StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrvo uho Ukrajine

Šef ukrajinskih vojnih obavještajaca kaže da su borbe u Ukrajini trenutno na mrtvoj točki: ‘Rusija je u slijepoj ulici, a ovo će vjerojatno biti idući potez Kremlja‘

Piše D.K./sd
29. prosinca 2022. - 17:21

Borbe u Ukrajini trenutno su zamrznute na mrtvoj točki, jer ni Ukrajina ni Rusija ne mogu značajno napredovati, rekao je šef ukrajinskih vojnih obavještajaca Kirilo Budanov u intervjuu za BBC.

Nakon što su ukrajinske trupe ponovno zauzele južni grad Herson u studenome, većina najžešćih bitaka vodi se oko Bahmuta, u istočnoj regiji Donjecka. Na drugim bojištima su ruske snage u defanzivi, a zima je usporila i tempo ukrajinskih operacija na više od tisuću kilometara fronta, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Legende Mariupolja Svjatoslav Palamar, Denis Šlega i Denis Prokopenko s šefom ukrajinskih obavještajaca

Stringer/Afp

Budanov kaže da je Rusija "potpuno u slijepoj ulici" i da trpi vrlo značajne gubitke, te vjeruje da će Kremlj uskoro objaviti još jednu mobilizaciju vojnih obveznika. No, dodao je i da ukrajinskim snagama još uvijek nedostaju resursi za napredovanje u više područja, te da se jako raduju novim zalihama naprednog oružja.

Prvi ukrajinski ratni obavještajac odbacio je mogućnost ofenzivne ruske aktivnosti iz pravca Bjelorusije, tvrdeći da su te glasine pokušaji odvraćanja pažnje s bojišta na jugu i istoku. Nedavno je, rekao je, vlak natovaren ruskim vojnicima stao na lokaciji u blizini bjelorusko-ukrajinske granice i vratio se nekoliko sati kasnije na polaznu točku.

image

Branitelji Mariupolja s Kirilom Budanovom

Stringer/Afp

Daleko od bojišta, Rusija provodi nemilosrdnu zračnu kampanju gađajući kritičnu ukrajinsku infrastrukturu projektilima i bespilotnim letjelicama, te ostavljajući milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode. Budanov je rekao da će se udari vjerojatno nastaviti, ali i da Rusija neće moći izdržati sadašnju razinu napada zbog sve manjih zaliha projektila i paralizirane ruske vojne industrije.

Budanov je postojan u prognozi da će Ukrajina u konačnici vratiti sav teritorij koji je sada pod okupacijom, uključujući Krim koji je Rusija zauzela 2014. On predviđa povratak Ukrajine na svoje granice iz 1991., iz vremena raspada Sovjetskog Saveza.

16. travanj 2024 11:54