StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAlternativa za preskupi prijevoz zrakoplovom i autobusom

Snalažljivi Dubrovčani: Klikneš na aplikaciju i za put do Zagreba potrošiš k‘o za cestarinu do Lučkog

Piše Gabrijela Bijelić
6. lipnja 2022. - 07:29

Autobus za Zagreb kreće krivog dana, baš u uru koja vama ne odgovara, karta je preskupa a naporna vožnja po vrućini i sa stankama traje satima? Ili se iz metropole vraćate doma, a zrakoplovna karta vam cjenovno ne paše? Rješenja za putovanja ima i prilično je povoljno, uvjerava nas sugrađanin, inače zaposlen u famoznom povremenom prijevozu koji se kroz mjesece rada nakupio iskustava s putnicima na (auto)cesti.

Brzo i jeftino

- Većinom putuje studentarija koja je uvijek kratka sa soldima. Masovno koriste BlaBla car mobilnu aplikaciju za tzv. dijeljeni prijevoz. Evo primjera: vozač koji sam ide u Zagreb objavi kako, recimo, u 8 sati ujutro kreće s praznim autom iz Gruža i ponudi zainteresiranima da se s njim prevezu na relaciji Dubrovnik-Zagreb. Odredi se neka početna cijena koja se, ovisno o interesu potencijalnih putnika, može povećavati ili smanjivati. Zanimanje je uvijek veliko, posebno oko blagdana ili kad na fakultetima počinje ili završava akademska godina pa se mladi vraćaju doma. Vjerujte, ne prođe ni pola sata a putem aplikacije se javi barem desetak studenata kojima treba brz i jeftin prijevoz – priča nam dubrovački vozač i za ilustraciju navodi vlastito iskustvo s kraja svibnja. Putem BlaBlaCara za putovanja kontaktirali su ga studenti kojima je trebao 'transfer' od Splita do Dubrovnika. On se tog dana baš zatekao u Splitu, dogovorili su se brzo, a vožnja je po glavi svakog putnika izašla devedesetak kuna.

image

BlaBlaCar aplikacija za jeftiniji dijeljeni prijevoz nudi iznimno povoljan cjenik

- Bude još kraćih dionica, nedavno je troje mladih naručilo vožnju od Splita do mosta na Neretvi i svaki je platio 59 kuna. Bili su oduševljeni, rekli su da su očekivali barem 20 kuna skuplji prijevoz, a o autobusu više i ne razmišljaju. Ne čudi me to jer je karta najmanje dvostruko skuplja, vezani su za sat a put traje li ga traje – govori naš sugovornik, po čijim smo uputama pročešljali beskraj interneta i potvrdili studentska iskustva da je dijeljeni prijevoz optimalno rješenje ako si kratak s novcem i vremenom.

Kad studenti voze za rent-a-car

Dubrovčani nam navode i primjere nekih rent-a-car tvrtki koje su posljednjih mjeseci sklapale dogovor sa studentima na način da mladi njihova vozila preuzmu u Zagrebu i sigurno dovezu do Dubrovnika:

- Uglavnom to rade vlasnici rent-a-carova kojima je sjedište u Zagrebu, a imaju ispostave u Dubrovniku. Njima se više isplati angažirati studente nego posebno plaćati profesionalnom vozaču dnevnicu i povratnu kartu do glavnog grada. To vam ide otprilike ovako. Rent-a-car agencija se obrati studentima s pitanjem 'Hoćete brzo kući? Nema problema, mi vam plaćamo gorivo i ne morate nam ništa platiti, jedino ne pokrivamo trošak cestarine ako se odlučite voziti autocestom. Studentima je to rješenje itekako povoljno. Najčešće ih se ukrca troje ili četvero na povratku, bude im to ugodno druženje na putovanju, a jedini uvjet je da vozilo 'isporuče' u dogovoreni sat., recimo u 22 sata ili u ponoć moraju ga neoštećenog dovesti do Zračne luke – ispričali su nam sugrađani o još jednoj studentskoj 'praksi' jeftinog prijevoza. Upravo je krajem svibnja i u prvim tjednima lipnja udarna sezona na ovu vrstu dijeljenog prijevoza koji, čak i uz plaćanje cestarine od 231 kunu od čvorišta Lučko do Karamatića, studente ne izađe više od pedesetak kuna po glavi.

Neki voze i ljubimce

Aplikacija za putovanja tako na jednom mjestu nudi popis trenutačno raspoloživih osobnih automobila koji kreću iz metropole prema krajnjem jugu. Jedan vozač s aplikacije tako nudi prijevoz iz Zagreba do Dubrovnika s polaskom u 13 sati i dolaskom na odredište u 19.50 sati. Cijena vožnje u trajanju od šest i pol sati za jednog putnika iznosi prihvatljivih 270 kuna. Njegov konkurent još je jeftiniji, prima jednog putnika, kreće i stiže na cilj u istom vremenskom intervalu (13 do 19.50 sati), no 40 kuna je jeftiniji i uzima 230 kuna. Za kraće udaljenosti poput vožnje od Splita do Dubrovnika početkom lipnja početne se cijene na popularnoj platformi kreću oko 110 kuna. Osim osobnih vozila, u ponudi su kombiji, ponekad i mini busovi, a na zapadu EU sve češće i cijeli autobusi. Tko god i što vozio, ponuda je točno precizirana. 'Najviše dva putnika na stražnjem sjedalo Split-Dubrovnik za 110 kuna', 'Tri putnika i kućni ljubimac, od Zadra do Dubrovnika prva cijena 160 kuna po glavi'...' i tako se redom nižu ponude.

Sve se svodi na to da trošak putovanja nije prepreka. Jedina negativna strana priče, ali samo za dio roditelja studenata- putnika, je sigurnost prijevoza:

- Ne znam, malo me strah kad mi se kći ukrca u auto s nekim nepoznatim, da se što ne dogodi. Ali ne možeš tu ništa, velika je i više joj ne možeš solit' pamet. Ipak, dobro je što ne putuje sama, nego s barem još jednim kolegom – kaže nam mama zagrebačke studentice stranih jezika. Administratori BlaBlaCar aplikacije za bojažljive nude utjehu. Kažu kako im je povjerenje važno, pa se potrude upoznati svakog našeg člana i partnera u cestovnom prijevozu. Provjeravaju se, kažu, ocjene, osobni profili i isprave kako bi se u svakom trenutku znalo s kim se putuje i tko može bezbrižno rezervirati prijevoz na platformi.

image

Kroz gužvu se lakše probiti autmobilom 'unajmjenim' putem aplikacije

Zeljko Puhovski/Cropix

Facebook objave

Ponuditi prijevoz na aplikaciji i na stranici blablacar.hr je lako. Upiše se polazište i odredište, datum i vrijeme polaska, broj putnika koji se može primiti i cijenu po slobodom mjestu. Postoji i odabir načina rezervacija, automatski ili ručno, a moguće je dodati i još detalja korisnih putnicima prije nego se klikne "Objavi prijevoz". Ni odjava dijeljenog prijevoza nije bauk,jer će vaše otkazano vozilo vozač odmah ponuditi drugom putniku.

Osim ove vrste putnih aplikacija, tu su i objave na društvenim mrežama.

Sve češće se među Facebook postovima pojavljuju i oni 'prijevoznički' koji nude prijevoz putnika, a katkad i roba, od točke A do točke B. Sadržaj postova o dijeljenom prijevozu vrlo je sličan, a piše se otprilike ovako 'Ide li tko iz Dubrovnika za Zagreb?' ili ' Jutros u 7.30 idem u Split. Ako kome treba prijevoz, ponude u inbox'. No, ovdje je najčešće riječ o komunikaciji s poznatima, razmjeni poruka među Facebook prijateljima, pa tu uglavnom izostaje element iznenađenja.

image

Nacionalni avioprijevoznik nudi

Vladimir Dugandzic/Cropix

Croatia Airlines: Imamo popuste za mlađe i starije

 

U svjetlu kritika zbog skupog avioprijevoza, nacionalni prijevoznik Croatia Airlines javlja kako kod njih postoji dobro razrađen povlašteni cjenik karata za različite dobne skupine.

- U sklopu tarifne politike Croatia Airlinesa osobe starije od 65 godina i osobe do navršenih 25 godina mogu ostvariti 15 posto popusta prigodom kupnje zrakoplovnih karata za letove nacionalnog prijevoznika u domaćem i međunarodnom redovitom prometu.

Djeca do dvije godine starosti imaju besplatan prijevoz zrakoplovom u domaćem prometu, odnosno 90 posto popusta za letove u međunarodnom prometu, dok se djeci od 2 do 12 godina nudi 50 posto popusta za domaće letove, odnosno 33 posto za letove u međunarodnom prometu.

Osim toga, kao partner e-Dječje kartice Mudrica (projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade) Croatia Airlines svim korisnicima kartice, odnosno aplikacije za mobilne uređaje koja je namijenjena roditeljima, skrbnicima i udomiteljima s najmanje jednim djetetom do 18. godine, nudi 10 posto popusta na cijenu domaćih i međunarodnih aviokarata.

15. travanj 2024 07:50