StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPretres tjedna

Silvana Uzinić: Ja plaću Dubravke Šuice od skoro 28 iljada eura ne znam ni preračunat u kune. Ček da uzmem kalkulator... oko 210 iljada mjesečno!

Piše Silvana Uzinić
11. studenog 2022. - 23:31

Tko je postao suvlasnik bivšeg Agrokora, tko će dobiti izbore u Americi i tko će zaigrati u reprezentaciji na Svjetskom nogometnog prvenstvu u Kataru i, ah, kaže li se u Kataru ili u Katru, to su najvažnija pitanja ovog radnog tjedna. Bilo je, naravno, toga još, kad su već Arapi stigli do Konzuma, mogli su i Turci do Kutine te američki plin do Krka. Puno američkog plina. A stigle su i ponižene šalturice do Markova trga. Kao i uvijek, njihova priča jedva se provukla kroz medije jer ovih dana važnije je stanje nosa jednog nogometaša nego njihovih pet mizernih plaća koje im je država ostala dužna.

PONEDJELJAK: Otkud su ti likovi puni ko brodovi?

Saznali smo nešto više o misterioznom šeiku, koji to navodno ni nije, on je bogataš iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kojemu je pola milijarde nečega sitnica. Ostalo nam je neodgovoreno pitanje zašto su od kupovine udjela Sberbanka u Fortenovi odustali mirovinski fondovi, to jest Alliance. Znaju li oni nešto što mi ne znamo? Iako, mi nemamo pojma ni o čemu. Nikad nismo skužili niti šta su to dionice, obveznice, prinosi, čak ni kamate, a kamoli šta je to, na primjer, default. Pa tko nas je to uopće učio? Rekli su nam da je kapitalizam bolji od socijalizma, ali ispalo je da jest bolji, ali samo za njih nekoliko.

Već više puta smo doznali za neke likove koji su puni ko brodovi pa se pitamo otkuda takvi među nama, čovječe. Borojević Miodrag neki, kažu, u upravi je jednog od najjačih prehrambenih trgovačkih lanaca u Rusiji, a ranije je širio Kaufland pa još svašta nešto. Kaže da bi volio da je ekscelencija iz Emirata koja ulazi u Fortenovu njegov paravan jer da gdje bi mu bio kraj. Ali šta bi mu više trebalo od ovoga šta čitamo o njemu?

Za razliku od Vlade, koja tvrdi da je Fortenova stabilna kompanija, Ivica Todorić kaže da je ta njegova bivša firma pred stečajem. Nitko se za to nije uhvatio. Sindikalistica Zlata Štulić tvrdi da je sve što se tiče radnika pod kontrolom. Štoviše, kaže da radnici “imaju kvalitetan socijalni dijalog, imaju kolektivni ugovor, promijenio se sustav obračuna plaća, one su povećane, velik je pomak napravljen u pogledu radničkih prava”. Ajmo bit mirni. “Već 65 godina s vama kroz život”, kaže reklama za Konzum, uz prizore iz prošlosti, poput mlijeka u kesici, fiće, starih mehaničkih blagajni i blagajnica... Je, je. Trebalo bi samo još vidjet koliko je s plaćom mogla blagajnica tada kad je čovjek letio na Mjesec, a koliko danas.

UTORAK: Ima li škrtijih ‘serekeša’ od ovih kod nas?

Važno da će Dubravka Šuica dobit povišicu od skoro dvije tisuće eura mjesečno zbog inflacije. A već ima blizu 26 tisuća eura. Isto mjesečno. A šta ne bi? Pa sposobna je, brate, ko je nama smetao da postanemo članovi Europske komisije? Samo smo prije toga trebali uć u HDZ i krenut se normalno ponašat, kako se od članova stranke i očekuje, što znači slušat i slijedit šefa tko god on bio. Dube je točno prije godinu dana, hvaleći politiku Vlade u COVID krizi, izjavila da je za lošu procijepljenost Hrvata kriv – bivši sustav, tj. komunizam! Zna Šuica i gotovo. Jer njoj nije ni bivši sustav naudio.

Ona misli da vrijedi od nas prosječnih točno 28 puta više jer većina ovdje živi od oko tisuću eura mjesečno. Ma šta tisuću, bar za par stotina eura i manje. Ja tu njenu plaću ne znam ni preračunat u kune. Treba mi kalkulator. Pa to je oko 210 tisuća kuna svaki mjesec. Običnom radniku trebaju više od dvije godine da toliko zaradi.

Meni bankomat, kad oću dignut sto kuna, piše da je to 13,27 eura. Druge iznose još ni ne kužim, zbrčka mi je u glavi. Pitam se ima li nižih iznosa na bankomatima po zemljama eurozone? Stranci se vjerojatno smiju pred tim našim “serekešima”? Zar je čudno da Hrvati umiru tri godine ranije od prosječnog Europljanina?

SRIJEDA: Američki izbori važni nam ko naši rođeni

Cijelu srijedu slušali smo o rezultatima američkih izbora jer svaki su nam presudni kao naši rođeni. Hoće li prevagnuti Trumpovi ili Bidenovi? Nekad su nam govorili kako je to sve isto, mijenjali su se čas Demokrati, čas Republikanci, šta ima veze, Amerika ostaje svjetska sila. Sad kad smo se malo više uživili, čini nam se kao da gledamo košarku na teveu. Oće li Trump zakucat tricu? Ko je isključen i to... Ispalo je da su Amerikanci ipak poskočili za obranu nekih civilizacijskih dosega pa konzervativci, pobornici terorija urote i crni desničari nisu baš trijumfirali kako su očekivali. Doznali smo, međutim, da je tip koji bi mogao u utrku za predsjednika SAD-a umjesto Trumpa neki Ron DeSantis s Floride, sam Trump na kvadrat.

Ali kad smo već kod Amerike, ne treba preskočit dvije stvari. Prvo, doznali smo da je jedan mornar s nosača aviona šta se nekoliko dana bio usidrio pred Splitom prijavljen da je silovao vojnikinju na tulumu. I nikome ništa. Njihova stvar, neka se na moru razračunavaju. Ali jednom je nastradala naša žena pa opet nikome ništa.

Drugo, u nas je ove godine u prvih osam mjeseci spektakularno porastao uvoz iz SAD-a. Čak osam puta u odnosu na prošlu godinu. Uvezli smo ukapljenog plina u vrijednosti od 14,5 milijardi kuna, što je 93,5 posto ukupnog uvoza iz SAD-a. Ko je ono zločest rekao da ćemo tek vidjeti kome je rat u Ukrajini najviše odgovarao? I kako to da je, unatoč sankcijama Ruskoj Federaciji, uvoz iz te države porastao za 32 posto? Kažu, najveći dio otpada na ulja za podmazivanje nužna za proizvodnju u riječkoj rafineriji, za čiji je uvoz Hrvatska čak dobila i izuzeće iz sankcijskog režima, a više se nego udvostručio i uvoz bitumenskog kamenog ugljena. Eto, nekad nešto i doznamo.

ČETVRTAK: Ma šta to hoće žene iz ‘Orljave’?

Imamo tu u Hrvatskoj i par jahti ruskih oligarha koje su pod sankcijama, ali nemamo pojma u čemu se sankcije sastoje osim u zabrani njihova isplovljavanja. Nemamo pojma tko održava najveću među njima, onu što se nalazi u trogirskom škveru, a u vlasništvu je Viktora Medvedčuka. Tko plaća njeno održavanje? Možda svi mi, a možda vlasnik, ko će ga znati. Odgovor je, izgleda, vojna tajna.

Hrvatska slavi skori ulazak u Schengen. Plenković je rekao da smo ulaskom u taj granični režim, uz prelazak na euro, ispunili vanjskopolitičke ciljeve. Koje ćemo imati nakon toga?

Za početak valjda osvajanje Svjetskog nogometnog prvenstva. Poslije Rusije velika su nam očekivanja, a kladionice nam ne daju previše. Sad ćemo često viđati Zlatka Dalića i njegovu “rpntaaaciju”, eto nam poniznosti, skromnosti i hrvatskog srca ostavljenog na terenu... Imamo, kako zagorsko-međimursko-livanjskim naglaskom kaže izbornik, “vel’ko samopuzdaaanje, sjaaajnu rpntaaaciju, moja s čekivanja vel’ka...” Zaboravit ćemo na skupoću, na zimu i račune, gledat ćemo balun.

Okrenut ćemo glavu od prevarenih radnica požeške Orljave i njihovih vapaja da im država, koja je suvlasnik firme, isplati crkavicu. Traže je od ministra Ivana Paladine, koji nije niti toliko empatičan da ih laže kao prethodnik mu Darko Horvat, koji je iz Vlade odveden u lisicama pod sumnjom da je namještao poslove, nakon čega šest mjeseci uredno prima ministarsku plaću, a još se i zaposlio za honorar. Radnice, njih 172, preklinju svojih 450 tisuća eura. Svaka bi dobila oko 2600 eura. To je Šuici za šminku i Louis Vuitton torbicu. I to im ova država ne može dati. Sram je bilo!

PETAK: Duboke perverzije crkvene elite

U petak smo doznali da će fra Gracijan Gašperov, kojega je papa 2018. izbacio iz crkve, morati solidarno jednoj od svojih žrtava isplatiti ukupno 90 tisuća kuna odštete plus kamate, odnosno 12 tisuća kuna sudskih troškova. “Šteta moje boli procijenjena je na razinu klevete”, ogorčen je 40-godišnji Splićanin koji je u listopadu 1997. godine bio fratrova žrtva. U presudi je rečeno kako je Provincija znala za neprimjereno ponašanje svog fratra godinama prije negoli su o tome obavijestili Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Nedavno smo čuli da je jedanaest francuskih biskupa optuženo od strane sudskih ili crkvenih vlasti zbog seksualnog zlostavljanja, a među njima i kardinal Jean-Pierre Ricard, umirovljeni nadbiskup Bordeauxa koji je dugo vremena bio i predsjednik Biskupske konferencije Francuske.

 

“Kako je moguće još uvijek vjerovati da će se Crkva iz ovoga izvući, da postoji mogućnost reformiranja, kada je sve otišlo tako daleko? Jer biskupi su ‘glava’ Crkve. Oni su jamci jedinstva, odgovorni za poučavanje, disciplinu Božjeg naroda! Ali što vidimo kod ove ‘elite’, pomno odabrane od pape i njegovih službi? Kod jednih perverziju, ozbiljnu, duboku, kriminalnu. A kod drugih neshvatljivu tromost koja dovodi do strahovite bespomoćnosti”, napisala je Isabelle de Gaulmyn, urednica lista La Croix, čiji tekst je u nas prevela časna sestra Vesna Zovkić.

Ukrajinci su zauzeli Herson, Rusi pobjegoše pješke... Ne znam, čudno mi je sve to tamo nekako. Ali ajmo mi glavom u Katar!

P.S. Ispalo je nakon puno muke jezikoslovaca da je ispravno reći “u Katru”. I onda vam to saopći voditeljica koja kaže da nam ministar nije “htjeo” otkriti... A štaš.

20. travanj 2024 06:10