StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMina iz Minska

Što je to rekla Angela Merkel? Njeno priznanje pomaže Putinu i otežava sve buduće pregovore za okončanje ukrajinske agonije

Piše DAMIR PILIĆ/SD
11. prosinca 2022. - 23:19
Moguće je da se njemačka kancelarka intervjuom htjela ‘oprati‘ od silnih optužbi da je glavni sukrivac ukrajinskog rata, da je podilazila Putinu i tako ga ohrabrila u ratnim ambicijamaJens Schlueter/AFP

Nikad nismo ni mislili provesti Minske sporazume, bio je to samo naš zapadni blef da zavaramo Putina i damo Ukrajini vrijeme da ojača vojsku i pripremi se za rat s Rusijom – to je sukus bombastičnog intervjua koji je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ovog tjedna dala za njemački tjednik Zeit, donosi Slobodna Dalmacija.

Taj intervju je odjeknuo svijetom, a dalekosežne posljedice Merkeličinih riječi tek ćemo osjetiti. Nažalost, te će posljedice najvjerojatnije biti negativne po europsku sigurnost, a osobito po sudbinu Ukrajine.

"Minski sporazum iz 2014. bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. Ukrajina je to vrijeme iskoristila da ojača, kao što vidite danas. Ukrajina iz 2014./15. nije današnja Ukrajina. Vidjeli ste na primjeru bitke za Debalčevo početkom 2015. godine, Putin ih je tada vrlo lako mogao pregaziti. I čisto sumnjam da su zemlje NATO-a tada mogle učiniti toliko koliko danas čine da pomognu Ukrajini", rekla je Merkel u intervjuu.

Kako je poznato, upravo je ukrajinski poraz kod Debalčeva doveo u veljači 2015. do potpisivanja Minskog sporazuma 2, koji je uz prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja s linije dodira predviđao i ustavnu reformu s decentralizacijom zemlje i posebnim statusom za Donjecku i Lugansku oblast.

Za sporazum su jamčile Njemačka i Francuska, ali vlade u Kijevu nikad nisu provele taj plan.

Sporazum je bio paravan

Ranije je i bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko priznao da su Minski sporazumi bili samo paravan za dobivanje na vremenu, kako bi se uz pomoć NATO-a ojačala ukrajinska vojska: to je Porošenko rekao ukrajinskoj publici u kolovozu 2015., a ponovio u srpnju ove godine u intervjuu za njemačke medije.

No sada to isto kaže Angela Merkel, koja u intervjuu za Zeit tumači da je nakon potpisivanja Minskih sporazuma "svima nama bilo jasno da je sukob zamrznut, da problem nije riješen", ali tvrdi da je taj sporazum bio "uspješan", jer je prekid vatre dao Ukrajini "dragocjeno vrijeme" za ratne pripreme.

image

Teze Angele Merkel već je iznosio bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, ali nisu toliko odjeknule

Genya Savilov/AFP

U tom kontekstu Merkel je branila i svoju ondašnju odluku (zbog koje je danas napadaju kao "ruskog agenta" i "izdajicu Europe") o izgradnji njemačko-ruskog plinovoda Sjeverni tok 2; kako je rekla Zeitu, odbijanje izgradnje plinovoda bi "opasno pogoršalo klimu" u Moskvi s obzirom na situaciju u Ukrajini.

Rusi očekuju odštetu za Donbas

Naravno, u Kremlju su ovaj iskaz bivše njemačke kancelarke i nekoć najmoćnije žene Europe objeručke dočekali kao dokaz "zapadne perfidije" s kojom je Rusija suočena. Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da se Merkeličine izjave "apsolutno mogu iskoristiti za sudske postupke u okviru tribunala" o Ukrajini.

- Ono što je Merkel rekla u svom intervjuu je svjedočenje osobe koja je direktno izjavila da je sve što je bilo urađeno tokom 2014.-2015. godine imalo isti cilj: skrenuti pažnju svjetske javnosti s realnih problema, dobiti na vremenu, napumpati kijevski režim naoružanjem i dovesti situaciju do velikog sukoba – ocijenila je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.

Oglasio se i predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin, koji je podsjetio da su Pariz i Berlin bili jamci Minskih sporazuma, te da Merkeličino priznanje znači da sada Francuska i Njemačka moraju platiti odštetu stanovnicima Donbasa:

"Oni će morati platiti kompenzacije građanima Donbasa za osam godina genocida i za nanesenu štetu", napisao je Volodin na kanalu Telegram, dodavši da je situacija u Ukrajini posljedica "lažljive politike tih država" i da građani Europe "moraju shvatiti tko je kriv za probleme".

‘Zapad je prevario Rusiju‘

Na intervju nekadašnje kancelarke reagirali su i prokremaljski mediji, koji također nisu propustili bogomdanu priliku da za izbijanje ukrajinskog rata okrive kompletnu zapadnu politiku, koju je godinama predvodila upravo Merkel:

"Stalno je lagala o svojim namjerama da održi mir i da je uložila ‘nezamislive napore‘ da to postigne. Danas se više ne libi otkriti zlu bit njemačke vanjske politike kao i ratoborne ciljeve cijelog Zapada. Nitko ne može sumnjati da su Washington, London i Bruxelles unijeli rat u Ukrajinu", piše provladin portal SouthFront, tumačeći kako je Merkel "službeno potvrdila da Zapad priprema rat protiv Rusije preko kijevskog režima".

image

Analitičari ističu da je Vladimir Putin od svih europskih političara vjerovao jedino Angeli Merkel

John Macdougall/AFP

"Zapad je potvrdio da je prevario Rusiju, kao što je to učinio s obećanjima da neće širiti NATO, kao što je to učinio prilikom potpisivanja ABM i INF ugovora itd. Također se ne može vjerovati nijednoj današnjoj izjavi Zapada", zaključuje SouthFront.

Konačno, o izjavama Angele Merkel oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg analitičari ističu da je od svih europskih političara vjerovao jedino bivšoj njemačkoj kancelarki. Iako su mnogi očekivali da će ponoviti svoju staru tvrdnju o Zapadu kao "imperiju laži", Putin se zadovoljio konstatacijom da su ga Merkeličini komentari "razočarali", ali se obrušio i na Francusku kao drugog jamca Minskih sporazuma:

- Razočaran sam, Njemačka i Francuska su izdale Rusiju i sada pumpaju oružje u Ukrajinu – rekao je Putin u Kirgistanu, u okviru samita Euroazijske ekonomske unije (EEU).

Vučić izvukao zaključke za Kosovo

Efekti Merkeličinih izjava već se primjećuju i na Balkanu, gdje ih politički iskorištava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg Zapad pritišće da prestane "sjediti na dvije stolice" i napokon se okrene od Moskve ka Bruxellesu. Vučić sada kaže da Merkeličine izjave ne samo mijenjaju odnos prema onome što se događa u Ukrajini, nego i ozbiljno utječu na stav Srbije o Kosovu.

- To vam govori o poziciji Srbije i zlim namjerama Zapada. Ova izjava Merkel bitno mijenja situaciju u svakom smislu, prije svega u političkom, i za mene je to jasan signal kome ne smijem vjerovati, ako su se mogli igrati s nekim tko je moćniji od nas, pa i njih varati – rekao je Vučić, kako pišu beogradski mediji.

image

Aleksandar Vučić: Za mene je to jasan signal kome ne smijem vjerovati, ako su se mogli igrati s nekim tko je moćniji od nas, pa i njih varati

Ludovic Marin/AFP

Kako bilo, izjave Angele Merkel mogle bi znatno utjecati ne samo na percepciju ukrajinskog rata, nego i na njegovu budućnost, jer je Kremlj sada dobio konkretni i nepatvoreni dokaz – izrečen javno iz usta donedavne liderice Zapada – da su pregovori sa zapadnim državama nepouzdani.

Osim toga, Merkel je ovim istupom ojačala Putinove pozicije u Rusiji i osnažila kremaljsku verziju događaja, po kojoj je Rusija bila primorana intervenirati u Ukrajini jer ju je Zapad lagao. Štoviše, u svojim kasnijim izjavama Putin je naglasio kako ovo Merkeličino priznanje pokazuje da je Rusija u pravu te da je čak zakasnila s reakcijom.

Mnogima je ovaj intervju Angele Merkel neshvatljiv, upravo zbog opisanih političkih posljedica, koje ne idu na ruku Zapadu. Moguće je da se kancelarka time htjela "oprati" od silnih optužbi da je glavni sukrivac ukrajinskog rata (jer da je podilazila Putinu i tako ga ohrabrila u ratnim ambicijama). Možda se htjela prikazati kao vjerni vojnik Zapada i "jedna od nas", ali ovakav politički poklon u Kremlju su mogli samo sanjati.

image

Putin se obrušio i na Francusku kao drugog jamca Minskih sporazuma

Ludovic Marin/AFP
22. travanj 2024 15:27