StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetONLINE JE OKEJ, ALI...|

RAVNATELJI SLOŽNI ‘Svu školsku djecu što prije treba vratiti u učionice!

Piše Marijana Cvrtila/SD
24. siječnja 2021. - 07:58

Što prije, to bolje! – jasan je Jure Kunac, ravnatelj splitske Osnovne škole "Split 3" u vezi pitanja kada bi se ostali učenici (viših razreda) iz njegove škole trebali vratiti u klupe na nastavu uživo u učionicama.

Takav stav dijeli većina ravnatelja osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s kojima smo razgovarali, iako se svi slažu da su zdravlje i sigurnost učenika i djelatnika na prvome mjestu te da će, naravno, poštivati odluke epidemiologa.

U Hrvatskoj, podsjetimo, od 18. siječnja, kada je počelo drugo polugodište, na nastavu uživo u učionice (model A) vratili su se samo učenici nižih razreda osnovnih škola te maturanti, dok su svi ostali u nastavi na daljinu/online. Izuzetak je 17 škola s potresom teško pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije, kojima je početak nastave odgođen u cijelosti na dva tjedna.

Iza većine škola je prvi tjedan nastave u drugom polugodištu koji je, kažu nam ravnatelji, prošao bez većih problema. Ususret razgovorima između Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiologa s premijerom Andrejem Plenkovićem u nedjelju, na kojemu će se zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije razgovarati i o mogućoj relaksaciji epidemioloških mjera od 1. veljače, na dnevnom bi se redu posve izvjesno trebale naći i odluke vezane uz rad škola.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs više je puta ponovio kako se nada da će se početkom veljače na nastavu uživo vratiti svi učenici, no epidemiolozi su oprezni zbog širenja mutiranog virusa koji se pojavio u Europskoj uniji. Treba podsjetiti i da su, prema sadašnjim mjerama, lokalni stožeri i epidemiolozi, zajedno s osnivačima, ti koji predlažu otvaranje ili zatvaranje škola te modele nastave, ovisno o epidemiološkoj situaciji na svome području.

Split bez zaraženog

U školama pak kažu da bi ondje gdje god je epidemiološka situacija povoljna ipak bilo najbolje što prije sve učenike vratiti u klupe.

- U našoj školi stanje je trenutačno odlično. Nemamo nijednog zaraženog djelatnika i učenika, a tijekom prvog polugodišta najviše dva razreda istovremeno su bila u samoizolaciji. Poštujemo sve epidemiološke mjere, djeca su jako odgovorna. Nastava licem u lice je nezamjenjiva – kaže splitski ravnatelj Jure Kunac. Posebno, kaže, treba misliti na učenike osmih razreda koji su, kao i maturanti, u osjetljivom razdoblju i pred kojima su upisi u srednje škole.

- To su učenici koji su i većinu nastave u sedmom razredu prošli online – upozorava Kunac.

Epidemiološka je situacija povoljna i u Istarskoj županiji, međutim, kako prenosi Miro Alilović, predsjednik istarskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ) i ravnatelj OŠ Ive Lole Ribara iz Labina, škole u toj županiji upravo su primile obavijest županijskog odjela za obrazovanje prema kojemu od 1. veljače najvjerojatnije neće biti promjena u izvođenju nastave.

- To znači da bi i nakon 1. veljače u nastavi uživo u školama trebala biti samo djeca od 1. do 4. razreda. Razlozi nam nisu jasni, želja većine ravnatelja je da se svi učenici vrate tamo gdje im je mjesto, u školske klupe – poziva ravnatelj Alilović.

U Zagrebu, koji još osjeća posljedice razornih potresa, u školama su također najmlađi učenici, provode se vježbe evakuacije, a mnogi čekaju povratak ostalih učenika.

- Nastava licem u lice je najkvalitetnija i nezamjenjiva, ali krajnji sam legalist i osluškujem što govore mjerodavni i struka. Sigurnost i zdravlje učenika i djelatnika su na prvome mjestu, nadamo se da ova situacija neće još dugo – ističe Mladen Konjević, ravnatelj zagrebačke OŠ "Mladost" i tajnik ogranka HUROŠ-a za Grad Zagreb.

U srednjim školama na nastavi u učionicama su samo maturanti, a Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole Šibenik i član predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, poziva:

- Volio bih da se svi učenici vrate u razrede, ali poštovat ćemo preporuke epidemiologa. Ako odluka bude da se učenici postupno vraćaju u škole, onda svakako u prvom valu treba vratiti učenike završnih razreda trogodišnjih strukovnih škola, koji također moraju pripremati završne radove i bilo bi dobro uključiti ih u redovan proces u školama. Oni ne bi predstavljali nikakvu epidemiološku ugrozu.

19. travanj 2024 16:36