StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZabrinutost raste

Prijeti nam epidemija ospica? Samo su Dubrovčani gori od Splićana po pitanju procijepljenosti djece. Liječnici su zabrinuti: ‘Od njih se može dobiti i upala mozga...‘

Piše Ivica Marković/SD
6. svibnja 2022. - 16:19

Izgleda da smo mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek u "kamenom dobu" kad je u pitanju cijepljenje bilo kojom vrstom cjepiva, protiv bilo koje zarazne bolesti, bilo stare ili nove. Već i ptice na grani znaju da smo, kad je u pitanju cijepljenje protiv koronavirusa, među najgorima, ako ne i najgori u RH, a takvi smo i u pogledu cijepljenja protiv morbila (ospica). Tu smo na predzadnjem mjestu, jer je od SDŽ lošija samo Dubrovačko-neretvanska županija, piše Slobodna Dalmacija.

Rekli bi ljudi, što južnije, to tužnije.

– Daleko smo mi u SDŽ od procijepljenosti koja bi donijela kolektivni imunitet protiv morbila. Za to nam je potrebna procijepljenost djece veća od 96 posto. S obzirom na to da je naša procijepljenost kudikamo manja, naravno da postoji bojazan od epidemije morbila – rekla nam je doc. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Kašalj, osip, temperatura...

Procijepljenost među djecom dijeli se na onu predškolske i školske dobi.

– Kod djece predškolske dobi u posljednjih pet godina imali smo procijepljenost protiv morbila od 71 posto (2017.) do 81 posto (2021.). Kod školske djece procijepljenost je od 92 posto (2017.) do 89 posto (2021.). Primjećujemo da je malo porastao broj cijepljene djece predškolske dobi, dok je postotak cijepljene školske djece malo pao, što povezujemo s pandemijom COVID-a, kad su roditelji manje vodili djecu na cijepljenje – kaže dr. Karin.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako epidemija morbila prijeti, tako raste i nada da će roditelji više dovoditi djecu na cijepljenje.

– Nadamo se da će roditelji reagirati zbog mogućeg širenja zaraze. Ospice su zarazna virusna bolest koja se, kao i COVID, prenosi kapljičnim putem, a prati je povišena tjelesna temperatura, kašalj i osip. Od njih može nastati bakterijska infekcija, pa upala srednjeg uha, bronhitis, upala pluća, a što je najgore, može se dobiti i encefalitis, upala mozga, koji se pojavljuje u jednom od 2000 do 3000 slučajeva i može biti smrtonosan – objašnjava dr. Karin.

Prva doza nakon prve godine

– Cjepiva MMR, protiv morbila, mumpsa ili zaušnjaka i rubeola, koje se prije zvalo MO-PA-RU, na NZJZ SDŽ ima dovoljno i svi koji to žele mogu dovesti svoju djecu na cijepljenje. Valja napomenuti da se ovo cjepivo upotrebljava od 1976. godine, dakle 46 godina, i da su se mnoge generacije njime cijepile, tako da ne bi trebala kod roditelja postojati bojazan kako se radi o cjepivu kojim netko želi "čipirati" njihovu djecu, pratiti ih ili sve svoditi na teoriju zavjere, kao što su to neki radili kad je u pitanju cjepivo protiv COVID-a.

Djeca se trebaju cijepiti prvom dozom nakon prve godine života i potom drugom dozom u prvom razredu osnovne škole. A svako dijete koje nije cijepljeno može bez obzira na svoju dob dobiti nadoknadu cjepiva – zaključuje doc. dr. sc. Željka Karin.

Budući da se trenutačno u SDŽ nalazi i stotinjak ukrajinske djece koja pohađaju osnovne i srednje škole, bilo bi dobro kad bi se i ta djeca cijepila, budući da su u Ukrajini zabilježeni slučajevi ospica, pa može doći do epidemije bolesti ako ukrajinska djeca koja su možda zaražena dođu među slabije procijepljenu populaciju. A to je slučaj u SDŽ.

25. travanj 2024 13:13