StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova faza rata

Satelitske snimke razotkrile neobičnu rusku taktiku obrane, ukrajinske snage pokušavaju zavarati ‘fantomskim mostovima‘. Postavlja se i pitanje: ‘Od čega to Rusi posebno strahuju?‘

Piše S. K./sd
2. kolovoza 2022. - 14:33

Rat u Ukrajini ušao je u šesti mjesec. Iako nema velikih pomaka na bojištu, ipak snage ne miruju. Ukrajinske snage aktivne su tako u pokušaju povratka Hersona, donosi Slobodna Dalmacija.

Bitka za mostove se nastavlja u Ukrajini s novodobivenim satelitskim snimkama koje otkrivaju da su ruske snage postavile dugi niz piramidalnih radarskih reflektora u vodi u blizini Antonivskog mosta, koji je nedavno bio pun kratera, i obližnjeg željezničkog mosta koji je također nedavno oštećen kraterima, a oba prelaze preko rijeke Dnjipra. Mostovi su vitalni rasponi koji su ključni za potporu ruskoj okupaciji Hersona u južnoj Ukrajini.

Prije nekoliko dana, podaci SAR radara otkrili su nešto što je izgledalo kao pontonski most koji se gradi uz željeznički most uz rijeku od Antonivskog mosta. Ali satelitske snimke pokazale su da se ne gradi pontonski most. Naknadne satelitske slike visoke rezolucije dobivene s The War Zone Planet Labsa pokazuju veliki niz objekata raspršenih po kanalu na zapadnoj strani mosta Antonivskij. Manji broj sličnih objekata uočava se na zapadnoj strani obližnjeg željezničkog mosta, piše Thedrive.com.

image

Ruski piramidalni radarski reflektori, desno u rijeci

Screenshot YouTube Daily Telegraph

Videozapis se također pojavio u posljednja 24 sata trajektnih operacija duž Antonivskog mosta koji nije u funkciji, pri čemu Rusija prebacuje kritične vojne zalihe i osoblje, kao i civile, preko rijeke u pokušaju popravka oštećenoga mosta. U pozadini se jasno mogu vidjeti piramidalni radarski reflektori raspoređeni duž raspona koji odgovara onome što se vidi na satelitskim snimkama.

Dakle, jasno je da je Rusija postavila ove radarske kutne reflektore na obje lokacije, čineći da se 'fantomski' most pojavljuje pored pravih na satelitskom radaru.

višecijevni raketni sustavi

Od početka rada na ovom članku, objavljene su dodatne fotografije koje prikazuju reflektore:

Izvješća o ukrajinskim snagama koje su koristile topničke raketne sustave M142 visoke mobilnosti ili HIMARS, koje je dostavio SAD, za gađanje Antonovskog mosta prvi put su se pojavile na internetu prije nešto više od tjedan dana nakon što je most ostao pun kratera ujutro 20. srpnja, ali dodatni pogoci ponovno su počeli biti na naslovnicama 26. srpnja.

image

Kerčki most, koji povezuje Azovsko i Crno more, također je meta ukrajinskih snaga

AFP

Međutim, ovi napadi ne smiju se brkati sa strateškim napadima na obližnji željeznički most Antonivskij koji su započeli 28. srpnja. Oba mosta, jedan namijenjen za promet autocestom, a drugi za vlakove, nalaze se blizu jedan drugoga iznad rijeke Dnjipro u Hersonu, koji su okupirale ruske snage pri početku sada već petomjesečnog sukoba.

Rasponi autoceste i željezničke pruge zajedno osiguravaju logistički kanal od Krima, koji drže Rusi, do južne Ukrajine i posebno okupiranog Hersona. Oni su također glavne strateške mete za ukrajinske snage sada kada je njihov dalekometni vođeni topnički arsenal dopunjen M31 navođenim višecijevnim raketnim sustavima (GMLRS) koje ispaljuju HIMARS i M270 lanseri. Sudeći prema nedavnim fotografijama Planet Labsa do kojih je došao The War Zone, čini se da su ruske snage počele postavljati prethodno viđene piramidalne radarske reflektore duž raspona mosta na autocesti negdje nakon 21. srpnja nakon početnih napada HIMARS-a, a željeznički most ih je primio nedugo nakon toga.

image

Kako pokazuje fotografija snimljena 21. srpnja, preko mosta Antonovski promet se odvija, ali otežano

AFP

Iako je važno napomenuti da se ove vrste radarskih reflektora ponekad koriste u navigacijske svrhe, način na koji su raspoređeni i kada su postavljeni jasno ukazuje da to nije slučaj u ovom konkretnom scenariju. Treba uzeti u obzir i prošli presedan. Početkom srpnja primijećene su ruske snage koje koriste različite protumjere kako bi pripremile važni most preko Kerčkog tjesnaca, vrijedan 3,5 milijardi dolara, koji povezuje Krim i kopnenu Rusiju, za zračne napade.

Zbunjivanje radarski vođenih projektila

To je uključivalo vježbe dimne zavjese, ali što je najvažnije, uključivalo je postavljanje teglenica pokrivenih sličnim radarskim reflektorima pomaknutim uz most. Ove rudimentarne metalne naprave, koje se često nazivaju kutnim reflektorima, vrlo su vidljive radarskim sustavima, s idejom da mogu zbuniti nadolazeće radarski vođene projektile koji namjeravaju pogoditi most. To može biti pružanje primamljivije mete ili otežavanje ciljanja samog raspona.

Zbog značajne udaljenosti Kerčkog mosta od teritorija pod kontrolom Ukrajine, pokušaji da se napadne još nisu poduzeti jer je daleko izvan dosega raketa GMLRS lansiranih s teritorija pod kontrolom Ukrajine u ovom trenutku.

Međutim, ovi radarski reflektori vjerojatno ne bi bili uspješni u zbunjivanju raketnog udara HIMARS jer streljivo nije radarski vođeno, čineći nedavno otkriveni 'fantomski most' radarskih reflektora pomalo zbunjujućim dodatkom. Iako, trebali bismo primijetiti da HIMARS koristi sustav blizinskog spajanja sličan radaru. Ali čini se vrlo malo vjerojatnim da bi na to utjecali radarski reflektori s obzirom na koncept navođenja GMLRS-a koji se oslanja na GPS i INS za izvođenje svojih preciznih napada.

Jedine radarski vođene rakete koje Ukrajina trenutačno ima su američke proizvodnje RGM-84 Harpoon i lokalno proizvedene protubrodske rakete Neptun, koje zapravo nisu dizajnirane za napade s kopna. Čak i kad bi se mogli prilagoditi za uspješno gađanje mosta, šteta koju bi mogli nanijeti bila bi upitna.

Stoga, razlozi koji stoje iza ruskog korištenja ovih radarskih reflektora ostaju nejasni. Ovaj potez bi mogao biti pokušaj da se povuku sva zaustavljanja koja su dostupna ruskim snagama da obrane svoje posjede i ograniče mogućnosti nadzora dok se ukrajinski napor da ponovno preuzme regiju Herson zahuktava.

Uništenje mostova ograničilo bi i UKrajince

Neka su izvješća čak naglasila mogućnost da bi ukrajinske snage mogle poštedjeti mostove u Antonivskom jer bi njihovo potpuno uništenje moglo ograničiti svaku potencijalnu buduću ukrajinsku ofenzivu prema jugu prema Krimu. Natalija Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskih oružanih snaga, potvrdila je ovu ideju, tvrdeći da su količina i mjesto napada na most Antonivskij na autocesti bili namjerni, implicirajući da cilj napada nije bio potpuno uništiti most.

Tu je i psihološki faktor. Čini se da Rusija nešto poduzima, iako to zapravo i nije toliko relevantno. S druge strane, oni mogu misliti da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici dati Kijevu sredstva da pogodi te mostove novim vrhunskim oružjem koje se oslanja na radarsko ciljanje. To je poput onoga što bi mogao biti slučaj s protumjerama postavljenim u blizini Kerčkog mosta, koji je izvan dometa čak i novih ukrajinskih protubrodskih projektila. Možda je postavljanje ovih uređaja iz nekog nerealnog straha da bi NATO mogao uskočiti i upotrijebiti svoje napredno oružje.

Najvjerojatnije je, međutim, zabrinutost da će se ukrajinski novonabavljeni arsenal protubrodskih projektila koristiti na nekonvencionalan način protiv ovih ključnih mostova, bez obzira na to koliko je to zapravo malo vjerojatno.

image

Višecijevni raketni sustav M270 sada je dio arsenala ukrajinske vojske (ilustracija)

Christof Stache/AFP

Što god bilo s ukrajinskim napadima na mostove Antonivskij, Rusija očito koristi neke zanimljive, iako vrlo grube protumjere kako bi ih obranila od vrste napada za koji se, barem u ovom trenutku, čini da postoji vrlo mala vjerojatnost da će se dogoditi. Bez obzira na to, sada znamo da su radarski reflektori - i to mnogi - sada standardizirane mjere za Rusiju kada je u pitanju pokušaj zaštite mostova koji su ključni za njihove invazijske i okupacijske napore.

Hoće li Rusi u tome uspjeti i kakvi će biti ukrajinski napadi, pokazat će tjedni pred nama.

20. travanj 2024 15:25