StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOD 1. PROSINCA

Sada je i službeno: Za poslovna i turistička putovanja u Ameriku Hrvatima više neće trebati vize

Piše HINA
28. rujna 2021. - 17:12
(FILES) In this file photo taken on June 16, 2021, an American Airlines plane lands at the Miami International Airport in Miami. - Several leading US airlines on September 9, 2021 cut their forecasts for the third quarter, citing lower bookings and increased cancelations due to the latest wave of Covid-19 infections. (Photo by CHANDAN KHANNA/AFP)Chandan Khanna

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u utorak je Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzeća od viza (VWP), priopćilo je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a. Najkasnije 1. prosinca Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u priopćenju.

- Uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza je važan korak u dodatnom osnaživanju ekonomske i sigurnosne suradnje Sjedinjenih Država i Hrvatske, navodi se u priopćenju.

- Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzeća od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa naših dviju zemalja, izjavio je Mayorkas.

- Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica ovog Programa nakon što je ispunila stroge kriterije. Veselim se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima, dodao je Mayorkas.

Program izuzće od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost, navodi se u priopćenju iz Washingtona.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD, zaključuje se u priopćenju.

- Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza, objavio je u utorak poslijepodne na svom twitter profilu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država", objavio je Božinović.

U izjavi za Hinu Božinović je ocijenio da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada.

"No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja". To će također, dodao je Božinović, pridonijeti i gospodarskoj suradnji.

Vijesti o službenom ulasku Hrvatske u program izuzeća od viza za SAD Silvers je Božinoviću prenio u telefonskom razgovoru. "Američki sugovornik zahvalio je pritom timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i zaslužni su za ovo postignuće", kazao je Božinović.

24. travanj 2024 14:06