StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTužni prizori

Roditelji njegovatelji shrvani nakon odluke vladajućih, rasplakali se: ‘HDZ-ovci, sramite se!; Oporba napustila Sabor

Piše dv
17. ožujka 2023. - 14:45
Nastavak 15. sjednice Sabora RH. Zastupnici su došli na glasanje kojem su prisustvovali roditelji i djeca iz Udruge SjenaDamjan Tadić/Cropix

Zastupnici u Hrvatskom saboru danas glasuju o izmjenama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost te Zakona o doprinosima, zdravstvenim zakonima, kao i izmjenama Zakona o trgovini te izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021, donosi Slobodna Dalmacija.

Glasovanju o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi prisustvuju i roditelji njegovatelji. Zastupnici su prihvatil zaključak da Vlada do 15. srpnja mora poslati izmjene Zakona u Sabor, ali odbili su da se to napravi odmah, javlja N1.

Prema zakonu koji je sada na snazi, roditelji njegovatelji sada 24 sata nakon smrti svog djeteta moraju ići na Zavod za zapošljavanje. Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš je predložila izmjenu zakona prema kojoj bi roditelji njegovatelji imali pravo na šestomjesečni period prilagodbe nakon smrti njihovog djeteta.

image

Nastavak 15. sjednice Sabora RH. Zastupnici su došli na glasanje kojem su prisustvovali roditelji i djeca iz Udruge Sjena

Damjan Tadić/Cropix

123 zastupnika su glasovala, 76 ih je bilo za neprihvaćanje ovog zaključka.

Vlada se obvezala na promjene sa 77 glasova, a zastupnici oporbe su izašli iz Sabornice.

Članovi Udruge Sjena i ostali roditelji njegovatelji koji su došli na Markov trg ostali su potpuno shrvani nakon odluke. Neki među njima su i plakali, javlja Dnevnik.hr.

Nakon što su prijedlog oporbe vladajući odbili, a oporba napustila Sabornicu, roditelji njegovatelji, koji su u Saboru pratili raspravu i glasanje sa svojom djecom, htjeli su dati izjavu ispred Baščanske ploče u Saboru, na mjestu gdje izjave daju i zastupnici. Saborska straža prvo ih je spriječila u tome, a poslije je roditeljima i njihovoj djeci ipak dopušteno dati izjave medijima, javlja N1.

image

Na fotografiji: oporba napušta sabornicu

Damjan Tadić/Cropix

Potresnu izjavu dala je i Laura Soče, o kojoj brine majka njegovateljica. “Osjećam se užasno tužno. Roditelji koji su za nas dali cijeli svoj život, žrtvovali svoj posao i karijere za nas, i kada im se desi najgore u životu, smrt njihovog djeteta umjesto da su tu institucije, oni nas sputavaju, ali mi im poručujemo – mi ne odustajemo, mi smo borci koji se bore za svoja prava”.

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena poručila je kako osjeća sram jer je dijete rodila u ovakvoj državi i da ju je sram sviju koji su odlučili da roditelji njegovatelji nemaju pravo na dostajanstven život.

image

Konferencija za medije Udruge Sjena

Damjan Tadić/Cropix

“Pozivamo Plenkovića da napravi reda u svojoj stranci. Da poduzme mjere da se ovo jednom okonča”, rekla je Rešetar pitajući što će se reći roditeljima koji se nađu u situaciji da moraju pokopati svoje dijete.

“Klub HDZ-a i svi njegovi pridruženi članovi, sram vas može biti”, rekla je.

Ministar Marin Piletić optužio je pak oporbu da koristi ovu situaciju jer će izmjena Zakona do ljetne pauze doći u Sabor.

"Ne bi bilo dobro ishitreno mijenjati taj Zakon. Krajnje je licemjerno od onih koji su ovo predložili da su prije godinu dana glasali protiv povećanje naknade za roditelje njegovatelje", rekao je.

Podržala ga je i bivša ministrica socijale Nada Murganić koristeći isti argument - do 15. srpnja doći će do izmjene Zakona.

image

Konferencija za medije Udruge Sjena

Damjan Tadić/Cropix

Nakon što je vladajuća većina odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta, oporba je napustila sabornicu poručivši da je to civilizacijsko, a ne svjetonazorsko pitanje.

„Roditeljima njegovateljima se lažno obećava od 2017. godine da će im se riješiti ono što svi mi ovdje imamo - da nakon mandata imamo pravo na naknadu 6+6 mjeseci. A oni, nakon što su svaku sekundu svog vremena proveli sa svojim djetetom, a to dijete umre, nemaju pravo odžalovati, nemaju se pravo pripremiti za daljnji život”, izjavila je Mrak Taritaš u ime oporbe.

To je civilizacijsko, a ne svjetonazorsko civilizacijsko pitanje. Umjesto da HDZ-ovci sa svojim partnerima izađu iz komocije i svoje vlastite začarane kule i kažu da je ovo taj trenutak, oni su bešćutno i licemjerno donijeli zaključak kojim Vladu obvezuju da u Sabor dostavi svoj prijedlog, kazala je.

"Pa znamo mi što znači dostaviti. Dostavit će, stajat će na dnevnom redu i onda će odlučiti kada je trenutak da se to donese", kaže Mrak Taritaš.

„Da je među roditeljima njegovateljima član HDZ-a bi li se ovako ponašali? Samo zato što misle da među 5000 roditelja njegovatelja nije njihovo biračko tijelo. Da jest, postupili bi drugačije”, ustvrdila je.

Ovo je puno više od susramlja, govorimo o sredstvima koja su nešto veća od vrijednosti auta koji je njihov župan razbio, poručila je Mrak Taritaš ispred oporbenih zastupnika. (Hina)

17. travanj 2024 01:47