StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetima vrijednost, još kakvu

Španjolska Marca ‘poklopila‘ kritičare utakmice za broncu: ‘O čemu pričate?!To čak nije bio rock and roll, nego speed metal!‘

Piše DV/Sport SD
18. prosinca 2022. - 13:24

Španjolci su sigurno očekivali mnogo više od svoje reprezentacije u Kataru. Biti među četiri reprezentacije svakako, boriti se za titulu, posebno nakon izvrsnog dvoboja otvaranja protiv Kostarike. No sve se raspalo i to baš protiv Maroka u osmini finala.

No najčitaniji španjolski list Marca stala je u obranu susreta za treće mjesto, ono s kojim se mnogi „ljubitelji nogometa“ razračunavaju i osporavaju taj dvoboj, navodeći da je nepotreban. Kao, igra se utakmica za utješnu nagradu koja nikoga ne tješi, te na taj način prikrivaju činjenicu da na postolju svih sportova zapravo postoje tri mjesta Ta negacija može doći samo od onih koji postolja vidjeli nisu.

image

Navijači vatrenih jučer na stadionu Khalifa
 

Tom Dubravec/Cropix

Kritičari će uvijek naći opravdanje, od šoka zbog ispadanja u polufinala, slabije kvalitete, no jednako tako opravdanje bi moglo biti za sve sportove.  No Marca je pronašla kvalitetan i argumentiran odgovor na sve kritike.

Pogledajte utakmicu Hrvatske i Maroka i bit će vam jasno zašto je utakmica za treće mjesto itekako potrebna SP-ima. Do utakmice koju navodno nitko ne želi igrati nisu uspjeli doći Brazil, Njemačka, Engleska, Portugal, Španjolska...

Nitko od njih nije bio u stanju probiti se do meča čiji pobjednik dobiva mjesto na postolju SP-a. Hrvatska i Maroko su to uspjeli nakon polufinalnih poraza od Argentine i Francuske te su igrali meč koji nedvojbeno ima povijesnu važnost.

Utakmicu za treće mjesto se ne smije podcjenjivati i onome tko osvoji broncu, ona ostaje zauvijek - piše Marca u tekstu naslovljenom "Nogometni svijet mora okončati prijezir prema meču za treće mjesto".

image

Slavi se brončana medalja

Tom Dubravec/Cropix

Hrvatska i Maroko je zapravo odigrali dvoboju u skladu sa svim najava izbornika Dalića i Regrauija, to je utakmica koju nitko ne voli igrati, ali nije bila nimalo prijateljska ili rekreativna. Igrači su je igrali svim srcem želeći uzeti broncu.

Svaka čast i pobjedniku i poraženom u ovom susretu jer oduševljeno slavlje Hrvata, te pretjerani bijes Marokanaca na suce su rekli sve. Umjesto depresije, od prve minute i Bonovog kiksa koji je zamalo donio jedan od najsmješnijih golova na SP-ima, gledali smo spektakl.

To čak nije bio rock and roll, nego speed metal. Hrvatska je povela sjajnim golom te akcijom iz udžbenika, a ekspresno izjednačenje Maroka dalo je utakmici frenetičnu brzinu. Marokanci su na svaku loptu išli kao da im je zadnji napad u finalu, a Hrvati im nisu ostajali dužni.

Oršićeva golčina za pobjedu prava je nagrada za pokazano na terenu. Ovo nije bila prijateljska utakmica, kao što su je mnogi nazivali. Bitka je trajala do samog kraja nadoknade i velike šanse Maroka za produžetke te je bila ljepotica.

19. travanj 2024 03:36