StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA OKUPLJANJA

Pročitajte što je naš Županijski stožer zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite!

Piše DV
27. kolovoza 2020. - 14:44
Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako je županijski Stožer zatražio od Nacionalnog uvođenje nužnih epidemioloških mjera, među kojima ograničavanje broja ljudi na svadbama, proslavama, sprovodima i drugim većim okupljanjima ljudi.
Načelnik Cebalo istaknuo je ovom prilikom kako je relativno zadovoljan epidemiološkom situacijom, te kako je konsenzus da je upravo ovo vrijeme za donošenje mjera u vidu sprječavanja širenja zaraze.

”Očekivali smo kako će se s turističkom sezonom i otvaranjem gospodarstva povećati broj oboljelih od korone. Ono što nam je pokazalo iskustvo je da su veća okupljanja koja se odnose na svadbene svečanosti i slična okupljanja te različite manifestacije ujedno i mjesta koja su potencijalna žarišta i ova infekcija se tim putem dodatno može širiti”, napomenuo je Cebalo.
Mjere koje je županijski Stožer zatražio od Nacionalnog su: broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na najviše 50 osoba, broj osoba na komemoracijama i pokopima ograničava na najviše 50 osoba, uz napomenu da se ožalošćenim članovima obitelji sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom, privatne svečanosti i proslave mogu organizirati samo u krugu obitelji na kojima može biti prisutno najviše 20 osoba. Društvena okupljanja (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i drugo) mogu  se organizirati uz obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice i održavanje fizičke distance od 2 metra te se broj ograničava na najviše 100 osoba. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu (najviše pet osoba).

Organizatori društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje svih epidemioloških mjera koje se na njih odnose te su dužni obavljati pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera,
stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.
Prijedlogom se traži početak provođenja mjera od ponedjeljka 31. kolovoza i to na rok od 14 dana, a njihovo eventualno produljenje ovisit će o epidemiološkoj situaciji.
Načelnik Cebalo je istaknuo kako je u ponedjeljak održan sastanak svih načelnika županijskih stožera s Nacionalnim stožerom te je odlučeno kako će Nacionalni stožer donositi nove odluke po prijedlozima županijskih stožera.
”Želim naglasiti kako za ovu inicijativu osim epidemiološke struke imamo i potporu poduzetnika i obrtnika, odnosno postignut je konsenzus za ovakav prijedlog među čelnim ljudima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, predstavnika ugostitelja i hotelijera predstavnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije kao i predstavnica udruženja obrtnika Grada Dubrovnika”, rekao je. 
25. travanj 2024 10:05