StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA ‘PLAĆI‘ KOD MAMIĆA?

Što se to zbivalo 2014.? Grabar Kitarović radila je u NATO-u i mjesečno primala 150.000 kn. A onda je Brkić izgovorio znamenitu rečenicu...

Piše slobodna dalmacija
23. ožujka 2021. - 20:35

Prvi glas proširio se negdje krajem 2013. godine. Kolinda Grabar-Kitarović, počelo se spekulirati u političkim krugovima, mogla bi biti kandidatkinja HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, piše Slobodna Dalmacija.

Negdje je diskretno o tome i objavljena vijest. No bez ikakve službene potvrde. U HDZ-u o imenu predsjedničke kandidatkinje u to doba još nisu željeli javno govoriti. A ni sama Kolinda Grabar-Kitarović, tada još zamjenica generalnog tajnika NATO-a, nije se izjašnjavala. Da ju je netko od poznanika tada i pitao hoće li se doista odreći mjesečne NATO plaće od 150 tisuća kuna i vratiti se u Hrvatsku, odgovor bi vjerojatno bio negativan.

U to vrijeme predsjednik Ivo Josipović bio je uvjerljivo najpopularniji političar u zemlji. S rejtingom od 75 posto, koliko je u siječnju 2014. zabilježila agencija IPSOS Puls, Josipović je daleko iza sebe ostavio sve ostale. Tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović imao je potporu tek 32 posto građana. Predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko samo njih 20 posto.

Josipovićev reizbor činio se prilično realnom opcijom. A ulazak u bitku protiv njega kao nepotreban hazard.

Trebala im je očajnički

"Ako itko može pobijediti Josipovića, onda je to ona", znamenita je rečenica Milijana Brkića, koji je za Kolindu Grabar-Kitarović lobirao kod Karamarka. HDZ-u, uzdrmanom Sanaderovom pljačkom, očajnički je trebala pobjeda. A Brkićev nos je govorio da bivša ministrica vanjskih poslova, veleposlanica u SAD-u i zamjenica glavnog tajnika NATO-a, ima potencijal. Karamarko je pristao. Trebalo je samo još da pristane Kolinda Grabar-Kitarović.

Sedam godina kasnije, Nacional u svojem najnovijem izdanju donosi vijest da je ona to učinila tek nakon što ju je na to nagovorio nitko drugi doli Zdravko Mamić. Za večerom u Bruxellesu. Mamiću je bilo u interesu da se riješi Josipovića, koji je javno od porezne uprave tražio da Mamić i ostali nogometni mešetari plate porez na transfere nogometaša. Izvršni dopredsjednik GNH Dinamo obvezao joj se isplaćivati razliku između plaće u NATO-u i one koju će dobivati kad – i ako – postane predsjednica Republike. Isplata novca išla je preko Mađarske, a o svemu su saznanja, piše Nacional, imale i mađarske tajne službe.

Kolinda Grabar-Kitarović sve je to odmah demantirala.

– Najsnažnije i u potpunosti odbijam navode Nacionala u kojima se ističe kako je g. Zdravko Mamić na bilo koji način kompenzirao moje plaće, ili privatne troškove, tijekom predsjedničke kampanje. To su u potpunosti netočni navodi i laži. Svi troškovi kampanje financirani su isključivo i jedino putem HDZ-a, čija sam bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima. Pitam se kome ove objede i lažni navodi idu u korist? – napisala je na Twitteru bivša predsjednica.

Svi troškovi kampanje financirani su isključivo i jedino putem @HDZ_HR , čija sam bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

Oglasio se i premijer Andrej Plenković.

– Govorimo o vremenu 2014. godine. Što se nas tiče, ja otkako sam predsjednik HDZ-a, a sad će već pet godina, naše financije su transparentne, zakonite, uredno vođene, svaki put je državna revizija, koja je gledala naše financije kazala da je sve u skladu sa zakonom i transparentno i tako će biti. Nemamo dugova ni pozajmica. Ja odgovaram sto posto za ovo svoje vrijeme – rekao je Plenković. Jasno poručivši da on s kampanjama koje su vođene u vrijeme njegovog prethodnika Karamarka nema nikakve veze.

A te 2014. godine HDZ je muku mučio upravo s financijama. S nepravomoćnom presudom za korupciju po kojoj su trebali vratiti četiri milijuna pokradenih eura i skupim predsjedničkim izborima pred njima, perspektiva nije izgledala nimalo blistavo. Kolika je bila rupa u stranačkom proračunu govori i činjenica da HDZ u to doba nije imao ni za plaće svojih zaposlenika.

Donatorske večere

No Brkić je imao plan: donatorske večere u američkom stilu na kojima su se s budućom predsjednicom u zagrebačkom hotelu "Westin" imali prilike družiti bogati članovi i simpatizeri HDZ-a. Između ostalih i Tomislav Horvatinčić, Josip Klemm, braća Mamić. Mjesto za stolom se plaćalo i do 10 tisuća kuna. A primale su se i naknadne donacije. Sam Mamić je, prema pisanju Nacionala, kampanju Kolinde Grabar-Kitarović pomogao s 500 tisuća eura. No to potpuno odudara od službenih podataka o financiranju kampanje.

U konačnom izvješću objavljenom u veljači 2015. – kada je Kolinda Grabar-Kitarović već izabrana za predsjednicu Republike – stoji da su joj braća Mamić donirali tričavih 20 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 09:29