StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE RH

Premijer Plenković: Ovo ljeto Hrvatska će postati jedna cjelina, do Dubrovnika će se putovati preko Pelješkog mosta!

Piše dv
13. siječnja 2022. - 13:55

Za petnaestak dana bi trebao biti završen Pelješki most, a od ove sezone bismo mogli ići u Dubrovnik i na krajnji jug Hrvatske koristeći Pelješki most i pristupne ceste, što znači da je cijela Hrvatska jedna cjelina, rekao je Plenković na početku uvodnog obraćanja na današnjoj sjednici Vlade.

Spomenuo je i razgovor s Bakirom Izetbegovićem, istaknuvši važnost opstanka Hrvata u BiH, javlja N1.

image
Bakir Izetbegović i Andrej Plenković u Dubrovniku
Bozo Radic/Cropix

Rastom cijene energenata pogođena je cijela Europa, rekao je Plenković, dodavši da su cijene plina u Europi u prosjeku skočile 40 posto, a cijene struje dvadesetak posto.

- Hrvatska je tu iznimka. Napravili smo određene mjere kako porast cijena energenata u kućanstvima u Europskoj uniji ne bi reflektirao u Hrvatskoj. Do 1. travnja, do kraja sezone grijanja, neće doći do porasta cijene struje ni plina. Trenutno stanje na tržištu nije povoljno i Vlada tu održava kontinuirane sastanke i analizira stanje i koje će mjere poduzeti kako bismo eliminirali skokove, rekao je Plenković, dodavši da je jedna od opcija smanjenje PDV-a na plin.

Govoreći o epidemiji, Plenković je rekao da se situacija ne smiruje otkako se pojavio omikron. - Od tri milijuna novih slučajeva svakoga dana u svijetu, polovica otpada na Europu. WHO je prognozirao da bi u sljedeća dva mjeseca omikron mogao zaraziti pola europskoga stanovništva, ako se nastavi ovako širiti. Premda je omikron zarazniji, a zarazniji je kako pratimo situaciju, ipak izaziva blaže simptome, međutim, smrtnost i dalje ostaje visoka, rekao je Plenković, dodavši da je u proteklom tjednu zabilježen rekordan broj novozaraženih.

U ovom tjednu zabilježeno je 48.600 novih slučajeva zaraze. To je najveći broj u jednom tjednu, duplo više nego prije dva tjedna, rekao je Plenković, dodavši da je broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj premašio 13 tisuća.

image
Premijer Plenković na sjednici Vlade RH
Zeljko Puhovski/Cropix

Ponovno je istaknuo važnost cijepljenja i pozvao građane da se cijepe.

Pred usvajanjem je i paket reformi sustava socijalne skrbi, rekao je Plenković.

Beroš: U Hrvatskoj se preklapaju 4. i 5. val. Delta i omikron

Ministar Beroš u svom je obraćanju istaknuo kako je u svijetu broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 317 milijuna.

- Na današnji dan najveći broj pacijenata imaju KBC Spit, Zagreb i Rijeka. Do sad je cijepljeno 66.6 posto stanovništva. Posebno me žalosti usporavanje dnevnog ritma cijepljenja, zbog čega je umrlo nekoliko tisuća ljudi koji bi danas bili s nama da su se cijepili. Nastavljamo s naporima kojima želimo osigurati da se što veći dio necijepljenih i djelomično cijepljenih cijepi.

image
Premijer Andrej Plenković ovaj tjedan obišao je Pelješki most i boravio u Dubrovniku
Tonci Plazibat/Cropix

Broj potrebnih testiranja je u porastu. HZJZ je donio preopruke o promjeni modaliteta testiranja. Širimo kapacitete za testiranje jedino gdje je moguće. Sveobuhvatna mreža primarne zdravstvene zaštite jedini je modus operandi. Cjepiva su učinkovita u zaštiti od teških oblika bolesti uzrookovane omikron varijantom. U Hrvatskoj se preklapaju 4. i 5. val. Delta i omikron, za koje se očekuje da će preuzeti dominaciju - rekao je Beroš, prenosi Jutarnji list. 

'Grad veličine Karlovca zaražen je covidom'

- Trenutačna epidemiološka situacija je rezultat blagdanskih okupljanja bez pridržavanja epidemioloških preporuka. Trenutno statistika govori da je grad veličine Karlovca trenutno zaražen covidom. Epidemiolozi očekuju da će omikron, koji je dominantna varijanta zaraziti ogroman dio populacije. Važno je da se naglasi kako će kod cijepljenih uzrokovati jako blagi oblik bolesti, a kod starijih i necijepljenih težak oblik i smrt - rekao je Beroš.

image
Premijer Andrej Plenković ovaj tjedan obišao je Pelješki most i boravio u Dubrovniku
Bozo Radic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je Nacionalni stožer 11. siječnja donio odluke o ograničavanju okupljanja.

- Iz iskustva dosadašnjeg širenja omikrona jasno je da su njegovi učinci na zdravstvene sustave najmanji u zemljama gdje je velik udio cijepljenjih u populaciji. Odluke Stožera služe kao okvir odgovornog ponašanja u epidemiološkoj situaciji, no svatko bi trebao dati svoj doprinos društvu u teškim tjednimma koji nadolaze - izjavio je Božinović.

20. travanj 2024 09:19