StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDevastacija na djelu

Putinov ‘najodaniji Hrvat‘ bespravno gradi u rajskoj uvali u srcu Dalmacije, a ilegalnu privatnu plažu zaštitio je i kamerama! Inspekcija utvrdila cijeli niz prijestupa

Piše DV/Sandra Barčot sd
24. lipnja 2022. - 13:22

Idemo još jednom ponoviti jasno i glasno – u Hrvatskoj je pomorskog dobro javno dobro, vlasništvo svih nas.

U Hrvatskoj nema privatnih plaža, tek ili slobodnih javnih kupališta ili koncesioniranih područja kojima upravlja tvrtka ili obrt kojima je neka od razina vlasti dodijelila to pravi, ali u oba slučaja svi ih možemo koristiti.

No, nažalost, jedno su zakon i slovo na papiru, a drugo je stvarnost gdje svatko uzme pravo u svoje ruke i betonira obalu, bez dozvola, bez plana, ilegalno prisvajajući za sebe onaj prostor tik uz more.

"Kreatori pomorskog dobra po vlastitom nahođenju" otišli su i korak dalje – na "privatnoj" plaži su postavili i kamere. Uložili su u video nadzor, jer smatraju da trebaju zaštiti svoj komadić raja. Upravo takvu situaciju "snimio" je naš čitatelj u uvalici Mihoj dolac kod Bobovišća na zapadnoj obali otoka Brača.

image

Bračka uvala Bobovišća

Snimio čitatelj

- U prilogu vam dostavljam nekoliko fotografija iz Bobovišća koje često posjećujem svojom brodicom.

Cura i ja smo uočili kako je na divlje izgrađenoj i privatiziranoj plaži postavljena okretna kamera kako bi se omogućio stalni nadzor i potjeralo eventualne "prijestupnike".

Toliko o tome kako je pomorsko dobro "opće dobro", ovo je eklatantan primjer kršenja zakona – smatra naš čitatelj i prilaže fotografije "big brothera" u jednoj od boboviških vala.

No, nije priča baš tako jednostavna, jer su nadležne institucije još u lipnju prošle godine pokrenule postupak protiv ilegalnoga graditelja, ali zna se kako naše zakonodavstvo, poglavito u onom postupku "povratak u prvobitno stanje", rijetko kada rezultira rušenjem bespravno podignutih objekata, te je vlasnik zemljišta nastavio s uređivanjem "svojeg" kupališta, s dodatkom video nadzora.

U Državnom inspektoratu potvrđuju da je riječ o bespravnom zahvatu na parceli koja je uknjižena kao pomorsko dobro.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je u lipnju 2021. pokrenula je postupak protiv investitora radi nezakonite gradnje na pomorskom dobru na katastarskoj čestici 2073/14, katastarska općina Bobovišća, zapadno od stambene građevine izgrađene na čestici 2010/7, a bez ishođene građevinske dozvole.

image

Parcela na pomorskom dobru u Mihoj docu ima i betoniranu plažu, a sada i video nadzor

Snimio čitatelj

U postupku je doneseno rješenje o uklanjanju nezakonito izgrađene građevine, a kontrolnim nadzorom utvrđeno je kako je investitor unatoč zabrani daljnjega građenja, nastavio graditi te mu je zbog toga izrečena novčana kazna.

Također, zbog bespravne gradnje podnesena je kaznena prijava, jer investitor nije poštivao zabranu gradnje.

Budući da investitor nije dragovoljno izvršio rješenje građevinskog inspektora, što je utvrđeno daljnjim kontrolnim nadzorom, sukladno zakonu provodi se postupak prisiljavanja investitora na uklanjanje nezakonite građevine izricanjem novčanih kazni – navodi se u odgovoru Državnog inspektorata.

A tko je vlasnik spomenute parcele, tko se to "smije" cijeloj državi, institucijama, ignorira kaznene prijave, novčane kazne?

Parcela pod brojem 2010/7 evidentirana je kao vlasništvo Darije Runje, i to od ožujka ove godine, jer je, kako je vidljivo iz internetskog sustava zemljišnjih knjiga, dobila "jedan kroz jedan" zemljište s vilom i bazenom, ukupne površine 1715 četvornih metara, i to kao "dio bračne stečevine" od Željka Runje.

image
Arhiv SD

Radi se o poznatom poduzetniku, 67-godišnjaku, članu uprave ruske naftne kompanije "Rosnjeft", koji je kupio parcele u Mihoj docu kod Bobovišća. On je, kako mu tepaju, najmoćniji Hrvat, naftaš koji je primio i odličje ruskog predsjednika Vladimira Putina, te je među prvima "osjetio" sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Runje je poznat i po podizanju optužnice protiv Ante Vrbana, omiljenog arhitekta pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, tvrdeći kako je arhitekt prevario i njega i ugledne ruske bizismene čije je stanove i kuće uređivao.

Sve devastacije na pomorskom dobru su od početka prijavljivane i Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Županije splitsko-dalmatinske, kroz njihov hvale vrijedan projekt "Pomorsko dobro".

- Kroz projekt "Pomorsko je dobro" zaprimili smo više prijava za predmetnu lokaciju te smo ih u više navrata prosljeđivali nadležnim inspekcijskim službama na postupanje.

image

Kamera 'štiti' devastirano pomorsko dobro u Bobovišćima

Snimio čitatelj

Posljednja prijava je bila upravo za ove kamere, zaprimljena dana 23. lipnja 2022. godine, te je automatskim putem upućena nadležnim inspekcijskim službama, i to Carinskoj upravi i Lučkoj kapetaniji.

Istog dana, 23. lipnja, smo od Općine Milna zatražili postupanje komunalnog redarstva te dostavu očitovanja o učinjenom. Jasno je kako se ovdje radi o korištenju pomorskog dobra bez pravne osnove, kao i izvođenju radova na pomorskom dobru - naglašavaju iz Županije.

Iz regionalne uprave napominju kako sukladno propisima "nemaju inspekcijske ovlasti ni nema pravni osnov za postupanje na pomorskom dobru", tek mogu apelirati na nadležne inspekcijske službe za žurnim postupanjem.

Naravno, rezultat svega je nemoć države u kažnjavanju onih koji izigravaju zakon – rješenja se pišu, kaznene prijave dižu, novčane kazne izriču, no devastacija se nastavlja i dalje...

24. travanj 2024 10:36