StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘KATASTROFA STOLJEĆA‘

Satelitske snimke pokazuju strahoviti razmjer požara u Grčkoj: ‘Sami smo. Bliži nam se kraj‘

Piše jutarnji list
9. kolovoza 2021. - 07:34

Vatrogasci u nedjelju navečer nisu uspjeli staviti pod kontrolu šumski požar na grčkome otoku Eubeji, a hitne službe diljem zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara, donosi Jutarnji.

Po izvještajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnome gradu Pefki. Volonteri prevoze starije građane brodicama na sigurno.

"Nemamo vode!" izvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale gdje će brodicama biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a mještani pokušavaju posjeći stabla da bi spriječili širenje plamena.

'Bliži nam se kraj'

Grčka televizija Skai izvješćuje da satima nigdje nisu viđeni vatrogasni zrakoplovi.

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugoga po veličini grčkog otoka.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

"Sami smo. Bliži nam se kraj", rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženoga grada Istiaia, na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su 'ostavljeni' jer su vatrogasni zrakoplovi fokusirani na područja oko Atene. No grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

"Nismo mogli biti istodobno posvuda. Zamislite samo što bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli sjeverno od Atene proširili na gusto naseljena područja", komentirao je jedan vatrogasac.

Koliko su se požari proširili Grčkom najbolje pokazuju satelitske snimke komapnije Maxar Technologies. Osim što se jasno vidi da je dim iznad velikog dijela zemlje, snimke pokazuju i razmjere uništenja šuma i naselja na otoku Eubeja.

Po nekim izvješćima stanje se sjeverno od Atene u nedjelju stabiliziralo, a vatrogasne ekipe su izvijestile da su uspjele ugasiti neke manje požare.

Kritike upućene vladi i premijeru

Golemi požari i vladini potezi u ovoj izvanrednoj situaciji potaknuli su kritike vodećih grčkih novina 'To Vima'. Naime, prvi put u posljednje dvije godine list je kritizirao premijera Kiriakosa Micotakisa. List, koji obično podilazi grčkoj vladi napisao je da je "vlada prvi put postupno izgubila kontrolu" jer se usredotočila na Atenu, dok je Eubeja bila suočena s "katastrofom stoljeća".

No ostali su mediji pohvalili vladin sustav upozorenja stanovnika na evakuaciju uz pomoć tekstualnih poruka koji je na vrijeme aktiviran te se pokazao vrlo uspješnim. Naime, dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Grčka ima jednu od najvećih europskih vatrogasnih flota zrakoplova i helikoptera, premda su neki među njima stari desetljećima. Ipak pomoć je stigla iz cijele Europe i s Bliskog istoka.

Europska unija u nedjelju je u Grčku poslala devet vatrogasnih zrakoplova, gotovo 1000 vatrogasaca i 200 vozila, koliko ih je trenutačno raspoređeno u Grčkoj. Tijekom vikenda pristiglo je više ponuda za pomoć iz pet država članica.

Grčki vatrogasni zrakoplovi u funkciji su danju, a tijekom noći ih tehničari pripremaju za operacije sljedećeg dana.

Micotakis je više puta rekao da je prioritet spašavanje života, a ne imovine ili šuma. U Ateni živi oko četiri milijuna stanovnika, dok ih u Eubeji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu. Ondje vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom dijelu poluotoka i kreće se prema unutrašnjosti, točnije prema šumovitom području Arkadije, nedaleko od Olimpije, donosi Jutarnji.

15. travanj 2024 16:25