StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVNIK JE NA SREĆU IZBJEGAO VEĆU ŠTETU

RIJETKO VIĐENA OLUJA POHARALA GOTOVO SVE DIJELOVE HRVATSKE Letjeli krovovi, padalo drveće i stupovi, cestovni i pomorski promet bio paraliziran

5. veljače 2020. - 22:31
Snažani vjetar donio je nevrijeme koje je u srijedu u popodnevnim satima pogodilo središnju Hrvatsku, zagrebačko područje, istočnu Slavoniju i čitavo priobalje uzrokujući probleme u cestovnom i morskom prometu, piše Jutarnji list.

Nažalost, nije stalo samo na tome. U Maksimiru, kod kućnog broja 284, vjetroviti udar otkinuo je oko 600 kvadrata limenog krova i njime potom poklopio čak 11 parkiranih vozila.
 
- Nismo vidjeli trenutak kad je palo, ali smo čuli. Nastala je velika buka. Roštalo je. Odvalio se ogroman dio krova, a još jedan veći dio ostao je visjeti. I taj komad je prijetio da će pasti pod silinom vjetra koji nije prestajao puhati. Sreća da nitko nije ozlijeđen. Pravo je čudo da u tom trenutku nikoga nije bilo na parkiralištu kod auta. Inače uvijek netko bude. Vatrogasci su vrlo brzo došli na intervenciju i uklonili prvo taj dio koji je visio, a zatim su prešli na uklanjanje lima s automobila - rekla je za Jutarnji jedna od zaposlenica tvrtke koja se nalazi u dvorišnom krugu u kojem je lim pao na vozila.

Drugi svjedok nam je rekao da se taman vratio u ured s “čik pauze” kad je čuo roštanje.
 
- Zvuk i buka koji su se tog trenutka čuli ne mogu se opisati jer je pritom i vjetar hučao. Izašao sam van i ugledao rusvaj. Izgledalo je kao da je netko neuredno bacio ogroman šator na parkiralište. Sve pohvale vatrogascima koji su spretno odradili posao - zaključio je drugi građanin.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb potvrdili su nam da su imali intervencije po cijelom Zagrebu, izdvojili su Maksimir, Žitnjak, Remetinec i Središće zbog uklanjanja stabala. Ured za hitne situacije poslao je obavijest o opasnom vremenu nastojeći umiriti građane. Sa zgrade Muzeja za suvremenu umjetnost u Središću također se odvalila ploča, dok je u Vrapču zabilježen požar smeća koji je brzo stavljen pod kontrolu. Šok za vozača izazvao je pad stupa nasred dvotračnog kolnika Mosta slobode, na čijoj se sanaciji radilo prošle godine.
 
Olujno nevrijeme veću je štetu izazvalo i u Županji. Slično kao i u Maksimiru, olujni vjetar tamo je podignuo i na tlo bacio limeni krovni pokrov s krovišta zgrade županjske tvrtke u kojoj su smješteni uredi špediterskih tvrtki. Vjetar je odbacio limeni pokrov na parkiralište ispred zgrade, uslijed čega je oštećeno 11 parkiranih vozila: sedam osobnih automobila županjskih registracijskih oznaka i četiri teretna vozila stranih registracijskih oznaka. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.

Jaka bura na makarskom području je pojačala u popodnevnim satima te prouzročila veću štetu. Zabilježeni su udari od 170 km/h. Cijevi koje je bura bacila s gradilišta obližnjeg trgovačkog centra su oštetile desetak automobila ispred gradske dvorane.
 
Vjetar nosio opeku s krovova u Varaždinu

Vjetar je nosio opeku i šindru s krovova na varaždinskom području, a gotovo da nije bilo ulice bez prepriječenih grana. Jedna od njih je, uz drvo nagnuto nad cestu u strogom središtu Varaždina, u neposrednoj blizini HNK Varaždin, uzrokovala zatvaranje ulice u koju su prolaz blokirala policijska vozila. Vatrogasci i komunalci imali su posla diljem županije, služba za hitne intervencije primila je 50-ak poziva, a najveću su opasnost predstavljala stabla nagnuta nad električne vodove. Stradalih nasreću nije bilo.

Olujna bura i višemetarski valovi

Zbog olujne bure i višemetarskih valova na Jadranu su u srijedu drugi dan zaredom u prekidu bile sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima, a prekinuto je bilo i više trajektnih linija. Olujna bura mjestimično je dostizala udare od gotovo 90 kilometara na sat koji su stvorili višemetarske valove na moru. Zbog pogoršanih vremenskih prilika u prekidu su bile trajektne linije Split - Vela Luka - Ubli, Sumartin - Makarska i Sućuraj - Drvenik. Smirivanje se na Jadranu može očekivati tek tijekom sutrašnjeg dana.

Na brojnim prometnicama u Hrvatskoj se prometovalo uz ograničenja. Zbog prepriječenog vozila za sav je promet bila zatvorena dionica autoceste A2 Zagreb - Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec u oba smjera. Za sav promet zabrana je bila na autocesti A-1 između Svetog Roka i Posedarja te na državnoj cesti između Maslenice i Zatona Obrovačkog, kao i na Paškom mostu, piše Jutarnji list.
23. travanj 2024 10:08