StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAPSURD S POTVRDAMA

Prije povratka u RH bila pozitivna na PCR-u, ali HZJZ to ne priznaje: ‘Objašnjenje me šokiralo!‘

Piše jutarnji list
23. veljače 2022. - 09:27

Hrvati koji nisu cijepljeni, a uz to su još imali nesreću da su se covidom zarazili u inozemstvu vrlo vjerojatno nikad neće moći dobiti EU digitalnu covid-potvrdu, piše Jutarnji list.

Odnosno, dobit će je ako se u međuvremenu cijepe ili ponovo razbole od covida, ali isključivo unutar hrvatskih granica jer im se PCR test napravljen u inozemstvu - ne priznaje za izdavanje EU digitalnog certifikata.

To je samo još jedna u nizu nelogičnosti na koju nas je upozorila jedna naša čitateljica. Ona je nedavno putovala u Dubai te prije ukrcavanja na let za povratak kući napravila PCR test i doznala da je pozitivna na covid-19. U Dubaiju je provela izolaciju, zatim se vratila kući te je informaciju o preboljenju poželjela unijeti u EU digitalnu covid-potvrdu, zbog čega se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo obratila s upitom kakvu im dokumentaciju treba dostaviti.

Odgovor koji je primila bio je u najmanju ruku neobičan.

"EU digitalna covid-potvrda o preboljenju može se izdati samo za pozitivan PCR test koji je napravljen u hrvatskom laboratoriju. Vaša izabrana doktorica vam može izdati liječničku potvrdu o preboljenju koju možete koristiti u Hrvatskoj", pisalo je u elektroničkoj pošti koju je primila iz HZJZ-a.

Provjera autentičnosti

Eufemizam je reći da je bila iznenađena. "OK, cijepljena sam triput pa mi je zapravo bilo svejedno to što su me odbili, ali nisam mogla razumjeti kakve veze ima gdje je napravljen PCR test? Zašto uopće mora biti napravljen u Hrvatskoj? I što sa svim onim Hrvatima koji su se razboljeli vani? Ne bi li bilo dobro da oni u nekoj statistici budu zavedeni kao preboljeli?", zamolila nas je da razjasnimo situaciju.

Nažalost, nismo to uspjeli službenim putem jer ni od HZJZ-a ni od Ministarstva zdravstva nismo uspjeli dobiti odgovor, ali su nas u problemtiku uputili naši neslužbeni izvori.

Potvrdili su nam da je informacija točna - Hrvatska doista ne dopušta da se podaci o preboljenju na temelju testa napravljenog izvan Hrvatske unose u službenu EU digitalnu potvrdu, a za to postoji i objašnjenje.

"Hrvatska je odlučila da ne radi prijepis PCR testova iz inozemstva jer smo imali poplavu falsificiranih PCR testova čiju autentičnost nije moguće provjeriti pa je odlučeno da se podaci o preboljenju ne unose u sustav EU digitalnih potrda", pojašnjava naš izvor.

Pitamo ga i nije li to malo kontradiktorno, s obzirom na činjenicu da strancima za ulazak u Hrvatsku uopće ne treba digitalna covid-potvrda jer granicu mogu prijeći i na temelju obične liječničke potvrde o preboljenju, a koja obično bude u obliku isprintanog rezultata PCR testa, onog istog čiju autentičnost nije moguće provjeravati?

Točnost podataka

"Da, to je sve istina, ali Hrvatska je ipak odlučila ne unositi te podatke u sustav digitalnih potvrda jer u trenutku kad se potvrda izdaje, Ministarstvo zdravstva praktično jamči za točnost unesenih podataka, što nismo željeli dopustiti", kaže naš izvor.

Ipak, odgovor teško da može zadovoljiti, posebno s obzirom na činjenicu da HZJZ, proizlazi iz odgovora koji su poslali našoj čitateljici, nema ništa protiv da liječnik obiteljske prakse na temelju tog istog PCR testa, u čiju se autentičnost sumnja, izda običnu liječničku potvrdu o preboljenju i gore stavi svoj žig.

Dapače, takvu je papirnatu potvrdu zatim moguće koristiti unutar granice, za potrebe ulaska u prostorije državne i lokalne, odnosno regionalne samouprave ili zdravstvene ustanove. Drugim riječima, Hrvatska je zauzela stav da je na temelju potencijalno falsificiranog testa dopušteno obilaziti stare i nemoćne ili ulaziti u bolnice, ali ne i napustiti državne granice, što je u najmanju ruku skandalozno. Ali ne i u neskladu s kompletnom dosadašnjom politikom zaštite od koronavirusa.

18. travanj 2024 08:26