StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIza zatvorenih vrata

Što se pričalo na tajnom sastanku Marije Vučković i ministra Grlića Radmana s ribarima iz Savudrijske vale? Oni koji nisu bili pozvani, negoduju: ‘Zašto se išlo ispod stola, zašto nije išlo sve javno?‘

Piše psd
14. siječnja 2022. - 20:13

Početkom ovoga tjedna u Umagu je održan neformalan i za javnost zatvoren sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana s nekoliko tamošnjih ribara. Tema je, među ostalim, bila i granica u Savudrijskoj vali, javlja HRT, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ribari su o sastanku s članovima Vlade tajanstveni. Priznaju samo - sastanak je održan.

- Ne, o granici, ne pričamo mi to. A to što se sad napumpalo, jedan ribar protiv drugog, neka riješe to oni, tko je pametniji, odgovara ribar Ecio Kocijančić na pitanje je li bilo riječi o granici.

Ne da svira, nego zvoni na uzbunu, kaže drugi sudionik sastanka. Ondje se čula ideja da se slovenskim ribarima dopusti ribarenje bliže hrvatskoj obali, a hrvatskim ribarima bliže slovenskoj.

- Ja mislim da je to više radi Schengena, da Slovenci nas uvjetuju zbog Schengena, da su to oni tražili da to bude tako, a ako oni to traže da to bude tako, znači imaju još jači plan, još veći, ali to ćemo znati tko zna zna kada. I opet nas, eto, ucjenjuju, a država se ne smije dati ucjenjivati, rekao je Daniele Kolec, ribar iz Umaga.

Željelo se pronaći način da se zaustavi daljnje kažnjavanje ribara, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Razgovaralo se o nizu pitanja od interesa za hrvatske ribare... Ujedno je bilo riječi i o tome što se može napraviti kako bi se prekinulo kažnjavanje ribara i omogućilo nesmetano ribarenje u dijelu pograničnog područja na moru", navodi u priopćenju Ministarstvo.

Upravo to što je sastanak bio neslužben i tajan, smeta ostalim ribarima.

- Zašto sve to tako ispod stola, zašto to nije išlo sve javno, samo 10 ribara je bilo, jedanaest mislim, pita umaški ribar Branko Stipaničić.

Prijepori u Savudrijskoj vali koji traju desetljećima, posljednjih su godina kulminirali kaznama koje dobivaju ribari obiju država zbog izlova u spornome području. Hrvatski ribari, u 300 dana rada u godini, svakoga dana od slovenske strane dobiju i po tri kazne od 500 eura. Zasad ih ne plaćaju, nego proslijeđuju Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kazne, Schengen ili možda skori parlamentarni izbori u Sloveniji, što god da je potaknulo ponovne razgovore o granici, neka bude javno, kažu ribari za HRT.

23. travanj 2024 09:18