StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet22. OŽUJKA 2020. GODINE |

PROŠLO JE TOČNO GODINU DANA OD POTRESA U ZAGREBU: Na obnovu se još čeka, šteta je bila velika, ugašen je jedan život

Piše Slobodna Dalmacija
22. ožujka 2021. - 08:00

Nedjelja. 22. ožujak 2020. Šest sati i 24 minute. Nakon ovog dana u Zagrebu više ništa neće biti isto. Prije točno godinu dana stanovnike naše metropole probudio je potres od 5.5 stupnjeva po Richteru. Treći najjači nakon davne 1880. godine. S epicentrom sedam kilometara sjeverno od središta grada u Markuševcu i na dubini od deset kilometara, piše Slobodna Dalmacija

Jedan mladi život je ugašen, nije preživjela 15-godišnja gimnazijalka koja je zauvijek zatvorila oči, a ozlijeđeno je ukupno 27 ljudi. Među Zagrepčanima tuga, šok, nevjerica i bezbroj pitanja. Prizori od kojih se ledi krv u žilama pristizali su te nedjelje i do ostalih građana diljem Hrvatske i svijeta.

Slike trudnica, rodilja i beba koji su iz Petrove bolnice hitno evakuirani jer zgrada više nije bila sigurna malo su koga uspijevali ostaviti ravnodušnima. Smješteni su u portirsku kućicu jer bilo je to jedino mjesto dovoljno daleko od bolnice, a sigurno ako se ona počne urušavati, istovremeno grijano. Ubrzo je počela akcija spašavanja. Dežurna je liječnica ručno intubirala jedno po jedno dijete. Sestre su ih zamatale u deke i trčale s njima van. U kućici od nekoliko kvadrata bilo je kao u mravinjaku. 26 beba i tko zna koliko sestara i liječnika izlazili su i ulazili na smjene jer su im ručno morali upuhivati udisaje, svaki je doslovno bio borba za život.

Vani je bilo hladno, a osim što je harao tada još uvijek nedovoljno istražen koronavirus i cijela zemlja bila u strogom lockdownu, to je jutro na drugi dan proljeća u Zagrebu počeo padati i snijeg. Unatoč teškoj situaciji hrabri Zagrepčani nisu dozvolili da potonu, a kako to uvijek biva, cijela se Hrvatska digla na noge, svi su željeli nesebično pomoći ljudima čiji su domovi stradali u potresu.

U sedam sati i jednu minutu uslijedio je još jedan potres jačine 5.0 stupnjeva po Richteru. Potom u sedam sati i 41 minutu, jačine 3.7. U nešto više od 24 sata zabilježeno je čak 57 dodatnih manjih potresa koji su u idućim mjesecima postali učestala pojava.

Nedavno preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dan nakon potresa, 23. ožujka, proglasio je prirodnu nepogodu na području cijelog grada. Angažirano je 230 pripadnika Hrvatske vojske na raščišćavanju ruševina u centru dok su vatrogasci u prvim satima nakon potresa odradili više od 200 hitnih intervencija. Radilo se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima i liftovima, dogodilo se i nekoliko ozbiljnih požara na trafostanicama, centralama te u bolnicama na Srebrnjaku i Petrovoj.

Šteta je bila golema, pogotovo u samom središtu, odakle su mnogi građani privremeno smješteni u studentske domove, neki od njih još uvijek se nisu vratili u svoje stanove. Potres je oštetio Katedralu na kojoj je stradao vrh južnog tornja, Banske dvore, sjedište Vlade Republike Hrvatske, kazališta Komediju i Gavellu, zgrade Pravnog i Medicinskog fakulteta, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej... Sarajevska gradska vijećnica osvjetlila se licitarskim srcem u znak podrške Zagrebu, o potresu su izvještavali relevantni svjetski mediji poput britanskog BBC-a i američkog Fox Newsa.

Godinu dana kasnije, ožiljci i pretrpljene traume među Zagrepčanima još uvijek su prisutni. Iako ulice jesu prohodne, nad njima i dalje prijete dijelovi zgrada koji padaju. Škole i kuće nisu obnovljene. Neke su samo pokrpane, neke niti to. Obnova grada se najavljuje već godinu dana, no nikako da krene. Tračak nade dao je prošlog četvrtka ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekavši kako je potpisano prvih 15 odluka za obnovu.

- Odgovorno tvrdim da na katastrofu ovakvih razmjera nismo bili spremni, ali smo pojednostavili sustav i prije nego se dogodi obljetnica od godinu dana od potresa, možemo reći da je obnova počela, istaknuo je Horvat.

Mnogobrojni glazbenici zasvirat će u zoru, u ponedjeljak 22. ožujka, točno u šest sati i 24 minute, u Hrvatskom glazbenom zavodu kako bi podsjetili na tužnu obljetnicu. Koncert simboličnog naziva "Glazba glasnija od potresa" na svom će Prvom programu uživo prenositi HRT, a iste večeri na istom programu u 20:10 bit će prikazan dokumentarni film "10 sekundi vječnosti" autorice Snježane Samac, piše Slobodna Dalmacija

Novi potres opet će zadesiti Zagreb i Banovinu 29. prosinca 2020. Još razorniji s magnitudom 6.2 prema Richteru. No to je jedna sasvim druga priča koja slama srca još jače od ove koju ste upravo pročitali...

20. travanj 2024 15:10