StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTARI ZNANCI POLICIJE

Što se zapravo događalo na Klisu: Upucao prijatelja u glavu pa ga izbacio iz automobila u blizini tunela. Obojica su bili u dobrim odnosima

Piše Slobodna Dalmacija
14. travnja 2021. - 07:31

Dok su čekali odlazak na izdržavanje svatko svoje zatvorske kazne, 30-godišnji Sandro Firić iz Solina i 32-godišnji Branko Mijatović iz Splita nalazili su se zajedno i družili. Navodno uopće nisu bili u lošim odnosima, a što je krenulo po zlu da Mijatović u ponedjeljak navečer završi propucane glave, znaju samo oni, piše Slobodna Dalmacija

Kriminalističko istraživanje je pokazalo da je Firić propucao jednim metkom Mijatovića u glavu, da bi nakon toga on ili njegova cura zvali Hitnu pomoć da što prije dođu po ranjenoga i odvedu ga u bolnicu. Uglavnom, Mijatović je s prostrijelnom ranom glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela u ponedjeljak kasno navečer, a o tome je policiju izvijestila ženska osoba oko 22 sata i 55 minuta.

Policija je, dakle, odmah znala koga traži te je par sati nakon toga u prvim satima utorka u mjestu Cista Provo uhitila Firića, koji je bio sa svojom djevojkom u automobilu Smart koji je njezino vlasništvo.

Policija je na ispitivanje u utorak ujutro dovela i Hrvoja N. koji je davno osuđen za ubojstvo redara Romana Bakovića i ranjavanje Marija B. u splitskoj diskoteci "Shakespeare" u kolovozu 2002. godine, ali je on tijekom dana pušten jer se pokazalo da nema nikakve veze s ovim kaznenim djelom.

Nakon ispitivanja puštena je i Firićeva djevojka, a još nije poznato koji je motiv doveo do ovog sukoba. Mijatovićevo stanje je jako teško, metak mu je prošao kroz desnu stranu glave.

Branko Mijatović je s prostrijelnom ranom glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u večernjim satima ponedjeljka, a o tome je policiju izvijestila ženska osoba oko 22.55 sati

TREBAO IĆI U ZATVOR

Firić je ovo djelo počinio dok je čekao odlazak na izdržavanje kazne od pet i pol mjeseci zatvora te je za njim bila raspisana potraga zbog izbjegavanja odlaska na izdržavanje kazne. Naime, on je pravomoćno osuđen na osam mjeseci (tri i pol je odslužio u istražnom zatvoru) jer ga je jedan drugi prijatelj, a riječ je o Zvonimiru V. jako naljutio. Firić je tražio da ga ovaj negdje odbaci svojim autom, a kad je ovaj to odbio Firić mu je "prišio" nepostojeći dug.

Najprije je rekao da mu duguje petsto, a onda tisuću eura te mu dao nekoliko dana da isplati taj nepostojeći dug. Dok ne nabavi te novce, Firić je prijatelju oduzeo njegovo vozilo Citroen Xara te ga nakon izvjesnog vremena ostavio skrivenog u šumi. Također je držao skrivenu automatsku pušku marke Crvena zastava M-70 s pripadajućim spremnikom u kojem se nalazilo 30 komada streljiva cal. 7,62 mm, koju je na neutvrđen način prethodno nabavio.

Protiv Firića se vodi još nekoliko postupaka među kojima i onaj iz 2014. godine za premlaćivanje sada pokojnog hvarskog ugostitelja Frane Žuvele, tadašnjeg vlasnika lokala "Marinero". Firić je zbog krađe u studenome 2013. godine osuđen na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, što znači da je to kazneno djelo na Hvaru počinio tijekom uvjetne kazne.

Ni ranjeni Mijatović nije nepoznat policiji i pravosuđu. Prije ranjavanja ga je čekao odlazak na odsluženje pravomoćne kazne od godinu i pol dana zatvora jer je uhićen u Krležinoj ulici u Splitu 2015. godine s kilogramom i 186 grama marihuane, 454 grama amfetamina i 100 kapsula droge amfetamin koje je namjeravao prodati kupcu koji je došao kasnije od policije koja ga je uhitila.

Mijatović se za "Slobodnu Dalmaciju" 2016. godine požalio na brutalno postupanje policije prema njemu tri dana nakon Ultra festivala. Kako su nam tada pojasnili iz policije, sila je prema njemu primijenjena nakon što su policajci ušli u stan i vidjeli kako kroz prozor baca keramičku pločicu s praškastim tragovima bijele materije. Učinili su to da bi "spriječili uništavanje dokaznog materijala i bijeg", a u postupanju je mladić zadobio lakše tjelesne ozljede, piše Slobodna Dalmacija

15. travanj 2024 14:43