StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAOS U SUSTAVU |

RODITELJI IZLUĐENI KONTRADIKTORNIM PORUKAMA - Učenici nižih razreda danas se moraju vratiti u školu, ali čini se da u klupe neće doći ni polovica đaka

Piše Jutarnji list
25. svibnja 2020. - 08:37
Dubrovnik, 031219. Nastavljena je nastava u svim skolama nakon dugotrajnog strajka djelatnika u prosvjeti.CROPIX
Danas je prvi dan obavezne nastave u novom normalnom školovanju za učenike razredne nastave, no, sudeći prema razgovorima s roditeljima i ravnateljima koji su proveli ankete među učenicima, u klupe će se vratiti njih manje od polovice, piše Jutarnji list.

Konkretne brojke znat će se tijekom današnjeg dana. Glavni je razlog činjenica da su svi u sustavu ostali zbunjeni kontradiktornim i dvosmislenim preporukama i uputama iz resornoga Ministarstva obrazovanja ministrice Blaženke Divjak. Škola je sigurna, tvrdi ona, ali samo za niže razrede. Nastava je za njih obavezna, ali roditelj može izostanak opravdati “subjektivnim razlozima”, pod što može podvesti što god hoće - primjerice, strah da dijete u školi nije sigurno.
Iz Ministarstva neslužbeno doznajemo da represivnih mjera prema roditeljima koji ne budu slali djecu u školu neće biti. Ali, nastava je - obavezna.

- U normalnim uvjetima, kada nije bilo epidemije, ako dijete ne dolazi u školu, a roditelj nema valjani razlog izostanka, šaljemo socijalnu službu, odnosno obavijestimo nadležne institucije. No, u ovim uvjetima to se sigurno neće dogoditi - kaže naš sugovornik.

Ministarstvo objašnjava da se na nastavu vraćaju samo najmanji kako bi imali dovoljno prostora i učionica da drže razmak. - Ako je škola sigurna, zašto trebamo razmake? Zašto moje dijete, koje ide u drugi razred, mora u školu, a ono koje je peti razred ne mora? Da žrtvujem jedno dijete? Epidemija službeno nije gotova i nitko mi ne može reći da mi je dijete sigurno. Na kraju krajeva, prije pet dana smo dobili upitnik iz škole u kojem nas traže da potpišemo da ćemo poslati dijete u školu jer smatramo da su sigurni - kaže ljutita majka djece iz jedne zagrebačke osnovne škole.

Pročelnik za školstvo Grada Zagreba, Ivica Lovrić, kaže da su spremni za prihvat djece. - Moram naglasiti da su u potresu stradale 22 škole te da su ta djeca raspoređena u druge ustanove. Situacija u Zagrebu je zbog toga specifična - naglašava Lovrić. U anketi koja je provedena prošle srijede, dok još ministrica nije rekla da svi trebaju u školu, 30 posto roditelja djece koja koriste prijevoz izjasnilo se da će poslati djecu u školu. - Očekujemo da danas neće biti puni razredi - dodaje Lovrić. Kako neslužbeno doznajemo, u Zagrebu smatraju da se trebalo nastaviti sa školovanjem kod kuće, pogotovo 19 dana prije kraja školske godine.

“Roditelji, koji zbog objektivnih ili subjektivnih razloga ne mogu poslati djecu u školu, moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u kontaktu s učiteljima. Učitelji će u tom slučaju učenicima slati nastavne sadržaje i nekoliko sati tjedno posvetiti komunikaciji s roditeljima i učenicima. Učenike je moguće naknadno uključiti u razrede”, obavijestio je ravnatelj OŠ Malešnica na stranicama škole. Kako doznajemo, tako će napraviti većina škola. Škola na trećem programu održavat će se do prvih dana lipnja dokad će se, kako je predviđeno, obraditi sve nastavno gradivo, a preporuka je i da virtualne učionice budu otvorene do kraja nastavne godine, piše Jutarnji list.
20. travanj 2024 03:56