StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPremalo cijepljenih

Što nam korona sprema nakon blagdana? Tek se čeka pravi dolazak omikrona u Hrvatsku, u bolnicama nisu optimistični: Spremni smo za novi val

Piše Goranka Jureško/JL
27. prosinca 2021. - 23:23

Blagdansko je ozračje, ali hrvatske su bolnice u niskom startu, odnosno očekivanju što će donijeti omikron varijanta koronavirusa. Naime, brojevi testiranih posljednjih dana u Hrvatskoj govore da je korona u stagnaciji, ali se bolnički kreveti ipak ne prazne željenom brzinom, što potvrđuje broj hospitaliziranih, piše Jutarnji list.

Također, čelni ljudi bolnica kažu da čak i kad im broj pacijenta dijelom padne, ne smanjuju kapacitete namijenjene covidu jer naprosto nema uvjerljivih dokaza da će se omikron varijanta ponašati isto u svim državama, a osobito kad je procijepljenost građana niska kao što je to u Hrvatskoj.

Sekvencionirani uzorci

Na to upozorava i virusni imunolog dr. Stipan Jonjić. Kaže da je u Hrvatskoj i dalje premalo cijepljenih među starijom populacijom, a upravo bi njima omikron mogao najviše štetiti. Naime, tek se čeka pravi dolazak omikrona u Hrvatsku. Prema podacima o sekvenciranim uzorcima u laboratoriju ECDC-a, omikron u Hrvatskoj još nije u zamahu.

No, stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi, odnosno da će to biti najvjerojatnije iza blagdana tijekom kojih je u Hrvatsku došao veći broj građana iz zapadnih zemalja gdje je novi soj već uvelike prisutan. Činjenica da dulje od dva mjeseca svakodnevno umire barem pedesetak oboljelih od covida-19 potvrđuje da je situacija ozbiljna i da mjesta za opuštanje nema. I vijesti iz bolnica govore da nema predaha kojem su se nadali kad su brojevi zaraženih počeli padati.

"Kod nas se na covid-odjelu i dalje traži ‘mjesto više‘ tako da nismo uspjeli predahnuti unatoč stagnaciji broja zaraženih posljednja dva tjedna. Tijekom vikenda primili smo 37 novih pacijenata", kaže dr. Gordana Pavliša, voditeljica odjela za covid-19 KBC-a Zagreb.

"I dalje imamo osam covid-odjela, što uključuje i respiracijski centar, i to nećemo smanjivati barem do kraja ove godine. Trenutačno imamo 95 pacijenta, od kojih je 17 u respiracijskom centru, a 16 ih je na respiratoru", kaže ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Alen Ružić. 

Naglašava da je nužan oprez s obzirom na to da se ne zna što će donijeti omikron pa sve treba biti spremno ako se naglo poveća potreba za hospitalizacijama. Ipak, u bolnici se dijelom uspijeva obaviti i dio uobičajenog programa.

"Trenutačno izvršavamo naš ugovoreni limit s HZZO-om, a nisu nam povećane niti liste čekanja", kaže prof. dr. Ružić.

U KBC-u Sestre milosrdnice u zadnjih tjedan dana nema pada broja hospitaliziranih s covidom-19.

"Ukupno imamo devet odjela za covid, od kojih su dva jedinice intenzivnog liječenja. Mogli bismo zatvoriti dva, ali to nećemo učiniti jer moramo biti spremni u slučaju da krene novi val zbog omikrona. Trenutačno imamo 70 pozitivnih na covid-19", kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Davor Vagić. Dodaje da svakog tjedna bolnički stožer odlučuje o covid-kapacitetima, ali zasad se neće ništa promijeniti.

Opterećeni odjeli

Samo su dijelom odahnuli u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje trenutačno imaju dva ili tri kreveta slobodna, a smanjio se i broj pregleda. "Imali smo zadnja dva mjeseca i do 280 pregleda dnevno, a sad ih je oko 180, što smatramo vrlo podnošljivim opterećenjem", kaže dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike.

U KB-u Dubrava u ponedjeljak je bilo 107 pacijenata na liječenju, od kojih 24 na respiratoru. "Imamo mali pad hospitalizacije, ali to ne prati i pad liječenih na respiratoru. Nažalost, radi se uglavnom o necijepljenim pacijentima, odnosno njih 80 posto nije primilo niti jednu dozu", kaže dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, koji je još donedavno bio isključivo covid-bolnica, a u drugom valu dnevno je znalo biti i više od 500 pacijenata.

Hitno porodili pozitivnu trudnicu s Rebra

 

U KBC-u Zagreb najviše je bilo 210 pacijenata zaraženih koronavirusom, a trenutačno ih je 182, odnosno to je broj koji se ne mijenja zadnjih tjedan dana.

"U nedjelju je carskim rezom porođena trudnica pozitivna na covid-19 u 38. tjednu trudnoće jer joj se stanje naglo pogoršalo. Porod je bio uspješan, a i trudnica, inače necijepljena, je stabilizirana", kaže dr. Pavliša.

Dodaje da je na respiratoru u 31 pacijent, od kojih je većina necijepljena. Među njima ima i tridesetogodišnjaka.

Prosječna dob hospitaliziranih u KBC-u Zagreb je 66 godina, što znači da se dobna granica snizila u odnosu na situaciju u drugom valu koji je krenuo krajem prošle godine. Trenutačna smrtnost pacijenata s najtežim oblicima upale pluća 13 posto.

24. travanj 2024 19:28