StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetovaj se podatak dugo krio

Sestre i tehničari šokirani, šefica njihove Komore godinama primala plaću veću od ministra! Spektakularan je i ukupni iznos koji HKMS mjesečno uprihodi: ‘A što imamo od toga? Ništa!‘

Piše Diana Barbarić/sd
12. srpnja 2022. - 15:26

Ne rade ništa, ne služe ničemu, apsolutno nikakve koristi za nas! Bitno da je ona imala 20 laganih tisuća. Eto da nam bar škole i priznaju pa bi možda i mi, s magisterijem, imali veće plaće. Pa je ne bi bilo sram pokazati svoju!

Točno tim riječima nam je medicinska sestra (podaci poznati redakciji, op. D.B.) splitskog KBC-a prokomentirala za nju i kolege joj šokantnu informaciju koja se godinama pomno skrivala od javnosti. U pitanje je iznos mjesečne plaće sad već bivše predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Slave Šepec. Godinama je Šepec za svoj rad primala plaću malo manje od pre 34.000 kuna bruto, odnosno nekih 20.000 tisuća kuna neto, a onda je otišla u mirovinu s otpremninom od pola milijuna kuna. Zanimljivo je da je u istom tom periodu, prema podacima s imovinske kartice, ministar zdravstva Vili Beroš zarađivao manje od 16.000 kuna mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

Ne znamo prima li njezin nasljednik Slave Šepec, HDZ-ovac Mario Gazić istu plaću, objavit ćemo tu informaciju čim nam je dostavi. 

Jedno je sigurno: medicinske sestre i tehničari mogu samo sanjati o takvom iznosu, a dodatno ih boli što i od svoje male plaće silom zakona moraju izdvajati "harač" za Komoru.

Iznosi njihovih primanja su zaista mizerni u usporedbi s "buštom" šefice njihove Komore. Prema podacima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, bruto plaća im ispadne krajnje skromnih 6.286 kuna mjesečno. Sa svim dodacima (složenost poslova, smjenski rad, dodatak na staž...)  mjesečno to varira od 7.413 kuna bruto za početnika do 8.895 kuna mjesečno za osobe koje su "odgulile" 40 godina radnog staža!

- Svakako, pogledajte te plaće, a pogledajte tih 34.000 kuna bruto... Strašno! Mi od Komore nemamo nikakve koristi. Jedino što nam izdaju licence za rad, jer eto valjda toliko moraju. I onda mi dođe mala snaga kad vidim kakve su plaće sestrama na odjelima, a koliko je primala ta uhljebica - ne prestaje se zgražati naša sugovornica.

Skandalozno u cijeloj ovoj priči jest da bi plaća šefice Komore medicinskih sestara i dandanas ostala misterija da u inicijativi "Psihološko proljeće" nisu bili jako uporni. Trebalo je potezati za rukav službenika za informiranje, pisale su se tužbe, žalbe i podnesci, a sad je i svima jasno zašto je šefica Komore njihov najbenigniji upit okarakterizirala kao - javno sramoćenje.

Kad su konačno saznali toliko dugo skrivanu informaciju, na svojoj su Facebook stranici  objavili kako medicinska sestra za takvu plaću mora raditi nekoliko mjeseci i to u puno lošijim uvjetima od predsjednice HKMS-a. Ironično su dodali kako vjeruju da će većini sestara sada biti puno lakše kada saznaju da im je vodstvo komore dobro plaćeno.

- Prema našoj bazi podataka, Komora medicinskih sestara imala je 40.842 člana u 2019. godini. Svi oni moraju izdvajati 0,3 posto bruto plaće za članarinu. Nedopustivo je da građani, uključujući i njihove članove, gotovo tri godine nisu mogli doći do informacije o ovoj plaći - komentirala nam je Ivana Zelić, pravnica iz Inicijative "Psihološko proljeće".

Među članovima HKMS-a ne manjka onih koji bi najradije ukinuli postojanja ove komore. Jedan od njih je i Damir Rožić, magistar medicinski tehičar i sindikalni povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno iz Zavoda za hitnu medicinsku Splitsko-dalmatinske županije.

Po njemu nije upitno samo financijsko opterećenje u vidu članarina, nego postoje i drugi razlozi.

- Ako niste član Komore, ne možete dobiti produljenje licence za samostalan rad. A Komoru vode jedni te isti ljudi cijelo vrijeme, kao da su pretplaćeni za tu ulogu i drugi nitko nije za to sposoban. Ne brinu o članovima nego su im u fokusu njihovi vlastiti interesi. Ako su u stanju tajiti podatak o plaći šefice, s pravom se svi članovi mogu upitati što nam još prešućuju -komentira nam Rožić.

image

Damir Rožić

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Po njegovoj računici, mjesečno sestre svojoj Komori uplate milijune!

- Kad to pomnožite s godinama od kada Komora postoji dobijate cifru od koje zaboli glava. Gdje taj novac ide, za što sve služi i na što se troši, time bi se trebale pozabaviti nadležne institucije, jer članovi, kada idu u ostvarenje svojih prava teško ih mogu realizirati. Takav primjer je bila i novčana naknada za sestre koje studiraju i redovno daju svoje ispite. Ta naknada im je ukinuta. Puno kolega i kolegica su nailazile na zid u ostvarenju svojih prava u HKMS. Zašto politika ne pokazuje interes da nešto promjeni po pitanju komora možemo samo nagađati - zaključno će Rožić.

Psihološko proljeće

Da podsjetimo, ova inicijativa je prije nekoliko godina nastala spontano, a povod je bilo nezadovoljstvo nekolicine psihologa radom Hrvatske psihološke komore.

- Nakon toga se volonterski rad proširio i na ostale komore, pa se mnogo ljudi priključilo radu inicijative. Ono što smatramo velikim uspjehom je otvaranje određenih podataka javnosti, koji nikad prije nisu bili dostupni, te prijavljivanje mnogih utvrđenih nepravilnosti nadležnim institucijama - tvrdi Ivana Zelić, pa dodaje da rezultati uvijek mogu biti bolji, ali i da jako je teško raditi ovako velik posao volonterski uz 'regularni' posao koji svi oni imaju, ali naravno i uz druge svakodnevne obaveze.

 

Placa Med Sestara u Pzz Osnovica 528629 Kn (2) by Slobodna Dalmacija on Scribd

25. travanj 2024 09:45