StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLAGANO PREMA JESENI

Stiže nam promjena vremena: Temperature će biti sve niže, najavljeni pljuskovi s grmljavinom

Piše Jutarnji list
16. rujna 2021. - 08:51

Nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog i sunčanog razdoblja, u drugu polovinu rujna ulazimo s promjenom vremena, donosi Jutarnji

Četvrtak će još biti razmjerno topao, ali će već jačati južina te će se javiti mjestimični pljuskovi. Od petka će kiša biti češća, povremeno i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih. Temperatura zraka bit će sve niža, osobito dnevna., prognozira za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Poneki pljusak u četvrtak

Konkretno, četvrtak će na istoku Hrvatske proteći uz promjenjivu naoblaku. Tek je rijetko popodne moguć i poneki pljusak s grmljavinom, čak i jače izražen. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a dnevna temperatura oko ljetnih 30 °C.

Malo niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za pljuskove veća, a osobito na sjeveru te uz granicu sa Slovenijom oni mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima.

Najnestabilnije će biti na zapadu zemlje, osobito u Istri i Gorskom kotaru, gdje će već prijepodne biti više oblaka te mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji će u drugom dijelu dana lokalno biti i obilni. Puhat će umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar, uz obalu sjevernog Jadrana i južni, a prema otvorenome moru i jugo, kaže za HRT Tomislava Hojsak.

U Dalmaciji će djelomice biti sunčano i još uglavnom bez oborina. Poneki pljusak najvjerojatniji je popodne u unutrašnjosti, a potkraj dana na sjeveru. Puhat će slabo do umjereno jugo, a popodne će pojačati južni i jugozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito, a dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C.

Djelomice sunčano bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje još u četvrtak kiše najvjerojatnije neće biti. Nakon razmjerno mirnog jutra zapuhat će južni vjetar i jugo. Dnevna temperatura zraka bit će od 28 do 30 °C.

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

U petak i za vikend na kopnu će biti promjenjivo i nestabilno, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno može pasti obilna kiša, osobito u gorju i središnjoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u srijedu i četvrtak - primjerenija kraju rujna.

I na Jadranu će vikend kvariti nestabilno vrijeme, praćeno prolazno pojačanim vjetrom te čestim i lokalno izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. No, još u petak u Dalmaciji bi oborina mogla biti rijetka. Dnevna temperatura bit će niža, osobito na sjevernom Jadranu, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a, donosi Jutarnji

19. travanj 2024 23:16