StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPreplašeni psihopat

Putin je sve paranoičniji: pored svih vila koje posjeduje - krije se u stanu, a prijetnjom smatra i ruske hipstere

Piše D. K./sd
28. ožujka 2023. - 17:26

Vladimir Putin preselio se posve u svoj ured u Kremlju uslijed stresa izazvanog ratom u Ukrajini, piše Mirror. Vjeruje se da je paranoični ruski lider napustio svoju ljubavnicu gimnastičarku Alinu Kabaevu (39) i njihovu malodobnu djecu kako bi se izolirao u najpoznatijoj ruskoj tvrđavi. Na selidbu se navodno odlučio iz sigurnosnih razloga.

Sedamdesetogodišnji Putin je dosad pretežno živio u svojoj službenoj rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve. Povremeno je šumsku palaču Valdaj u Novgorodskoj oblasti dijelio sa svojom 39-godišnjom ljubavnicom, nekadašnjom gimnastičarkom, i djecom rođenom 2015. i 2019. godine. Putin je za rad i za odmore redovito koristio i službenu državnu rezidenciju Bočarov Ručej u Sočiju na Crnom moru, nekadašnju daču Staljina, Hruščova i niza sovjetskih lidera: tamo je svojedobno primio i bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Ideal Putinove mladeži: prokremaljska aktivistica Marija Katasonova psihopata nosi na majici

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Putin, međutim, na crnomorskoj obali ima i posve novu palaču od čak 18 tisuća kvadrata, vrijednu preko milijardu dolara. Velebno zdanje u Gelendžiku novodobnom ruskom caru sagrađeno je nedavno sredstvima ruskih oligarha. Kompleks ima heliodrome, vinograde, casino, privatno kazalište za elitne goste, luksuzni bazen okružen korintskim stupovima, saune, turske kupelji, privatni bar optočen mramorom, sobe za masažu, apartmane za liječnike, poslugu, upravitelje, zaštitare…  Osim svih navedenih rezidencija, šef Kremlja na raspolaganju još ima i dvorac Romanovih u Sankt Petersburgu, te državnu rezidenciju u Kalinjingradu i još niz luksuznih zdanja.

Usprkos toj raskošnoj ponudi smještaja, Putin odnedavno sve rjeđe putuje ikamo iz Moskve. Nedavno je i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ugostio u svom stanu u Kremlju, a i u nedavnom TV intervjuu na ruskoj televiziji rekao je da u posljednje vrijeme najviše tu boravi. “Radim ovdje i često tu provodim puno noći”, kazao je u kamere.

Njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov također je priznao da je Putinova odluka da živi blizu svog ureda u Kremlju izravno povezana s ratom u Ukrajini. Na pitanje koliko često Putin tu boravi, odgovorio je: “Vrlo često od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ovaj stan trenutno puno koristi jer mu je radni raspored gust i dosta zauzet.”

image

Hapšenja Moskovljana opet počinju, ovaj put po kafićima

Alexander Nemenov/Afp

U razdobljima mira i uobičajenog radnog ritma godinama se smatralo da Vladimir Putin većinu svog državnog posla obavlja izvan Kremlja. Ruski čelnici općenito, još od utemeljitelja Sovjetskog Saveza Vladimira Iljiča Lenjina, nisu živjeli u samome Kremlju. Lenjin je u kremaljskom stanu boravio samo neposredno nakon boljševičke revolucije 1917. godine. Sadašnji Putinov stan nalazi se u Senatskoj palači koju je projektirao ruski arhitekt Matvej Kazakov između 1776. godine.

Da je Putin sve bojažljiviji po pitanju osobne sigurnosti i moguće pobune potvrđuju i informacije da ruske vlasti zadnjih dana vrše sve češće racije u hipsterskim barovima u Sankt Peterburgu i Moskvi. Kampanja je potaknuta strahom da se antiratni raspoloženi pojedinci tamo sastaju kako bi razmijenili i osnažili svoja mišljenja, javlja Telegraph.

Svih 20 barova u središtu Sankt Peterburga koji su od veljače pretreseni u nekoliko navrata smješteno je u blizini velebne Kazanske katedrale iz 19. stoljeća, poznate po noćnom životu. Fotografije koje je objavila ruska web stranica Fontanka.ru pokazuju crveno-bijelu policijsku traku zalijepljenu preko zaključanih ulaznih vrata ovih barova. FSB je objavio da su lokali pod istragama zbog "antidruštvenih djela", kao i prekomjernog opijanja i uzimanja droga. Optužbe su, naravno, samo paravan za represiju nad neistomišljenicima u ruskom društvu.

image

Supruga opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog: njegova sudbina čeka sve koji preziru ratne trube

Dimitar Dilkoff/Afp

Racije u Sankt Peterburgu zaredale su nakon prošlotjednog napada interventne policije na barove Underdog i La Virgen u središtu Moskve. Goste koji su se tamo okupljali osumnjičili su za "potporu oružanim snagama Ukrajine", te je ukupno privedeno oko 40 osoba. Nakon odvođenja u policijske postaje agenti su pregledali njihove kanale na društvenim mrežama i tetovaže po tijelu, tražeći bilo kakve naznake pro-ukrajinskog ili antiratnog raspoloženja.

Video objavljen na Telegram kanalu povezanom s ruskim sigurnosnim službama prikazuje interventnu policiju u baru Underdog, s palicama, kacigama i pancirnim košuljama. Smiju se mašući pendrecima dok gledaju pet mladih Rusa s lisicama na rukama kako pjevaju državnu himnu i ratnohuškačke pjesme. Jednu djevojku natjerali su da na ulaznim vratima moskovskog bara Underdog ispiše sprejom slovo ‘Z‘, logotip Putinova pohoda na Ukrajinu. Videozapisi i fotografije policijske represije su vjerojatno namjerno objavljeni kako bi se širio strah, što je strategija koju često koriste ruske sigurnosne službe kad je riječ o nasilnim uhićenjima disidenata.

image

Hapšenja antiratnih prosvjednika prošlog rujna u Moskvi 

Alexander Nemenov/Afp

Kremlj sve više forsira nultu toleranciju prema ruskim građanima koji se protive invaziji na Ukrajinu, što ilustrira sve veći strah u krugovima Putinove elite od gubitka kontrole nad zemljom. Stotine tisuća Rusa koji se protive ratu već su pobjegle u inozemstvo, no među mladim ljudima po gradovima još je golem broj onih koji vide da trenutni ruski car radi protiv njihove budućnosti i ruskih nacionalnih interesa.

19. travanj 2024 14:42