StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsporni izvoz

Ruska otimačina ukrajinskog žita i suncokreta! Evo gdje i na koji način završavaju rekordni urodi s okupiranih polja i zašto skaču cijene ulja

Piše dv
8. kolovoza 2022. - 20:27

Rusija iz okupiranih ukrajinskih oblasti izvozi ne samo pšenicu nego i suncokret, jedan od simbola tamošnje poljoprivrede, objavio je BBC . Iako su lani obje države bile svjetski lideri po izvozu suncokretovog ulja sada se od ukrajinskih sjemenki ulje proizvodi u Rusiji, a BBC je otkrio tko to radi i na koji način, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sredinom srpnja u okupiranom Melitopolju odigrao se sastanak ukrajinskih poljoprivrednika s predstavnicima tzv. vojno-građanske uprave Melitopoljske oblasti - Andriyem Sigutom. Sebe naziva njezinim upraviteljem, a do početka rata u Ukrajini bio je zamjenik Melitopoljskog oblasnog savjeta proruske Opozicijske platforme zbog čega je ukrajinsko tužiteljstvo protiv njega podnijelo prijave za veleizdaju.

image

Žitarice iz južnih oblasti Ukrajine prevoze se na anektirani Krim

AFP

- Osnovali smo "Državnu tvrtku za žitarice" koja je uvela preporučene cijene za proizvode od žitarica, a bit će uvedene i na ulja - rekao je Siguta poljoprivrednicima s tog područja ne precizirajući koja je država osnovala spomenutu tvrtku. Činjenica je da je ukrajinskom registru nema, iako u zemlji postoji korporacija za proizvodnju žitarica i prehrambenih proizvoda, ali je u ovom slučaju riječ o sasvim drugoj kompaniji. Video snimka tog susreta, objavljena na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, pokazuje samo njegovo obraćanje, ali reakcija poljoprivrednika nema. Prikazani su tek nekoliko sekundi kako napeto i umorno gledaju u Sigutu, dok se iza njega na bini vide dva glavna simbola ukrajinske poljoprivrede - snop pšenice i buket suncokreta.

Još početkom proljeća ukrajinske vlasti su optužile Rusiju za izvoz žitarica iz okupiranih teritorija. Žitarice iz južnih oblasti Ukrajine prevoze se na anektirani Krim, odakle se barem dio usjeva izvozi u Siriju i Tursku, a sada se iz Ukrajine izvozi i suncokret.

image

U cijeloj priči s ukrajinskim suncokretom valja reći kako Rusija ima sasvim dovoljno vlastitog

AFP

Do početka rata Ukrajina i Rusija bile su glavni rivali u neslužbenoj borbi za vodstvo u izvozu suncokretovog ulja. Ukrajina je lani u inozemstvo plasirala 5,1 milijun tona ulja (85 posto od ukupne proizvodnje), dok je Rusija izvezla samo 3,1 milijuna tona. A sada se od ukrajinskog suncokreta ulje proizvodi u Rusiji.

BBC-jevi novinari otkrili su kako se operacija prebacivanja suncokretova sjemena iz Ukrajine u Rusiju obavlja organizirano, putem WhatsApp grupa u kojima se nižu narudžbe za izvoz raznih poljoprivrednih proizvoda iz okupiranih dijelova Ukrajine u Rusiju. U njima se razmjenjuju i poruke o sigurnosti transporta poput, primjerice, one koja je stigla nakon narudžbe prijevoza suncokreta iz okupiranog sela Bunčukovka do granične, ruske Belgorodske oblasti.

"Osiguravamo pratnju transporta. Borbi i preleta aviona nema, sve je mirno. Svugdje su ruski kontrolni punktovi. Vozila su svugdje u zelenom", stoji u jednoj od poruka. Snimku prepiske je BBC-ju osigurao jedan od njezinih sudionika, a kontakt telefon prikazan u objavama pripada krimskom poduzetniku koji se specijalizirao za prijevoz tereta. Novinari su otkrili kako u prepisci mahom sudjeluju brojni vozači kamiona ili vlasnici malih poduzeća povezanih s prijevozom tereta čije su objave često praćene veselim emotikonima suncokreta ili zastavama Rusije i Ukrajine. Administratori grupe ih jutrom pozdravljaju riječima:”Dobar dan, članovi 'pokreta' žitarica'".

image
AFP

Prijevoznici koji se bave izvozom ukrajinskog suncokreta traženi su ne samo u zatvorenim, nego i u otvorenim grupama na Telegramu u kojima se BBC-jev dopisnik javio na objavljene oglase predstavivši se kao vlasnik nekoliko kamiona.

"Sjeme nije ukradeno, već je pod kontrolom vojno-građanske uprave. To su čiste radnje. Službeno kupljen suncokret", uveravala ga je tako na Telegramu, dispečerka Jelena iz Krasnodarske pokrajine tražeći desetak kamiona za izvoz usjeva iz Tokmaka u Zaporoškoj oblasti u Rostovsku oblast u Rusiji. U Zaporoškoj oblasti je prisilna uprava uprava prethodno ‘nacionalizirala’ poljoprivrednu proizvodnju državnih ukrajinskih poduzeća i strateških rezervi, prikupljenih u slučaju rata.

Iste se situacije događaju i u drugim okupiranim dijelovima Ukrajine poput Harkivske oblasti gdje su ukrajinski poljoprivrednici prisiljeni prodavati sjetvu po uvjetima koji se nikako ne mogu nazvati tržišnim. Jedan od velikih poljoprivrednika iz Zaporoške oblasti kazao je BBC-jevoj ekipi kako im je "u bazi bilo ostalo 1200 tona suncokreta i 860 tona pšenice"

- I oni su sve opljačkali. Bilo je i još 240 tona graška, ali ne znam šta se s tim dogodilo.

Otkrio im je kako su krajem svibnja u njegovu tvrtku počeli dolaziti ruski vojnici i izvoziti sjetvu.

- Na početku su na fin način pokušali čuvaru objasniti kako nisu oni odgovorni, već ih na to tjera komandir. Ali nije bilo jasno gdje je komandir. Netko ih je tjerao, oni su samo tovarili i odvozili. Nikakakav novac nisu nudili, nisu bili spremni platiti. Što je čuvar mogao učiniti? Još su ga i pretukli - ispričao je novinarima govoreći kako su kamioni za prijevoz žitarica imali tablice anektiranog Krima. Osim što je, prema njegovim riječima, ukupna vrijednost izvezenih proizvoda oko 23 milijuna grivni (820 tisuća dolara prema predratnom i 620 tisuća po novom tečaju), ukradena je i mehanizacija u vrijednosti od približno 1,8 milijuna dolara prema tečaju s početka godine.

image

Razmjere ruskih operacija s ukrajinskim suncokretom teško je procijeniti

AFP

Ukoliko netko od poljoprivrednika ne želi surađivati s okupatorom, urod i ostali proizvodi mu se jednostavno otimaju, potvrdila je direktorica udruženja poljoprivrednika Zaporoške oblasti Valerija Matvienko navodeći kako se, ukoliko se želi realizirati bilo kakva poljoprivredna proizvodnja na okupiranim teritorijama, nužno prethodno registrirati kod "vojno-građanske uprave" o kojoj je govorio i Andriy Siguta.

Mali i srednji preduzetnici koji nisu napustili teritorije pod kontrolom ruske vojske bili su prisiljeni prodati sjeme suncokreta po sniženim cijenama. Matvienko kaže kako je riječ o "150 dolara za tonu, dok je prije rata cijena iznosila 600-700 dolara".

U svim oglasima o potražnji za prijevoznicima za izvoz ukrajinskog suncokreta konačno odredište je bila neka tvornica za proizvodnju ulja u Rusiji ili neki od pogona za preradu u okupiranim dijelovima Ukrajine, pa je tako, primjerice, u jednom od oglasa konačno odredište bila Verhnjaja Hava, selo u Voronješkoj oblasti gde se nalazi tvornica za proizvodnju ulja i pripada grupi "Blago". Među lokacijama koje se spominju u oglasima o traženju prijevoznika žitarica spominje se i prigradsko naselje Gigant u Saljskom rajonu Rostovske oblasti u kojemu se također nalazi tvornica za proizvodnju ulja, ali i Livadska ulica br. 9 u Rostovu na Donu, adresa jedne od najvećih agro-industrijskih grupa u Rusiji. Iz svih tih tvrtki BBC nije dobio odgovore na postavljena im pitanja.

Razmjere ruskih operacija s ukrajinskim suncokretom teško je procijeniti - u jednom od oglasa ističe se kako je potrebno prevesti pet tisuća tona, a u drugom tri tisuće. Primjerice, jednom je velikom poljoprivrednom proizvođaču iz Zaporoške oblasti, koji je izbjegao s okupiranog teritorija oduzeto 1,2 tisuće tona.

- Tijekom svibnja i lipnja je na ruskom tržištu, u prepiskama na profilima i oglasima na internetu, bio zamjetan broj ponuda suncokreta nepoznatog podrijetla. Najviše u južnim oblastima Rusije ili na Krimu - izjavio je Andrej Sizov, direktor tvrtke "SovEcon", koja se bavi proučavanjem kretanja na poljoprivrednom tržištu. Prema njegovom istraživanju, radilo se o malim serijama razmjera od nekoliko desetina do nekoliko stotina tona, s isplatom u gotovini i po cijenama nižim od tržišnih: umjesto 25-27 tisuća rubalja, tek oko 20 tisuća što je oko 350 dolara po službenom tečaju Centralne banke.

- Može se pretpostaviti kako je to, na prvom mjestu, bila ponuda nekog ukrajinskog suncokreta - zaključio je Sizov. 

Rekordne ruske rezerve

U cijeloj priči s ukrajinskim suncokretom valja reći kako Rusija ima sasvim dovoljno vlastitog. Lani je sjetva bila rekordna i prešla je 15,5 milijuna tona prema 13,3 milijuna godinu ranije. Kako bi u potpunosti osiguralo vlastito tržište i održala cijene, ruske vlasti počele su početkom 2021. ograničavati njegov izvoz.

Rusi bilježe rekordne rezerve suncokreta, prema raznim procjenama od nekoliko stotina tisuća do milijun tona. Ulje je moguće izvoziti u inozemstvo, ali se izvoz regulira kvotama i taksama.

Vojnici lopovi

U okupiranom dijelu Zaporoške oblasti postoje dvije tvornice za proizvodnju ulja, u Melitopolju i Pologama. U svibnju su tvornicu u Pologama pohodili ruski vojnici i odvezli ulje koje je tamo bilo uskladišteno.

Lokalni poljoprivrednik ispričao je BBC-ju kako je tvornica dijelom oštećena. Ne radi, jer je početkom lipnja bila meta napada ukrajinske vojske zato što su Rusima njezina skladišta služila kao spremnici za municiju i gorivo.

No, tvornica u Melitopolju je, izgleda, funkcionalna.

- Prerada se obavlja i to se može čuti. Oseća se tako ugodan miris, može se osjetiti na tri kilometra - izjavio je za BBC lokalni poljoprivrednik, a istu inormaciju ima i direktor udruženja poljoprivrednika Hersonske oblasti Aleksandar Gordienko.

Jedan stariji poljoprivrednik iz Zaporoške oblasti izjavio je BBC-ju kako je 2021. obavio "odličnu žetvu" suncokreta i dan prije početka rata, 23. veljače, ugovorio prodaju 80 tona Melitopoljskom silosu po cijeni od 20 tisuća grivni za tonu, tj. 700 dolara po predratnom tečaju.

- Pripremao sam se 27. veljače otići tamo i sve organizirati. Mislio sam od zarade uzeti kombajn, bilo bi dovoljno za prvu uplatu. Ali 24. je počeo rat i sve se srušilo. Ne znam što se sada događa s mojim urodom. Izgubili smo sve što smo stekli u 29 godina napornog rada.

24. travanj 2024 20:35