StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTužna obljetnica

Prije dvije godine umro je kineski ‘Doktor Savjest‘. Na samom početku katastrofe upozorio je svijet kako bez slobode govora pandemiju ne može zaustaviti ni najbolja znanost i medicinska pamet

Piše Davor Krile/sd
8. veljače 2022. - 16:20

Prije točno dvije godine umro je kineski „Doktor Savjest“, čovjek koji je prvi pokušao upozoriti javnost o novom opasnom virusu koji prijeti svijetu.  Dr. Li Wenliang, oftalmolog Centralne bolnice u Wuhanu, bio je zbog toga s još osam osoba priveden i terećen zbog "širenja paničnih i uznemirujućih glasina". Kineski totalitarni sustav je smatrao da će širenje opasne bolesti bezodvlačno stati uspiju li 'zaustaviti Reuters', baš kao što su i Sovjeti osamdesetih pred svijetom danima zataškavali eksploziju atomskoga reaktora u Černobilu, gubeći dragocjeno vrijeme za preveniranje brojnih ljudskih tragedija, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Li naknadno je postao pravi heroj na društvenim mrežama i trn u oku kineskih komunističkih vlasti. Unatoč naporima režima da zataška vijest o širenju opasne respiratorne infekcije, on je na tamošnjem kanalu WeChat na pojavu nepoznate zarazne bolesti sličnoj SARS-u upozorio kolege liječnike i apsolvente medicine s wuhanskog sveučilišta. Inicijalnu informaciju čuo je osobno od šefa hitne službe wuhanske Centralne bolnice. U Lijevoj premijernoj informaciji o koroni navodi se kako u Wuhanu postoje pacijenti s bolešću nalik gripi kojima ne pomaže liječenje konvencionalnim metodama, zbog čega se sumnja na neki oblik SARS-a, bolesti koja je u ovoj zemlji otkrivena 2003. "Sedam takvih slučajeva potvrđeno je s tržnice morskih plodova Huanan“, stajalo je u Lijevoj poruci kolegama na WeChatu. Vijest je naknadno proširio i tvrdnjom da se odista radi o koronavirusnim infekcijama za koje se još utvrđuje točan soj. Premda je na kraju objave zamolio kolege da se pridržavaju epidemioloških mjera te da ne šire ovu informaciju, četiri dana poslije na vrata su mu pokucali agenti kineske službe sigurnosti. Ispitali su ga o slučaju te natjerali da potpiše priznanje kako je svjesno širio dezinformacije i remetio javnu sigurnost. Policajcima je pokorno odgovorio kako je razumio upozorenje i težinu prekršaja, no crvena značka na njegovoj bijeloj kuti - biljeg članstva u Komunističkoj partiji - nije mu uspjela zauzdati osobnu i stručnu savjest.

Doktor Li ubrzo se vratio na posao te se 8. siječnja 2020. i sam zarazio koronavirusom, liječeći asimptomatsku pacijenticu s glaukomom. Nakon par dana zaprimljen je na odjel intenzivne njege Centralne bolnice u Wuhanu, gdje je zadržan u karanteni. Li je nastavio pisati objave o novom koronavirusu i iz bolničke postelje, a uspio je dati i intervju New York Timesu. Kineske službe sigurnosti više ga nisu dirale, pošto je i njima postalo jasno kako njegova upozorenja uopće nisu bila bez temelja.

U svom posljednjem intervjuu kineskom magazinu Caixin, već vidno bolestan, Li je demantirao režimske optužbe kako je tendenciozno širio neistine. Rekao je da je samo želio na prijeteću opasnost upozoriti svoje kolege liječnike, a ne širiti nepotrebnu paniku. „U zdravom društvu ne smije postojati samo jedan glas,“ zadnje su javne riječi 34-godišnjeg doktora Lija. Preminuo je ubrzo nakon priključenja na ECMO uređaj, pošto mu je zasićenost krvi kisikom pala na kritične razine.

Njegova smrt izazvala je golem bijes i tugu u Kini, ali i diljem svijeta. Posthumno su Dr. Lija kineski državni mediji stali hvaliti i slaviti na sva zvona, a neovisnu istragu u vezi s njim naredio je osobno i predsjednik Xi Jinping. Komunistička partija Kine ga je u travnju 2020. posthumno odlikovala Medaljom mladosti Četvrtoga svibnja "za izniman doprinos borbi protiv pandemije". Sve je to, međutim, bio samo naknadni pokušaj kontrole štete: vlasti nikad nisu službeno priznale propust u svojim cenzorskim i represivnim postupcima prema dr. Liju Wenliangu. Njegova tužna sudbina upozorenje je za cijeli svijet o tome kako bez slobode govora znanost nije dovoljna za efikasnu borbu protiv kolektivne pogibelji. Zauzlani jezici siguran su put do zauzlane pameti i opće, pa i globalne, katastrofe.

23. travanj 2024 22:25