StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrenula mobilizacija

Putin pronašao novi rasadnik ‘topovskog mesa‘? Sve je jasnije kome je namijenio tu ulogu, njihov ulazak u rat je pitanje dana, ponavlja se scenarij vrlo sličan onome iz veljače

Piše davor krile/sd
5. srpnja 2022. - 12:53

Šezdeset dana trebalo je navodnoj drugoj vojnoj sili svijeta da ostvari minimalne napretke u Donbasu i osvoji gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk. U četiri i pol mjeseca od gotovo golorukih Ukrajinaca uspjeli su zauzeti teritorij manji od površine Dalmacije, tako da ih je učinkovitošću nadmašio čak i rahmetli Slobodan Milošević, koji je svojedobno uspio privremeno okupirati više od trećine teritorija Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Rat u Ukrajini, međutim, tek ulazi u svoju zrelu fazu i analitičari su složni da će svoj postojeći teritorij snage Kijeva ubuduće puno lakše braniti, a Putin je dosadašnje taktičke napretke platio iznimno visokom cijenom u ljudstvu. Na opću mobilizaciju u Rusiji od straha ni ne pomišlja, jer bi time u hipu antagonizirao tamošnju javnost.

Jedina mu je nada pronaći novi bazen za svoje topovsko meso, i sve je jasnije kako je tu slavnu ulogu namjerio marionetskoj Bjelorusiji pod palicom svoga lakeja Aleksandra Lukašenka.

image

Lukašenko nad kartom Ukrajine: hoće li pustiti krv svojih mladića za isfrustriranog špijuna iz Kremlja?

Twitter/

Rusija je od samoga početka svog rata protiv Ukrajine koristila teritorij susjedne Bjelorusije za gomilanje snaga, napade i upade na teritorij Ukrajine. S područja Bjelorusije je ruska vojska masovno ispaljivala projektile te izvodila zračne napade na središnje i zapadne ukrajinske regije, a ova joj je zemlja služila i kao logistička baza za opljačkanu ukrajinsku robu i druga oteta dobra, poput žitarica.

Lukašenko se nadao da će 'tihim servisom' njegova rata zadovoljiti sve želje gospodara u Kremlju, no Putin, čini se, ima puno veće apetite: sve je jasnije kako je despotu iz Minska namijenio i ulogu dobrovoljnog davatelja bjeloruske krvi.

image

Fali nam ljudi za front, Sergej. Ne trošimo Ruse, sve dok ma Bjelorusa

Mikhail Klimentyev/Afp

Stručnjaci tvrde da je otvoreni ulazak Bjelorusije u Putinov rat pitanje dana: tamo se već tjednima vrši mobilizacijska popuna vojnih redova golobradim mladićima, a nedavno je otpočela i velika 'vojna vježba' bjeloruske vojske na cijeloj južnoj granici s Ukrajinom i koncentriranje golemih snaga na tom pojasu.

Dosad je prema Ukrajini raspoređeno oko sedam bjelorsukih bataljuna, a svaki dan pristižu novi. Scenarij neodoljivo podsjeća na slično okupljanje ruske vojske na ukrajinskoj granici u veljači. Propagandističke floskule o 'ujedinjenju' Rusa i Bjelorusa i 'stvaranju novog SSSR-a' lansirane su ovih dana iz Moskve kako bi slanje tisuća bjeloruskih mladića u smrt za Putina zaogrnuli i u prigodnu ideološku oblandu.

image

8133633 05.03.2022 Bullets lie on the ground in the settlement of Triokhizbenka, previously controlled by Ukrainian armed forces, Luhansk People's Republic. On February 24 Russian President Vladimir Putin announced a military operation in Ukraine following recognition of the independence of breakaway Donetsk and Luhansk republics. Valery Melnikov/Sputnik (Photo by Valery Melnikov/Sputnik/Sputnik via AFP)

Valery Melnikov/Sputnik Via Afp

Iako su trenutne glavne bitke svedene na istočni i južni front Ukrajine, u Kijevu su svjesni da bi u slučaju agresije Bjelorusije na njihovu zemlju bio moguć ponovljeni scenarij invazije i na sjever zemlje, pa čak i na njihov glavni grad. Zbog svega Ukrajinci intenzivno rade na jačanju obrambenih uporišta na sjevernoj granici, te kreiranju barikada i uskih grla gdje bi mogli blokirati Lukašenkove trupe.

Ukrajinski sjever bogat je gustim šumama koje su im itekako već pomogle otjerati Ruse, pa kažu da će jednaku dobrodošlicu prirediti i za Bjeloruse. U oblastima Žitomir, Rivne, Volin i Lavov formirani su 'odbori za doček', premda ukrajinska obavještajna služba još uvijek tvrdi da je glavni cilj svih bjeloruskih manevara primarno odvlačenje pažnje od Harkiva i Donbasa.

image

Iako je javno rekao da je za Putina spreman primiti metak, Bernie Eclestone ne ide u Ukrajinu, nego bjeloruski mladići

Alexey Nikolsky/Afp

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine ne isključuje mogućnost da će Bjelorusija u Ukrajinu poslati neke svoje “diverzantsko-izviđačke grupe” radi provokacija, no smatraju da Bjelorusi samostalno nisu ni sposobni ni motivirani za invaziju. Ako krenu na nas, tvrde, bit će to samo pod ruskim bičem i zapovjedništvom.

Lukašenko bi za Putina mogao bez većih problema poslati u rat samo tri brigade specijalnih snaga koje i inače stalno vježbaju s Rusima, te možda još i jednu gardijsku mehaniziranu brigadu. Radi se ukupno o oko 10 do 15 tisuća ljudi, no bez ruskih pojačanja, procjenjuju ukrajinski stratezi, to su nedovoljne snage za ozbiljan udar.

18. travanj 2024 23:39