StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSamozapošljavanje

Razmišljate o pokretanju vlastitog posla? Od države možete dobiti i do 20 tisuća eura - nepovratno, a u ovom slučaju na račun će vam sjesti dodatnih 3.500 eura

Piše Tanja Gattin/sd
3. siječnja 2023. - 16:32

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) već je prvog dana 2023. godine objavio iznose potpora koje će budući poduzetnici moći dobiti na žiroračune svojih tvrtki ili obrta, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći iznos za samozapošljavanje, 15.000 eura, odnosno 20.000 eura ako podnositelj zahtjeva udovoljava kriterijima zelenog ili digitalnog radnog mjesta, može se dobiti za građevinsku djelatnost, kao i za djelatnosti u prerađivačkoj industriji koje su po NKD-u razvrstana u odjeljke od 25 do 33, kao što je proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, oružja i streljiva, računala i električne opreme, namještaja, glazbenih instrumenata, igračaka, stomatološkog pribora…

Za ostale prerađivačke djelatnosti, znači za proizvodnju prehrambenih proizvoda, duhanskih proizvoda, tekstila, odjeće, proizvoda od krzna, proizvodnje obuće, papira i kartona, kemikalija, pesticida…, odnosno za one koje su po NKD-u razvrstane od odjeljka 10 do 24, kao i za djelatnosti informacije i komunikacije može se dobiti do 10.000 eura potpore, odnosno 15.000 eura ako udovolje kriterijima zelenog ili digitalnog.

Tu je treća skupina koja može dobiti do 7 tisuća eura, odnosno 10.000 eura ako su zeleni ili digitalni, i pokriva više djelatnosti…

No, potporu nije uvijek lako dobiti, posebno ako imate prebivalište u Splitu ili Zagrebu. Ako vam je središte poslovnog subjekta na području jedinice lokalne samouprave koje pripadaju V., VI, VII. i VIII skupini po razvijenosti, umjesto maksimalnih 10, po tom kriteriji nećete dobiti niti jedan bod. Također, ako je vaše lokalno tržište zasićeno djelatnosti za koje tražite potpora, i po tom kriteriju ćete ostati bez dodatnih bodova. Pokušajte zato prvo staviti na papir koliko mislite da bi ih mogli skupiti, a treba vam najmanje 65 od mogućih 100 bodova.

Radno iskustvo donosi najviše 15 bodova, ali samo ako imate više od 3 godine iskustva u djelatnosti u kojoj se želite zaposliti. Tako mladi bez radnog iskustva tu gube sve bodove, ali će po drugom kriteriju dobiti pet bodova jer će im to biti prvo poduzetničko iskustvo.  

U skupljanju bodova do potrebnih 65, pomoći će ako imate obrazovanje ili edukacije povezane s djelatnošću kojem se želite baviti. Morate završiti i pripremnu radionicu HZZ-a, napisati dobar poslovni plan, te dobro procijeniti prihode i troškove….

Mjeru mogu koristiti svi koji su bar jedan dan prijavljeni na Zavod za zapošljavanje, u trenutku prijave za potporu nemaju otvorenu tvrtku ili obrt, a ako su ih imali da je od tada prošlo najmanje 2 godine, da nemaju dugova po osnovi javnih davanja, te do sada nisu koristili mjeru samozapošljavanja.

Poziv traje do 30. rujna 2023. godine ili do utroška osiguranih sredstava, a iznosi su nešto niži nego što su bili prošle godine.

Ako se iz Splita ili Zagreba, te se želite preseliti u manje razvijena područja kao što su Zagvozd, Muć ili Dicmo, a prethodno tamo registrirate tvrtku ili obrt, na račun vam stiže dodatnih 3500 eura. 

25. travanj 2024 02:24