StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOzljeđivanje pacijentice iz Dubrovnika

Šef zdravstvenog savjeta Mosta otkrio šokantne podatke nakon skandala u splitskom KBC-u: ‘ Dnevno se tamo odradi 20 ili 30 gastroskopija, tu treba tražiti razloge i uzroke...‘

Piše DV/Portal SD
26. studenog 2022. - 12:27

Ivan Bekavac, šef zdravstvenog savjeta Mosta osvrnuo se na incident u KBC-u Split kad su pacijentici prilikom gastroskopije oštećeni svi zubi. Ravnatelj splitske bolnice se radi incidenta već ispričao, ali prema riječima Bekavca, bolnica i vijeća prava pacijenata trebali bi utvrditi neke činjenice, piše N1.

image
/Shutterstock

- Pet tisuća gastroskopija godišnje se napravi u KBC-u Split, to je 20 ili 30 njih dnevno. I tu treba tražiti razloge i uzroke takvih događaja. Premalo se govori o vremensko-kadrovskim normativima. Sve je propisano, ali sigurno se ne očekuje da se napravi 30 gastroskopija u jednom danu. Kad se konačno počnu poštivati vremensko-kadrovski normativi, bit će manja šansa da se dogode ovakvi incidenti, objasnio je Bekavac.

Osvrnuo se i na prekovremeni rad liječnika koji doseže enormne brojeve sati:

- Kao što je već puno puta rečeno, tri milijuna prekovremenih sati odrade liječnici u zdravstvu svake godine, a jednako toliko odrade i drugi zdravstveni djelatnici. 40 posto ukupnih mjesečnih primanja su dodaci na prekovremeni rad. Ljudi od toga žive, ali to ne smije biti hrvatski standard zauvijek, rekao je i dodao kako bi trebalo zaposliti 1600 liječnika kako bi se za bolnice za pacijente mogle brinuti prema propisanim standardima, piše N1.

image

Zgrada bolnice KBC Split
 

Tom Dubravec/Cropix

- Onog dana kad se otvori tržište obveznog zdravstvenog osiguranja popravit će se kvaliteta usluge i popravit će se ishodi liječenja. Drugi element reforme je kadrovski. Ne može se očekivati da će u situaciji kad imamo 150 zatvorenih ordinacija obiteljske medicine, gdje će ih se u narednih 10 godina zatvoriti još 400, gdje ne možete privoljeti mlade liječnike da rade u obiteljskoj medicini.. Već 20 godina Ministarstvo zdravstva nije u stanju donijeti pravilnik kojim će liječnike rasteretiti administrativnog posla, rekao je Bekavac i zaključio: - Politika nema odgovornosti.

Upozorio je i na rast cijena zdravstvenih usluga i smanjenje idvajanja iz proračuna za zdravstvo, promjene u sustavu zdravstva koje smatra ‘monopolističkima‘ te da se njima zdravstvene ustanove ‘podržavljuju‘. 

25. travanj 2024 16:59