StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLopovi u akciji

Što se najviše krade u domaćim trgovinama? Pred blagdane se zahukta, a iz Lidla stigao prilično neočekivan opdgovor

Piše dv
31. ožujka 2023. - 15:54

U Hrvatskoj je u porastu broj krađa u trgovinama mješovite robe, a krade se sve: od hrane, alkoholnih pića, slatkiša do stvari za osobnu higijenu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Trend je rastući još od prošle godine kada su zabilježena 1844 kaznena djela krađe u trgovinama dok je ih je godinu ranije bilo 1581. S obzirom na trend neki su se dućani odlučili braniti od lopova na način da sve više proizvoda stavljaju pod ključ. I dok su se nekad u posebnim vitrinama nalazila najskuplja alkoholna pića, sada su u njima i paste za zube, kava, tuna, maslac…, piše Dnevnik.hr.

Prema nekim globalnim istraživanjima, u supermarketima najviše se kradu pršut, skupi sirevi i čokolade, brendirana alkoholna pića, poput viskija i konjaka.

Krađe se uvijek malo intenziviraju oko blagdana jer treba valjda malo popuniti blagdanski stol. Što s obzirom na rast cijena postaje sve teže. Dnevnik.hr uputio je upite našim najvećim trgovačkim lancima jesu li evidentirali više krađa i što se najviše krade.

Međutim, na ovu temu nisu baš otvoreni, valjda kako lopovima ne bi davali ideje.

U Kauflandu kažu kako su u predblagdansko vrijeme krađe generalno učestalje nego u drugim dijelovima godine, ali da imaju jak sigurnosni i nadzorni sustav uz pomoć kojeg uspješno sprječavaju krađe.

U Konzumu i Lidlu kažu da generalno ne bilježe povećani broj krađa.

"Konzum s ciljem prevencije ulaže značajna sredstva u tehničku i tjelesnu zaštitu, kako naših zaposlenika i kupaca, tako i prodajnih mjesta i centara te svih kategorija prodajnih artikala", poručili su iz ovog lanca.

U Lidlu su naveli kako je ipak primijećen porast krađa jednog artikla i to u zagrebačkim trgovinama, a to su ZG vrećice za otpad.

16. travanj 2024 06:33