StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBorba s koronom

Prošlo je 365 dana od dolaska cjepiva. Gdje smo godinu dana kasnije?

Piše n1
27. prosinca 2021. - 07:57

Prije točno godinu dana Hrvatska je čekala cjepivo, a onda je konačno stiglo s prvim jutarnjim satima. Šef Zavoda za javno zdravstvo pošiljku je osobno dočekao i odlučio iskoristiti trenutak. Drugi dan se skrušeno ispričavao, piše N1.

“Pa ja sam se ispričao svima koji su osjetili to kao da sam učinio nešto loše, to je naprosto bilo u euforiji koju smo mi doživjeli svi koji čekamo toliko dugo. Ja sam naprosto sjeo na kutiju i pokazao natpis kako bi pokazao da je cjepivo tu. Ako sam nekoga time povijedio, ja se ispričavam”, rekao je tada ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Cijepljenje preko reda

Ubrzo su se zaredale i druge situacije zbog kojih se Capak zajedno s kolegama iz Stožera morao ispričavati. U prvim tjednima cjepiva je bilo malo. Nedovoljno za sve, ali dovoljno da se povlašteni članovi društva cijepe preko reda. Među njima, i predsjednik HGK, kao i zagrebački rektor Boras i njegova supruga.

“Dobio sam informaciju o mogućem događaju i zatražio očitovanje. Osuđujem prekomjerno cijepljenje. Vlada je donijela plan cijepljenja. Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe neprihvatljivo je i moralno upitno. Sačekat ću odgovor s KBC-a Rebro, moramo provjeriti informacije”, rekao je tada ministar zdravstva Vili Beroš na informaciju da su se rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i njegova supruga cijepili preko reda.

Od navale do zastoja u cijepljenju u samo nekoliko dana

Provjera je samo potvrdila sumnje. I navukla bijes građana. Koji su mjesecima čekali svoju dozu. Na kapaljku počeli su ih dobivati stari i imunokompromitirani kod svojih liječnika obiteljske medicine.

Kada su se procijepili vladajući, pa oni preko reda, pa korisnici domova za starije i zdravstveno osoblje, krenulo se s cijepljenjem svih ostalih. Otvoren je prvi punkt za masovno cijepljenje . Na Zagrebačkom velesajmu.

Onda je došlo ljeto i situacija se promijenila. Od navale do zastoja u svega par dana. Pa besplatne ulaznice za toplice, koncerti, razne ideje i pozivi samog premijera – cijepite se.

“Ako želimo biti turistička zemlja, koja dobiva prihode od sezone, onda to zahtjeva minimalni doprinos svi. Naši poticaji zato neće prestati”, poručivao je Andrej Plenković.

Na blagdan Svetog Stjepana manje gužve za cijepljenje

Premijer je i tada, kao i danas, poručivao da cijepljenje neće bit obvezno. No, uvođenje COVID potvrda motiviralo je mnoge da dođu na cijepne punktove. Zbog toga ih je sada više i rade duže. Čak i neradnim danima, u Zagrebu čak i danas.

“Mislila sam da će danas biti manja gužva, što se ispostavilo točnim. Mislim da se trebamo procijepiti”, rekla nam je jedna građanka.

U godinu dana bilo je svega, cijepljenja, necijepljenja, političkih prepucavanja, prosvjeda, redova. Svega osim ispunjenog cilja vladajućih postavljenog još u ljeto – jer tek smo na 66 posto procijepljenih građana, piše N1.

24. travanj 2024 09:15