StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPokorni podanik

Putinov opaki plan za okupirane dijelove Ukrajine: ‘Stvara novu marionetsku tvorevine i na njezino čelo dovodi vjernog jastreba koji svijetu prijeti nuklearnim glavama‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
27. rujna 2022. - 16:12

Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu jako se žuri proglasiti pripojenje četiri ukrajinske regije koje su potpuno ili djelomično okupirali i gdje provode farsu od referenduma. Očekuje se da će se u petak obratiti u oba doma ruskog parlamenta te da će tada potvrditi priključenje ukrajinskih okupiranih područja Ruskoj Federaciji. Takozvani referendum, kojeg ne priznaje ni Kijev ni Zapad, završava danas, a što zapravo s tim područjima namjerava dalje Kremlj, otkriva danas ruski poslovni dnevnik Vedomosti, a donosi Slobodna Dalmacija.

Pišu kako će se od Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja formirati novi deveti savezni ruski okrug - Krimski, koji će uz ove četiri regije uključivati i okupirani Krim.

Citirajući dva neimenovana izvora bliska Kremlju i jednog iz ruske obrambene industrije, Vedomosti pišu kako na čelo novog okruga za povjerenika biti instaliran bivši šef Roskosmosa - Dmitrij Rogozin.

Riječ je o jastrebu, vjernom sljedbeniku i propagandistu ruskog predsjednika Putina. Ovaj 58-godišnji gorljivi nacionalist i veliki pristaša ruske ofenzive na Ukrajinu bio je svojedobno i zamjenik premijera zadužen za obrambenu industriju. Prije nego što je imenovan za čelnika ruske svemirske agencije Roscosmosa bio je i izaslanik u NATO-u. S dužnosti šefa Roscosmosa razriješen je u srpnju kad je ruski neovisni portal Meduza objavio da se očekuje kako će nastaviti raditi u ruskoj predsjedničkoj administraciji. U pet godina rada na čelu Roscosmosa nije zaustavio pad ruske svemirske industrije, potkopane zastarjelošću, nedostatkom inovativnosti i korupcijom.

"U dogledno vrijeme imat će novi posao", rekao je tada novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Portal Meduza pisao je kako Putin silno cijeni Rogozinovu ‘odanost i domoljublje‘.

Rogozin je redovito objavljivao na društvenim mrežama panegirike Putinu i vrijeđao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojeg je nazivao klaunom.

Javno je prijetio onima koji su se izjašnjavali protiv ruske vojne intervencije i govorio da treba izvršiti raketne napade na "kukavičke Bugare", "osvetoljubive Rumunje" i "izdajničke Crnogorce". Izjavljivao je i da će Rusija uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji su sposobni sve neprijatelje „svesti na nuklearni krater“. Također je govorio da će deseci projektila Sarmat-2 ili Sotona biti na raspolaganju do jeseni. Kao demonstraciju Sarmatove moći, Rogozin je pokazivao snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez montirane nuklearne bojeve glave.

Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 tisuća kilometara, a prema ruskim tvrdnjama ispaljena raketa može uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa.

image
Yevgeny Biyatov/Afp

"S nuklearnim oružjem takav krater na neprijateljskom mjestu bit će... pa, vrlo velik i vrlo dubok - i radioaktivan. I to ne samo jedan, nego točno onoliko koliko će najmoćniji nuklearni projektil na svijetu isporučiti na teritorij neprijatelja. I uskoro ćemo imati gotovo 50 takvih Sarmata na borbenoj dužnosti. Ostaje samo savjetovati agresorima da pristojnije razgovaraju s Rusijom", prijetio je.

Sredinom 2000-ih, tadašnji ministar za izvanredne situacije, Sergej Šojgu, a današnji ministar obrane, htio je preuzeti izgradnju kozmodroma Vostočni od Rogozina, ali mu Putin to nije dopustio.  

 

24. travanj 2024 13:53