StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdluka do kraja tjedna

Prvi otkazi i na Rebru: pripremljeno devet raskida ugovora zbog odbijanja testiranja

Piše Jutarnji list
3. studenog 2021. - 20:35

Dan nakon što su zaposlenici Centra za rehabilitaciju Stančić dobili otkaze jer su se usprotivili Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj svi zaposleni moraju predočiti covid-digitalnu potvrdu, slični scenarij se sprema u KBC-u Zagreb, piše Jutarnji

Jutarnji doznaje da će otkaze vjerojatno dobiti devetero zaposlenih. Njihovi slučajevi su na Radničkom vijeću koje do kraja tjedna trebalo donijeti odluku podržavaju li ili ne stav uprave o njihovom otpuštanju.

Kako neslužbeno doznajemo, nisu jednoglasni u toj odluci, ali vjerojatno će podržati upravu.

Podsjetimo, jučer su logoped Ivan Đurđević, edukacijska rehabilitatorica Marija Pavković, psihologinja i sociologinja Lidija Repić te Kristina Mijatović koja je radila kao tehničko osoblje, prve su i zasad jedine osobe iz sustava socijalne skrbi koje su dobile otkaz zbog covid-potvrda.

Oni nisu cijepljeni, nisu preboljeli bolest i odbili su se testirati, zbog čega se gotovo mjesec dana vodilo da nisu bili na poslu. U konačnici je to rezultiralo otkazom. Oni su u velikoj ispovijesti za Jutarnji list objasnili svoje razloge zašto se nisu htjeli testirati.

Žuborka Kadoić, predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, potvrdila je da se iz Radničkog vijeća nisu usprotivili otkazima.

- Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva - kaže Kadoić. Navodi i da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, no smatraju da su napravili grešku, piše Jutarnji

25. travanj 2024 17:45