StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRadi kao liječnik

Sirijac u Hrvatskoj: ‘Preživio sam zagrebački i banijski potres, a sada je tresao i moj grad. Tko zna što slijedi...‘

Piše Višnja Gotal/JL
6. veljače 2023. - 17:22

Potresi koji su u zoru i u podne pogodili Tursku i Siriju, veliku su štetu nanijeli i Sirijcima. U zemlji već razorenoj građanskim ratom koji traje od proljeća 2021. godine, do ponedjeljka je u 15 sati poginulo tristotinjak osoba, što zasigurno nije konačan broj jer iz ruševina se stalno izvlače novi stradali. U bolnicama je više od 3000 osoba. Dodatni problem je u tome što nitko od njih neće imati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi jer su višegodišnja razaranja dobrim dijelom uništila i zdravstvenu infrastrukturu. Sirija s Turskom graniči na sjeveru.

Jedan od gradova najbliže epicentru potresa je Alep, s 2,3 milijuna stanovnika ujedno i najnaseljeniji grad u Siriji, veći i od glavnog grada Damaska.

Iz Alepa je prije mnogo godina u Hrvatsku stigao i dr. Abdullah Kaoudahhan koji živi u Zagrebu i radi u Domu zdravlja Glina. Vijest o razornom potresu u svom rodnom gradu primio je u svojoj trenutačnoj liječničkoj ordinaciji dok se ne obnovi Dom zdravlja, stradao u potresu 2020. godine. Dugo je vremena radio u kontejneru kamo je izmještena ambulanta.

- Braća i sestre iz Alepa javljaju da su ljudi u Alepu u velikom strahu, jedno zlo za drugim. Tresli su se dvije minute, sve se u kući pomicalo, lusteri su "ludovali". Imamo obiteljski hotel u Alepu, nedavno preuređen, ali srećom je srušen samo jedan zid u potkrovlju. Zasad, strah me to reći ali, već su bila dva potresa, tko zna što još slijedi. Prošao sam i zagrebački i potres u Glini, evo sad i u mom rodnom gradu isto proživljava i moja obitelj. Samo se možemo moliti da je gotovo – kaže za Jutarnji list siječnik.

Potres u Siriji se osjetio i u glavnom gradu Damasku. Kako je za Jutarnji ispričao Isam Delwan, podrijetlom Sirijac, a danas hrvatski državljanin, obitelj mu je javila da su dobro, ali prestrašeni.

- U stanu na drugo katu je sve popadalo s polica, srećom pa je u pitanju samo materijalna šteta, a svi su dobro.

18. travanj 2024 04:44