StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDuga ruka nepravde

Rusi objavljuju snimke lansiranja krstarećih projektila tipa Kalibr na Ukrajinu, ne bi li zastrašili Zapad. Evo zašto misle da ih se NATO plaši

Piše D.K./sd
28. travnja 2022. - 18:53

   Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku podmorničkog lansiranja nekoliko salvi krstarećih projektila tipa Kalibr prema  Ukrajini.

    Krstarećim projektilima 3M-54 Kalibr iz Crnog mora ruske podmornice gađale su, prema službenim tvrdnjama, ' veliku pošiljku zapadnog oružja u tvornici Aluminij u Zaporožju'. U protekla dva dana krstarećim projektilima ovoga tipa zasipano je, međutim, i šire područje Odese, a vjerojatno je pogođen i strateški važan željeznički most na ušću Dnjestra kod Zatoke. Most je onesposobljen za promet pa svu logistiku iz Rumunjske Ukrajina sad mora voziti preko moldavskog teritorija, piše Slobodna Dalmacija.

    Kalibr je naziv za cijelu 'obitelj' ruskih krstarećih projektila koje je razvio Projektni biro Novator. Kremaljska propaganda javno dizajnira projektil Kalibr kao oružje 'koje na Zapadu izaziva silnu tremu svojom sposobnošću da se prikrade svojoj meti i zaobiđe proturaketne sustave kada je ispaljeno'. Postoje inačice projektila za lansiranje s broda, s podmornica i iz zraka, te varijante za protubrodsku, protupodmorničku i kopnenu upotrebu. Pomorska verzija krstareće rakete Kalibr je nadzvučna, posebno dizajnirana za izbjegavanje aktivne protuzračne obrane i elektroničkih protumjera.

  

image

Kalibri polijeću

Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

    Te verzije ovih raketa imaju, naime, drugi pogonski stupanj koji ih pokreće u nadzvučni sprint i ubrzava zrno u terminalnom pristupu meti, što znatno reducira vrijeme za pravodobnu reakciju obrambenih proturaketnih sustava. Podzvučne verzije Kalibra imaju veći domet od nadzvučnih varijanti. Projektil, inače, može nositi bojevu glavu težine do 500 kg eksploziva ili, pak, termonuklearnu bojevu glavu.

image

Kalibri lete

Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

    Postoji nekoliko teza o maksimalnom dometu projektila za kopnene napade: američko ministarstvo obrane procjenjuje im domet na 1.400 km, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu na "gotovo 1.500 km". Velika brzina nadzvučne inačice Kalibra daje joj nesumnjivo bolje karakteristike penetracije cilja od podzvučnih krstarećih raketa kao što je američki Tomahawk. Kako je dvostruko teži i gotovo četiri puta brži od Tomahawka, Kalibr ima 32 puta veću kinetičku energiju na krstarenju te ga teže mogu presresti postojeći sustavi proturaketne obrane.

image

Kalibri sletjeli: posljedice u Harkivu

Collin Mayfield/NurPhoto via AFP

     Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu ruska strana je, prema više izvješća, rašireno koristila projektile Kalibr u napadima na strateške i neborbene ciljeve. Već u samom početnom napadu smatra se da je upotrijebljeno barem 30 ovakvih projektila.

image

Kalibri ostaju zapamćeni zauvijek

Collin Mayfield/NurPhoto via AFP

      Rusi su ih nesmiljeno koristili u u vrijeme rata u Siriji: još 2015. su iz Kaspijskog mora lansirali 26 projektila Kalibr koji su prošli 1.500 km kroz iranski i irački zračni prostor i pogodili ciljeve u provincijama Rakka i Alepo. I u više naknadnih izvješća o Siriji objavili su ispaljivanje ovih projektila. Rusi su projektil tipa Kalibr lansirali 2016. i iz podmornice u Barentsovu moru, i to manje od manje od 24 sata nakon što su zaprijetili Švedskoj da će Rusija rasporediti više takvih projektila u svoje sjeverne regije ako Švedska uđe u NATO.  

25. travanj 2024 03:47