StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMeđu rekorderima

Šeks skoro ‘jači‘ od Gotovine po broju titula počasnog građanina, ‘nanizao‘ ih je od Vukovara do Blata na Korčuli. Plenković i Josipović ‘počašćeni‘ samo jedan put, evo i gdje

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
13. rujna 2022. - 08:16

Ante Gotovina može biti miran.

Grad Koprivnica neće mu uzeti titulu počasnoga građanina koju mu je Gradsko vijeće ovog podravskoga grada dodijelilo 2015. godine. A koju on stjecajem okolnosti – nikad nije preuzeo, piše Slobodna Dalmacija.

– Ne, nema nikakvoga govora o oduzimanju titule počasnoga građanina generalu Gotovini. Nikada takva inicijativa nije postojala u Gradskom vijeću Koprivnice, niti ćemo o tome odlučivati. Gotovina je bio i ostat će počasni građanin našega grada –​ istaknuo je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Čitava gungula je nastala nakon što je portal Danica objavio tekst u kojemu problematizira činjenicu da je Gotovina proglašen počasnim građaninom Koprivnice u jesen 2015. godine, ali se nije pojavio 4. studenoga na svečanoj sjednici u povodu Dana grada.

Nije preuzeo nagradu

”Gotovina nikad nije preuzeo nagradu, čime je pokazao potpuno nepoštovanje prema Koprivnici i njezinim stanovnicima. Na stranu što tu počast i nije trebao dobiti jer vjerojatno nikad nije ni bio u Koprivnici. Kad je već dobio, trebao ju je prihvatiti”, navodi se u tekstu. I podsjeća da je samo mjesec dana kasnije titulu počasnoga građanina Gotovina osobno primio na svečanosti u – Prelogu.

Gradonačelnik Jakšić kaže nam, pak, da su gradske vlasti bile u kontaktu s Gotovinom, no da se dodjela zbog nemogućnosti usklađivanja termina nikad nije organizirala. Nakon što je buknula pandemija fokus je skrenuo na sasvim druge teme, tako da je svečana dodjela titule Gotovini pala u drugi plan.

Portal Danica javno je zatražila da se generalu Gotovini na sjednici Gradskog vijeća, koje će u listopadu odlučivati o novim laureatima, oduzme titula počasnoga građanina. I to zbog “potpunog omalovažavanja Koprivnice i svih njenih stanovnika”.

No to se, sudeći po riječima gradonačelnika Koprivnice, ipak neće dogoditi.

Ante Gotovina inače je počasni građanin Splita, Zagreba, Zadra, Dubrovnika, Sinja, Osijeka, Paga, Malog Lošinja, Škabrnje, Posedarja, Poličnika, Podstrane, Donje Motičine i niza drugih gradova i općina, koji su na taj način željeli odati počast jednom od najzaslužnijih generala za obranu i oslobođenje Hrvatske.

Institut počasnoga građanina od davnina je uvijek imao i jasnu političku dimenziju. Splitske su vlasti tu laskavu titulu 1945. dale Josipu Brozu Titu, a 1995. i dr. Franji Tuđmanu. Počasni građani najvećega grada u Dalmaciji su, između ostalog, i njemački kancelar Helmut Kohl, austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, banjolučki nadbiskup Franjo Komarica, Stane Dolanc, koji se 1979. nalazio na čelu Komiteta VIII. Mediteranskih igara, a titulom počasnoga građanina okrunjen je i moćni hrvatski partijac Vladimir Bakarić.

Zagreb na liniji

Ni Zagreb nije skretao s linije. Počasni građani su bili i Broz, i Bakarić, i Ivan Krajačić i Mika Špiljak prije devedesete. A poslije su tu titulu ponijeli i Tuđman, Kohl, Hans Dietrich Genscher, Mock, Margaret Thatcher, Majka Tereza, književnik Dragutin Tadijanović, skijašica Janica Kostelić, Većeslav Holjevac, Edo Murtić, Mladen Markač te Rudolf Perešin.

Dubrovnik je za svoje počasne građane, između ostalih, proglasio i Ivana Supeka, Stjepana Mesića i papu Ivana Pavla II. Nakon srebra u Rusiji počasni građani Zadarske županije postali su Luka Modrić, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko i Dominik Livaković. U Šibeniku ta je čast pripala Draženu Petroviću i Gabi Novak. Počasni građanin Sinja je Gojko Šušak, a Karlovca Otto von Habsburg.

U socijalizmu se išlo korak dalje, pa su Ploče u čast Edvarda Kardelja preimenovane u Kardeljevo, a Podgorica u Titograd. Tim je gradovima trebala biti posebna čast da nose imena vođe i glavnog ideologa revolucije.

Nakon devedesetih ta je praksa ukinuta. Ali se zato počasni građanin često rastezao do zabavnih razmjera. Tako je, primjerice, Josip Manolić jedini počasni građanin općine Seget. Ivan Jakovčić nosi titulu počasnoga građanina općine Pićan u Istri. A Ljubo Ćesić Rojs počasni je građanin Starigrada.

Predsjednikovi ljudi

Vladimir Šeks, uz Tuđmana, jedan je od rekordera. On je počasni građanin Vinkovaca, Vukovara, Iloka, Otoka, Čepina, Valpova, Virovitice, Našica, Đurđenovca, Belišća, Đakova, Belog Manastira, Podravske Slatine, Pitomače, Virovitičko-podravske županije, Blata na Korčuli…

Ivo Josipović počasni je građanin općine Podgorač koja se nalazi nedaleko od Našica, jer je u to slavonsko selo poslao vojne cisterne za opskrbu vodom.

Andrej Plenković je, pak, u svibnju ove godine izabran za počasnoga građanina Ličko-senjske županije. Uz obrazloženje da je “pozvao ministre da podrže projekte iz Ličko-senjske županije i investitore da u nju ulažu”.

Antu predložio Mladen Pavković

Antu Gotovinu za počasnoga građanina Koprivnice 2015. je predložila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i njezin predsjednik Mladen Pavković. Radi, kako su naveli, “njegova neizmjernog doprinosa uspostavi samostalnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske”.

– To je čovjek koji je uz generala Mladena Markača, ali i drugih, svim hrvatskim braniteljima obranio čast sudjelovanja u oslobodilačkom i pobjedonosnom Domovinskome ratu. Članovi UHBDR 91. su uvjereni da će se uvažiti njihov prijedlog i da će na dan dodjele biti zajedno s Gotovinom, kojem su baš branitelji iz Koprivnice, ali i cijele Koprivničko-križevačke županije dali i veliku podršku kad su ga nevinog optužili na Međunarodnom sudu u Den Haagu – naveli su u priopćenju koje je medijima tada uputio Pavković.

Prijedlog SDP-ovoj vlasti u Koprivnici uslijedio je netom uoči parlamentarnih izbora 2015. godine, na kojima se šef tada oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko
nadao osvojiti uvjerljivu većinu u parlamentu.

24. travanj 2024 16:17