StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettomislav tolušić

‘Špic papak‘ ministar: nizao je kvadrate, afere i vinograde; petljao s imovinskim karticama, lažirao podatke, maznuo europske poticaje, sebi dizao spomen ploče i to nije sve…

Piše Anita Belak-Krile/sd
7. srpnja 2022. - 15:24

Kad je premijer Andrej Plenković, 2019. godine napokon prelomio i nakon silnog pritiska javnosti odlučio smijeniti ministre Gabrijelu Žalac i Tomislava Tolušića, na sastanku u Središnjici HDZ-a bilo je vrlo burno. Dotadašnja ministrica regionalnog razvoja i EU fondova bila je ljuta kao ris. Govorila je kako je ponižena, nabrajala da je imala izvrsne rezultate u radu i da odlazi zbog izmišljenih afera. U jednom je trenutku čak rekla da se osjeća kao silovana žena ostavljena sama na cesti. Tomislav Tolušić nije radio scene, ali se prepričavalo kako je zbog njega po zgradi HDZ-a divljao saborski zastupnik Josip Đakić. Derao se, skakao kao oparen, mahao rukama. Bio je sav zajapuren i izgledao kao čovjek u predinfarktnom stanju. Govorio je kako je smjena Tolušića van svake pameti te tvrdio da kompletna HDZ-ova županijska organizacija stoji svim srcem iza njega. Pamti se i kako ga je tada smirivao Milijan Brkić koji je u međuvremenu također u HDZ-u postao nebitan, piše Slobodna Dalmacija.

Da se čekalo naše organe progona i Žalac i Tolušić i dalje bi se busali u pravedna prsa, no dolijali su zahvaljujući europskim istražiteljima po čijim im je nalozima na kućna vrata zakucala policija. Žalac je iza rešetaka pritvora u Remetincu koncem prošle godine provela skoro dva mjeseca zbog istrage u aferi softver, a danas je policija privela i Tolušića. 

image
Vlado Kos/Cropix
image
Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

Bivšeg ministra, Ured europskog javnog tužitelja sumnjiči za počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru koje je sufinancirala Europska unija. Modernu vinariju je sagradio zahvaljujući 2,5 milijuna kuna bespovratnog EU novca iz vinske omotnice Ministarstva poljoprivrede. Pola bespovratnih sredstava je dala EU, a drugu polovicu je trebao osigurati sam. Novac nije imao, ali je poticaj dobio. Pravilnik kojim su regulirane te potpore donio je sam dok je još bio ministar. Propisao je potpore, otišao iz politike, pa se onda prijavio za te iste poticaje. Može li bolje?    

Uz poticaje za vinariju Tolušića se tereti za još jednu prevaru tešku oko dva milijuna kuna. Lani se prijavio za poticaje koje su mogli dobiti samo oni koji sade nove vinograde, a njegovo je zemljište u to vrijeme već bilo zasađeno.

Prema priči koju je krajem prošle godine objavila RTL Potraga, Tolušić je naknadno počupao već posađenu lozu kako bi pokušao dobiti poticaje, a u tom marifetluku mu je navodno pomogao Željko Ferenc, viši savjetnik iz Uprave za podršku razvoju poljoprivrede, koji je danas također uhićen. Sumnja se da mu je pomogao i u prvom natječaju prikazati da ima 50 posto vlastitog novca za ulaganje u vinariju iako ga u trenutku prijave za poticaje nije imao. Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

U svojoj velebnoj vinariji Tolušić je uvijek raspoložen i nasmijan rado dočekivao prijatelje i namjernike. Svojim je vinima dao ime 'Apolitico' sugerirajući da je okrenuo novu kartu i transformirao se u vinara iako svoje grožđe još nije imao.  

U HDZ ušao kao srednjoškolac 

U HDZ je ušao još kao 18-godišnjak, župan je postao sa samo 29 godina, a s tog mjesta 2016., odlazi ravno u Banske dvore. U eri Tomislava Karamarka postaje ministar regionalnog razvoja u Vladi Tihomira Oreškovića. Idući premijer, Andrej Plenković njegov unosni resor daje potom Gabrijeli Žalac, a Tolušića postavlja za ministra poljoprivrede.

Dok se uspinjao u stranačkoj hijerarhiji, nizao je afere i petljao s podacima u imovinskoj kartici. Njegova kuća u Virovitici znatno je veća od kvadrature koju je prvotno prijavio, a uz to, kuću su mu gradili izvođači kojima je kao župan dodjeljivao javne poslove. Drugu zgradu u obiteljskom dvorištu, veliku 120 kvadrata, popisao je kao roštilj…

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Volio je i sam sebi dizati ploče zahvale. Tolušićevo ime spominje se na spomen pločama postavljenim kod mosta, parka i šetnice u Orahovici, dok je bio virovitičko-podravski župan, a kad je postao ministar regionalnog razvoja ploča sa zahvalom osvanula je i na ambulanti Doma zdravlja u Novoj Bukovici. Tek nakon posprdnih komentara u javnosti, naredio je da se ploča ukloni.

Na lokalnom je portalu pod imenom Roks hvalio sam sebe i vrijeđao neistomišljenike, a između ostalih zakačio sa sudskim građevinskim vještakom Božom Milivojevićem kojeg je nazivao "lopovom crvenim, gorim od Sanadera". Kad je vještak dignuo tužbu razotkriveno je da iza imena Roks stoji osobno župan Tolušić.

image
Vlado Kos/Cropix

HDZ-ov dužnosnik našao se i u bizarnoj aferi nazvanoj "špic papak" 2019. kad je Nacional objavio fotografije muškarca koji samo što nije ušmrkao kokain dok mu u krilu sjedi prostitutka. SOA je utvrdila da su fotografije lažne i objavljene kako bi diskreditirale ministra. Da na slikama nije Tolušić, zaključilo se na osnovu ruke koja ne odgovara šaci bivšeg ministra. Isto tako muškarac na fotografiji nosio je sat za koji je Tolušić tvrdio da ga nema, a na slikama je muškarac u zaobljenim cipelama, dok Tolušić veli da uvijek nosi one u špic…

image
Cropix
image

Amfore su u vinariju stigle iz Gruzije 

Vlado Kos/Cropix/Cropix
19. travanj 2024 03:11