StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrješenje na vidiku

Procurio ugovor kojim Njemačka i Francuska planiraju riješiti odnos Kosova i Srbije: evo što će jedni i drugi morati poštovati i čega će se odreći

Piše PSD
9. studenog 2022. - 14:49

Francusko-njemački sporazum, kojim je predviđeno konačno rješenje u pregovorima Beograda i Prištine procurio je u javnost. Portal Nova.rs imao je uvid u ovaj dokument, a kako Nova.rs saznaje, verzija do koje su došli bit će podložna izmjenama i dopunama tijekom pregovora dvaju strana, piše Slobodna Dalmacija. 

Ovo su članci dokumenta.

Članak 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Članak 2.

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Članak 3.

U skladu sa SSP-om [Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju] koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i suzdržat će se od prijetnji ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granice/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jednih i drugih.

Članak 4.

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njeno ime.

Članak 5.

Кosovo i Srbija će promovirati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinijeti regionalnoj sigurnosti i suradnji u Europi.

Članak 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Članak 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da reguliraju praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unaprjeđenja na osnovi ovog Ugovora i na obostranu korist suradnje u području ekonomije, znanosti i tehnologije, prometa, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim poljima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Članak 8.

Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi s uspostavljanjem misija bit će obrađena posebno.

Članak 9.

Кosovo i Srbija su suglasni da ovaj Ugovor neće utjecati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

20. travanj 2024 05:30