StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH OD KORONE

Slovačka stavila Hrvatsku na svoju crvenu listu, Poljska zabranjuje letove iz naše zemlje

Piše Jutarnji list
28. kolovoza 2020. - 07:41
Hrvatska se od danas nalazi i na narančastoj listi Danske te crvenoj Slovačke, javlja N1. Dansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je svoje sugrađane da ne putuju u Hrvatsku ako nije nužno. Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. rujna.
Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Malta, piše slovačka Pravda te dodaje kako se ne preporučuje putovati ni u Grčku koja je isto visokorizična, donosi Jutarnji list.

Ljudi koji se vraćaju iz zemalja na crvenom popisu morat će u karantenu u trajanju od 10 dana. Vijest je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao kako Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u kolovozu. Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.

Danska nas stavila na narančastu listu

"Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30", stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna. Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih "karantenskih" zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta.

Poljska zabranjuje letove iz Hrvatske

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. rujna, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, stoji u nacrtu zakona objavljenom u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.
Ta je odluka dio ciljanih mjera poljske vlade koja ovaj puta pokušava obuzdati virus bez potpune karantene.

"Zbog prijetnje širenja zaraze virusom SARS CoV-2, nužno je provesti pravo na uvođenje zabrane letenja.. kako bi se smanjila na najmanju moguću mjeru prijetnja javnom zdravlju", kaže se u uredbi.

Poljska je zatvorila granice i ukinula sve letove u ožujku kako bi spriječila širenje koronavirusa.
Postupno je olakšavala restrikcije, te u svibnju otvarala trgovačke centre, hotele i restorane.
Poljska nacionalna kompanija PLL LOT obnovila je međunarodne letove 1. srpnja, gotovo četiri mjeseca nakon što ih je suspendirala.

Među zemljama koje će biti pogođene zabranom letova su uz Hrvatsku i Francuska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, SAD, Izrael, Meksiko i Brazil.
Poljska je od početka pandemije imala 64.689 slučaja koronavirusa i 2010 smrtnih slučajeva, donosi Jutarnji list.
 
19. travanj 2024 16:47