StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProbijaju i bunkere

Rusi na Ukrajince bacaju bombe teške 500 pa čak i 1500 kilograma! Evo o kakvom se razornom oružju radi

Piše dv
31. ožujka 2023. - 17:51

„Rusi su počeli aktivno koristiti krilate avio-bombe, rekao je glasnogovornik Zračnih snaga Ukrajine Jurij Ignjat objašnjavajući kako ih u zadnje vrijeme, u zoni sukoba koriste doslovno svaki dan, te da su Ukrajinci tu nemoćni, donosi Slobodna Dalmacija.

„Bombe teže 500 kg i lete desetke kilometara. Podsjetit ću da ova bomba ima bojevu glavu i nešto se mora poduzeti u vezi s tim. Ne samo sa sredstvima protuzračne obrane koja očekujemo, već i pojačavati pritisak i rad sa zapadnim partnerima na stvaranju zračne koalicije i pružanju lovaca Ukrajini – poručio je Ignjat.

Ukrajinci su početkom ožujka izvjestili da Rusi za uništavanje Bahmuta koriste precizno vođene bombe KAB-1500S kao i KAB-500, a na društvenim mrežama objavljene su videosnimke ruske bombe velike mase: UPAB-1500. 

KAB 500 je precizna bomba koja je razvijena u Sovjetskom Savezu i u upotrebi je još od 1970-ih godina. KAB je kratica za ‘korigirana avionska bomba‘, oznaka 500 pokazuje njezinu težinu od 500 kg, a može biti opremljena različitim vrstama bojevih glava, uključujući i termobarične, fragmentacijske, kumulativne, i penetracijske glave. Bomba se može lansirati s visine od oko osam kilometara i s udaljenosti do 10 km od cilja, a putanja bombe može biti korigirana pomoću laserskog navođenja.

Ove bombe izazivaju veliku štetu, a njihova preciznost omogućava ciljanje točnih meta, što ih čini posebno opasnima. Ukrajinska vojska također je ukazala da su ruski zrakoplovi koristili KAB-500S-E bombe, koje su opremljene klaster bojevom glavom. KAB-500S-E je sposobna za ispuštanje 15 do 30 malih bombi koje mogu eksplodirati u zraku ili na tlu i biti jako ubojite.

KAB-1500S-E teška je čak 1500 kg, to je tzv. klizeća bomba koja se, za razliku od klasičnog horizontalnog bombardiranja, izbacuje pri napadnim kutom manjim od 60 stupnjeva. Ova tehnika prilagođena je borbenim avionima koji imaju tendenciju razvijanja većih brzina u strmijim obrušavanjima, a prednosti u odnosu na horizontalno bombardiranje uključuju faktor iznenađenja i brz bijeg.

UPAB-1500 je aviobomba velike mase, teška je 1500 kg. Koriste se za uništavanje visoko zaštićenih objekata na udaljenosti do 40 km. Spada u kategoriju konvencionalnih nevođenih bombi, što znači da nema precizno navođenje na cilj. Umjesto toga, leti do cilja pomoću inercijalnog sustava navođenja, koji koristi brzinu i visinu pada bombe za određivanje mjesta na kojem će eksplodirati. UPAB-1500 ima veliku eksplozivnu moć koja se može usporediti s taktičkim nuklearnim oružjem.

Bomba ima veliki raspon učinka, te je u stanju uništiti ciljeve velike površine, poput vojnih baza, tvornica, skladišta i mostova. UPAB-1500 se može ispaliti s raznih vrsta zrakoplova, uključujući bombardere Tu-22M3, Tu-95MS i Tu-160. Ima dva načina detonacije: zrakoplovni i zemaljski. U zrakoplovnom načinu detonacije, bomba se aktivira na visini iznad tla, što omogućuje veći raspon uništenja. U zemaljskom načinu detonacije, bomba se aktivira pri udaru u tlo, što je korisno za uništavanje tvrđih ciljeva poput bunkera i podzemnih skloništa.

S obzirom da izaziva velike štete i žrtve, primjena ovakvih bombi često se smatra kontroverznom i izaziva veliku zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

20. travanj 2024 17:20