StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON LAŽNE KILOMETRAŽE|

PUNO OPASNIJA PRIJEVARA Kod rabljenih vozila provjerite zračne jastuke!

Piše DV/SD
27. veljače 2020. - 13:43
Svako treće, a prema nekim podacima čak i svako drugo uvezeno rabljeno vozilo uvezeno je s lažnom kilometražom, donosi Slobodna Dalmacija.hr. Također, sve je više i automobila na unutarnjem tržištu s promijenjenom kilometražom, o čemu svjedoče i pravomoćne sudske presude.

No, prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić sada nam navodi da je sve češća još gora prijevara na rabljenim automobilima iz uvoza.
– Javljaju mi se ljudi kojima se zračni jastuci nisu otvorili, a platili su i 50 tisuća eura za rabljeni automobil u nekoj zemlji EU-a. I sad zamislite da vam se dogodi nesreća, a jastuci vam se ne otvore. Pa taj vas auto doslovce može ubiti, što je puno gore od namještanja kilometraže. Također, taj automobil kojemu nedostaju zračni jastuci negdje je slupan pa zakrpan, ali naravno, nitko nije htio plaćati još tisuće eura da bi ih ugradio.

I onda čovjek jeftino kupi taj auto i misli da je dobro prošao, a na gubitku je i novčano i na svaki drugi način jer može izgubiti glavu. Nema načina da se na oko vidi da neki automobil nema jastuke, jer prevarant je, pojednostavljeno rečeno, stavio dio koji šalje “fejk” signal i senzori koji bi trebali javiti da nema jastuka ne reagiraju – kaže Marušić, navodeći da ipak ima rješenja.
– Po mojem mišljenju, automobil ne bi trebalo kupovati od pojedinaca u inozemstvu, radije ga, ako već želite rabljeni automobil iz neke zemlje EU-a, kupite od domaćih tvrtki koje ih uvoze i koje neće riskirati uvoz svakakvih automobila, jer ako dođu na loš glas, mogu propasti, ističe Marušić za Slobodnu.

Također, preko dijagnostičkog uređaja može se utvrditi je li zračni jastuk ispravan te je li uopće ugrađen, ali ni to nije garancija da je u vozilu ispravan “airbag”.
19. travanj 2024 21:39