskoristili rupe u ruskim linijama. Rupe u Putinovoj obrani nastale su kao rezultat ishitrenog ruskog premještanja snaga na jug kojim su željeli blokirati ukrajinske napade sjeverno od Hersona, strateške luke na Crnom moru koju je Rusija okupirala na proljeće.

Ukrajinci su - prvo u istočnoj Harkivskoj oblasti, zatim južnije oko Limana i u istočnoj Luhanskoj oblasti - teško oštetili ili uništili glavne ruske formacije, zarobili stotine funkcionalnih tenkova i borbenih vozila, poremetili ruske linije opskrbe na istoku i prekinuli mahniti i neuspješni napor Kremlja da prikupi i rasporedi stotine tisuća svježih vojnika. Danas su oslobođena mjesta Noviplatonivka, Bohuslavka i Borivska Andriivka u Harkivskoj regiji.

Ruski front se kompletno ruši na jugu 

Južna protuofenziva bila je znatno sporija, i to iz očitih razloga. Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je prioritet obrane Luhanske oblasti u korist držanja okupiranih teritorija u južnoj Ukrajini. No, sad su i tu ukrajinske oklopne snage napravile najveći proboj od početka rata. Blogeri javljaju kako se ruski front kompletno ruši na jugu. Ukrajinci napreduju prema jugu duž crte fronte u području rijeke Dnjepar i oslobađaju jedno po jedno selo, tjerajući na tisuće Rusa natrag gdje ih okružuju u mjestima sjeveroistočno od Hersona.

„Informacijska situacija je napeta, recimo to tako, jer je stvarno došlo do proboja", rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, guverner kojeg je Rusija imenovala za okupirane i nezakonito pripojene dijelove Hersona.

image
Yasuyoshi Chiba/Afp

Džep na desnoj obali Dnjepra 

„Ovaj džep koji se stvara na desnoj obali Dnjepra, Ukrajinci se koristit za usisavanje ruskih trupa“ primijetio je Mike Martin. Kremlj što god sad učinio, u nezavidnoj je situaciji. Ako nastavi davati prednost južnoj bojišnici, ruske jedinice na istoku bez pojačanja za kojima su vrištali od početka rujna, mogle bi se nastaviti urušavati, potencijalno ubrzavajući ukrajinsku protuofenzivu u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti. Stavljanje glavnog prioriteta na jug također bi se Rusima moglo obiti o glavu budući su ukrajinski topnici i diverzanti proveli mjesece prekidajući glavne opskrbne linije oko Hersona. Svi već znaju što su tu odradili moćni američki Himarsi. Slanje vojnih pojačanja u regiju bez osiguravanja njihove opskrbe moglo bi samo značiti više izgladnjelih Rusa koje bi Ukrajinci mogli ubiti, zarobiti ili protjerati.

No, koliko god je generalima i napaćenim Ukrajincima uzbudljivo pratiti napredovanje ukrajinske vojske na istoku i jugu ono što je važno za konačni ishod rata, jest hoće li se te dvije operacije povezati i kako. Dr. Martin predviđa da će se to dogoditi trećom ukrajinskom protuofenzivom, koja će krenuti iz Zaporižja - na pola puta između Hersona i Donbasa -  prema Mariupolju, povijesnom lučkom gradu koji su Rusi uništili i zauzeli ovog proljeća uz silne žrtve branitelja Azova.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Ideja je, objašnjava Martin, da Ukrajina upotrebljava svoje strateške rezerve kako bi razdvojila ruske oružane snage u Ukrajini na dva dijela koji se ne mogu međusobno pomagati.

Ukrajinski napad na Mariupolj napravio bi rez između ruske vojske na jugu i istoku.

Ruske trupe na istoku i jugu i dalje bi mogle održavati opskrbne linije do strateških pozadinskih područja. Garnizon u Hersonu dobivao bi zalihe s okupiranog Krima koje stižu brodom ili preko jednog mosta koji povezuje poluotok s kopnom, dok bi vojska na istoku ostala povezana željeznicom s Rusijom.

Gubitkom Mariupolja, južne i istočne snage ne bi imale izravne kopnene linije komunikacije i to bi moglo značiti kraj prakse Kremlja da prebacuje snage s jedne na drugu frontu kao odgovor na ukrajinske napade. Rusko vodstvo doduše nije poznato po svojoj fleksibilnosti, no sad ne bi imali ni teorijske šanse za to. "Ovo što vidimo je izvrstan ukrajinski operativni dizajn koji se odvija diljem juga i istoka zemlje", slaže se i Mick Ryan, umirovljeni general australske vojske.

Dakle, treća protuofenziva kojom bi Kijev krenuo u marš na Mariupolj kako bi ujedinio svoje ranije protuofenzive ili će se dogoditi vrlo brzo, za nekoliko dana ili ju u protivnom ne možemo očekivati do 2023. godine.

Kao što je poznato rana zima u Ukrajini je vlažna, ali još nije dovoljno hladna da zamrzne blato u led. Nisu se bez razloga u povijesti sve vojske u Ukrajini zaustavljale u studenome prije nego što bi nastavile s operacijama nakon Nove godine, kada je vjerojatnije duboko smrzavanje i čvrsto tlo. „To nameće drugo pitanje: što bi Rusija mogla učiniti s dvomjesečnom pauzom? Može li generirati dovoljno borbeno spremnih snaga za stabilizaciju fronte i zakomplicirati očitu strategiju Ukrajine? – pita se Forbes.

Dr. Mike Martin očekuje da će Ukrajinci iz Zaporižja u novu bitku krenuti još ovaj tjedan.

image
Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
19. travanj 2024 22:15