StoryEditorOCM

Putinovi zločinci siju smrt gnjevnije nego ikad; Oglasili se iz tvrtke ubijenog ukrajinskog tajkuna, još je nejasno jesu li Rusi namjerno gađali njegov dom: ‘Bio je istinski heroj‘

Piše davor krile/sd
1. kolovoza 2022. - 14:43

Ukrajinski pšenični mogul i njegova supruga ubijeni su u podrumu vlastite kuće tijekom intenzivnog ruskog granatiranja ukrajinskoga grada Mikolajiva u nedjelju. Oleksij Vadaturskij je bio osnivač tvrtke Nibulon, jednoga od najvećih ukrajinskih izvoznika žitarica. U snažnom ruskom raketiranju grada ubijena je i njegova supruga Raisa. Ostaje nejasno jesu li Rusi namjerno ili slučajno gađali dom ovoga žitnoga tajkuna, piše Slobodna Dalmacija.

image

Ruska kanonada na Mikolajiv

Str/Afp

Smrt poduzetnika Vadaturskog je veliki gubitak za Mikolajiv i cijelu Ukrajinu, objavio je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski. Za više od 50 godina svoje karijere, istaknuo je, Oleksij Vadaturskij dao je golem doprinos razvoju poljoprivredne i brodograđevne industrije naše zemlje. U priopćenju tvrtke Nibulon navodi se da je njihov vlasnik bio "istinski heroj i domoljub" koji je ostao u Mikolaijvu kako bi pomogao strateški važnoj luci tijekom ruske invazije.

image

Požari nakon raketiranja Mikolajiva

Str/Afp

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandar Senkejvič rekao je da je Mikolajev jučer bio izvrgnut najjačem granatiranju od početka rata. Kazetnim bombama razneseni su nebrojeni prozori i balkoni, uništeni mnogi domovi. I ekipa CNN-a na terenu je čula eksplozije izazvane raketnim udarima i vidjela požare koji su izbili nakon bombardiranja.

Dok je trajalo rusko razaranje Mikolajiva, Vladimir Putin je držao govor povodom Dana ruske mornarice u Sankt Petersburgu. Putin ni riječju nije spomenuo ruski rat u Ukrajini, ali je rekao da trenutna situacija u njegovoj zemlji zahtijeva „vrlo odlučne akcije". Razmetao se prijetnjama skore upotrebe hipersoničnih krstarećih raketnih sustava Cirkon. Rusija je još u svibnju objavila da je uspješno testirala raketu Cirkon na udaljenosti od 1000 kilometara.

image

Krateri od ruskih bombi

Str/Afp

Stanovnici Mikolajiva izražavaju šok i gnjev zbog ovog podmuklog ruskog napada. Osim u Mikolajivu, još najmanje tri osobe su ubijene, a osam ih je ozlijeđeno i u borbama u istočnoj Ukrajini. Brojna sela u Donjecku su također gađana topništvom, ruskim projektilima Grad i raketama Uragan. Oštećeno je 11 privatnih stambenih objekata i višekatnica, policijska postaja, tržnica, menza, a izgorjela su i tri žitna polja, priopćila je ukrajinska uprava Donjecka. Volodimir Zelenski je u subotu pozvao preostale civilne stanovnike regije Donjeck na hitnu evakuaciju kako bi se izbjegle bespotrebne žrtve i olakšale vojne aktivnosti u obrani ovog prostora.

image

Zarobljenici iz Azovstala nakon predaje u Mariupolju: još ih je malo živih

Leon Klein/Anadolu Agency Via Afp

U istočnoj Ukrajini koju drže separatisti u petak je poginulo najmanje 40 ratnih zarobljenika, mahom pripadnika pukovnije Azov iz Mariupolja. Bili su smješteni u zatvoru Olenivka u blizini Donjecka nakon što su se predali iz katakombi tvornice Azovstal u Mariupolju prije nekoliko mjeseci. Ruski izvori objavili su da su zarobljeni Ukrajinci stradali u ukrajinskome granatiranju zatvora, što je protivno zdravom razumu i vjerojatno im služi kao pokriće za osvetničku masovnu egzekuciju i ratni zločin. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je napad pomno isplanirani ratni zločin Rusa, a ukrajinska obavještajna služba je objavila da je napade izvela ruska plaćenička grupa Wagner i da nisu bili koordinirani s ruskim Ministarstvom obrane.

Sve okrutniji i bezobzirniji ruski ratni zločini nad zarobljenicima i ukrajinskim civilima jasno svjedoče o golemim frustracijama Putinove armade zbog neplaniranih neuspjeha i paralize na bojištima. Gnjev i usahle ambicije uškopljenih silnika plaćaju zarobljenici i civili; slabi i nezaštićeni.

19. travanj 2024 15:54