StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvi se pitaju...

Ruski generali razgovarali o nuklearnom ratu, zašto Putin nije bio na sastanku? Politolog Vidmarović komentira: ‘To bi, po mom mišljenju, moglo značiti samo jedno...‘

Piše Ivica Marković/sd
2. studenog 2022. - 15:24

Ako će neka novinarska priča danas u svijetu uzburkati javno mnijenje, onda će to biti priča New York Timesa, koji se poziva na više američkih dužnosnika, a po kojoj se nedavno u Rusiji sastao ruski vojni vrh i raspravljao o upotrebi nuklearnog taktičkog naoružanja u ratu u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

I ne bi bilo ništa čudno što ruska vojna vrhuška raspravlja o nuklearnom oružju da s tog sastanka nije izostao Vladimir Putin. Činjenica da njega, vladara života i smrti unutar Kremlja, nije bilo na tom sastanku mnogima će u glavama razviti razne teorije urote, državnog udara, Putinove bolesti... i otvoriti “mali milijun” pitanja na koje nitko neće imati odgovore. Naravno, s rezervom treba uzeti i priču New York Timesa jer smo se naviknuli da u ovom Ukrajini nametnutom ratu dolaze, i s jedne i s druge stane, informacije koje su teško provjerljive.

Dramatično upozorenje američkih dužnosnika: ‘Ruski vojni lideri raspravljali su o korištenju nuklearnog oružja, frustrirani su...‘

Baca li taj i takav sastanak ruskih generala neko novo svjetlo na Kremlj, odnosno na poziciju Vladimira Putina, upitali smo politologa dr. Branimira Vidmarovića.

– Tehnički gledano, taj sastanak je možda održan u ministarstvu obrane i na jednom takvom sastanku Putin nije morao biti. Možda se više onako neslužbeno razgovaralo o upotrebi nuklearnog naoružanja. Da je vođena iole ozbiljnija diskusija o upotrebi nuklearnog naoružanja, vjerujte da bi Putin bio nazočan. Dakle, po mojemu mišljenju, radilo se o teoretskoj, a ne realnoj diskusiji – kaže Vidmarović.

image

Branimir Vidmarović: Putin ne odlučuje sam o nuklearnom udaru

Boris Kovačev/Cropix

Zanimalo nas je može li se u Rusiji dogoditi da netko naredi upotrebu nuklearnog naoružanja a da Putin to ne zna.

– Ne, nikako. Prvo naredbu daje predsjednik, koji naređuje ministru obrane, a ovaj potom “spušta” tu naredbu na načelnika Glavnog stožera. Predsjednik Rusije, u ovom slučaju Putin, u tom svom famoznom kovčegu ima komunikacijsku napravu preko koje daje naređenje Glavnom stožeru obrambenih snaga za lansiranje nuklearnog oružja – govori dr. Branimir Vidmarović.

23. travanj 2024 22:04